REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Aš dirbu... (vieno nedidelio šalies miestelio – red. past.) apylinkės prokuratūroje raštinės vedėja. Negana to, kad prokurorai „svaidomi“ iš vienos kėdės į kitą, bet ir eiliniai darbuotojai atleidžiami iš darbo tiesiog masiškai. Jau atleido kompiuterininkus, kurie prokuratūrose dirbo vos po 0,25 etato, ruošiasi atleisti ir vairuotojus – neva jie nereikalingi, tegul kiekvienas darbuotojas išmoksta vairuoti, ir tegul važiuoja pats tarnybine mašina (įsivaizduokite kaimietį prie vairo Vilniuje). Didesnio absurdo negalima sugalvoti... Tas pats vyksta ir su valytojomis, vertėjais. Žmonės sutrikę, kasdien nežino, ko laukti“, – tokio turinio elektroninio pašto laiškas praėjusią savaitę pasiekė „Balsas.lt savaitės“ žurnalistą.

REKLAMA
REKLAMA

Nemaloni žinia pasitvirtino

Generalinio prokuroro Dariaus Valio patarėja ryšiams su visuomene Vilma Budėnienė patvirtino, kad išties žadama restruktūrizuoti kai kurias šalies prokuratūrose įsteigtas pareigybes.

REKLAMA

„Kad ir kaip skaudu būtų, bet dirbantieji pagal darbo sutartį ir atleisti įstatymų numatyta tvarka turės ieškotis darbo“, – patvirtino V. Budėnienė.

Prie vairo – patys prokurorai

„Per septynis generalinio prokuroro D. Valio vadovavimo Generalinei prokuratūrai mėnesius buvo panaikinta 40 vyriausiųjų prokurorų pavaduotojų etatų teritorinėse prokuratūrose ir pasiūlyta jiems eiti prokurorų pareigas. Generalinėje prokuratūroje taip pat buvo sumažintas vadovaujančiųjų prokurorų skaičius – čia panaikinti septyni vyriausiųjų prokurorų pavaduotojų etatai.

REKLAMA
REKLAMA

Vadovaujančiųjų prokurorų sumažinimas ir daugumos jų perkėlimas eiti prokuroro pareigas padidins prokurorų gretas, leis greičiau atskleisti nusikalstamas veikas ir apginti nukentėjusįjį, taip pat daugiau ikiteisminių tyrimų perduoti nagrinėti teismams“, – pareiškė V. Budėnienė.

Anot jos, šiandien prokurorų krūviai labai dideli, todėl jų pagalba bus tikrai reikalinga.

V. Budėnienės teigimu, siekiant kuo racionaliau panaudoti darbo užmokesčiui skirtas lėšas, atsisakoma ir perteklinių darbuotojų, dirbančių pagal darbo sutartis, etatų. „Atsižvelgiant į kai kuriose teritorinėse prokuratūrose esamą mažesnį valomą plotą ir darbuotojo išlaikymo sąnaudas, ketinama atsisakyti kelių valytojų etatų arba valymo paslaugas pirkti. Taip pat atsisakoma kai kurių kiemsargių ir vairuotojų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prokuratūros vadovo nuomone, darbo reikalais tarnybinį transportą prireikus gali vairuoti ir prokurorai, ir kiti įstaigos darbuotojai. Taip tikimasi sutaupyti per 2 mln. litų metinio prokuratūros darbo užmokesčio fondo, o sutaupytas lėšas panaudoti užpildant laisvus prokurorų ir jų padėjėjų etatus“, – tvirtino generalinio prokuroro patarėja ryšiams su visuomene.

Vienintelis kelias – į bedarbių gretas

Taupymo sumetimais 40 iš 51 apylinkių prokuratūrų, generalinis prokuroras D. Valys jau panaikino vyriausiųjų specialistų (IT) pareigybių etatus.

REKLAMA

„Generalinio prokuroro teigimu, šiais modernių technologijų laikais IT galima valdyti ir nuotoliniu būdu“, – sakė V. Budėnienė.

Iš nedidelio šalies miestelio prokuratūros į „Balsas.lt savaitės“ redakciją besikreipusi moteris pareiškė, kad prieš kiek laiko prokuratūrose buvo vykdoma apklausa, ar reikalingos raštinių vedėjos.

„Turime prokuroro padėjėjo etatą, tai gal manė, kad viena padėdėja gali susidoroti ir su raštinės darbu, ir visa kita veikla, kurią ji atlieka. Ką veiks atleisti kolegos – neaišku. Jiems jau per 50 metų, tai nelabai kur priims, nelabai kur ir išvažiuos. Vienas kelias – į darbo biržą, kur irgi nieko nepasiūlys tokiame mažame miestelyje“, – teigė du dešimtmečius nedidelio miestelio prokuratūroje dirbanti 57-erių moteris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų