REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius į Klaipėdoje surengtą Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) Žemaitijos regiono susivienijimo forumą susirinkusius pedagogus privertė juoktis pro ašaras.

REKLAMA
REKLAMA

Tokią audringą forumo dalyvių reakciją sukėlė G.Steponavičiaus pasakyti žodžiai, kad „vidutinis Lietuvos mokytojų atlyginimo vidurkis dabar šalyje yra 2700 litų".

REKLAMA

Pedagogai kretėjo iš juoko, nors šioje situacijoje jiems labiau norėtųsi verkti. Pasak LŠDPS Žemaitijos susivienijimo pirmininko Eugenijaus Jesino, jei vertinsime tik eilinių mokytojų atlyginimo vidurkį, jis tesieks apie 1,2 tūkst. litų į rankas arba 1700–1800 litų popieriuje. Kaimo mokyklų mokytojo vidurkis tesiekia kiek daugiau nei 800 litų į rankas arba 1200 litų popieriuje. Be to, pasak E.Jesino, mokytojų kelionė į darbą šiuo metu nekompensuojama išvis.

REKLAMA
REKLAMA

„Jei mokytojų atlyginimo vidurkį vestume iš eilinių mokytojų ir mokyklų vadovų algų kartu, jis būtų šiek tiek didesnis, bet ir tai nesiektų ministro minėtų aukštumų, – konstatavo E.Jesinas, kalbėdamas su „Respublika„. – Tokiu atveju mokytojo atlyginimo vidurkis būtų 1300–1400 litų į rankas arba maždaug 2 tūkst. litų popieriuje“.

Anot E.Jesino, mokyklų vadovų algų fone mokytojo atlyginimo vidurkis tampa didesnis, nes kai kurių mokyklų direktoriai šiuo metu uždirba daugiau nei savivaldybių merai.

„Ministras pasišalino likus valandai iki forumo pabaigos, nors išvakarėse jo darbotvarkėje buvo numatyta, kad forume dalyvaus iki galo, – prisiminė E.Jesinas. – Kažkodėl ministro darbotvarkė netikėtai pasikeitė – jis atsisveikino pareiškęs, kad turi dalyvauti suplanuotame susitikime su Klaipėdos Vytauto Didžiojo gimnazijos bendruomene".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

E.Jesinas įtaria, kad ministras G.Steponavičius forume neužsibuvo sunerimęs dėl pedagogų parengtos rezoliucijos, kurios projektą gavo forumo išvakarėse. Šioje rezoliucijoje pedagogai išdėstė savo reikalavimus dėl švietimo sistemos tobulinimo. Rezoliucijos projekte ministras turėjo rasti ir perspėjimą: iki vasario 15–osios tinkamai nesureagavus į pedagogų reikalavimus, LŠDPS Žemaitijos regionų profesinių sąjungų susivienijimas pasilieka teisę pareikšti nepasitikėjimą G.Steponavičiaus vykdoma politika.

Esminis pedagogų reikalavimas – dėl finansavimo. Pernai švietimo sistemoje buvo sutaupyti 58 mln. litų, kurie grįžo į valstybės biudžetą. Pasak E.Jesino, tokia suma sutaupyta, nes 2009–2010 mokslo metais bendrojo lavinimo mokyklos sulaukė apie 20 tūkst. moksleivių mažiau nei ankstesniais mokslo metais. O šiemet šalies Vyriausybė finansavimą švietimui sumažino dar 409 mln. litų.

REKLAMA

„Reikalaujame užtikrinti tikslingą ir tinkamą švietimo finansavimą, – “Respublikai„ sakė E.Jesinas. – Finansinės problemos sukelia tai, kad mokyklų vadovai, norėdami sutaupyti, mažina klasių komplektą, didindami vaikų skaičių klasėse. Yra mokyklų, kur klasėje mokosi iki 34 moksleivių. Kartu mažėja valandų skaičius mokytojams ir prastėja ugdymo kokybė“.

Sidas AKSOMAITIS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų