REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos darbo biržos duomenimis, šalyje  darbo ieško daugiau kaip 300 tūkst. gyventojų. Nors bedarbių daug, išsirinkti tinkamą darbuotoją ne visada paprasta.

REKLAMA
REKLAMA

Personalo atrankos specialistų teigimu, gerų, profesionalių darbuotojų poreikis visąlaik jaučiamas, jo nepaveikė net krizė. Tačiau, anot personalo atrankos kompanijos „Search Group Vilnius“ direktoriaus Šarūno Dyburio, tokių žmonių skaičius rinkoje yra ribotas, todėl  nei prieš kelis metus, nei dabar kvalifikuotų darbuotojų rasti nėra lengva.

REKLAMA

„Kompanijos, atleisdamos darbuotojus, tikrai nepradeda nuo pačių geriausiųjų, atleidžia tuos, kurie pasirodo prasčiau.  Taigi didžioji dalis tų, kurie šiuo metu nedirba,  nėra  labai aukštos kvalifikacijos“, - sakė Š. Dyburis.

Už išsilavinimą svarbesnė patirtis

Nors nuo mokyklos laikų daugumai moksleivių tėvai nuolat kala į galvą, kad be aukštojo mokslo diplomo, nerasi jokio darbo, šiais laikais diplomas darbo rinkoje pasirodo lemia ne tiek ir daug.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip pastebėjo personalo atrankos specialistas  Š. Dyburis, pastaruoju metu itin didelis dėmesys kreipiamas ne į išsilavinimą, o  į darbo patirtį bei darbo rezultatus buvusiose darbovietėse.

„Jau kurį laiką vėl daugėja  ir reikalavimai kalboms. Pageidaujama, kad žmogus mokėtų rusų kalbą, kuri jau buvo primiršta rinkoje, o dabar suintensyvėjus eksportui vėl grįžta jos poreikis“, - tvirtino „Search Group Vilnius“ vadovas.

Pašnekovo teigimu, kadangi nemenką vaidmenį vaidina darbuotojo patirtis,  vis daugiau ieškoma ir vyresnių darbuotojų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„ Prieš penketą metų labiau buvo žiūrima į jaunimą, nes jie turėjo šiuolaikinį išsilavinimą, dabar tokio išsilavinimo turėjimas nebegarantuoja nieko, nes  reikia ir patirties.  Labiau yra vertinami 25-erių, 27-erių ir vyresni žmonės, turintys bent kelerių metų nepertraukiamą darbo patirtį“, - dėstė Š. Dyburis.

Grožio reikalavimas nebeslepiamas

Personalo  paieškos ir atrankos bendrovės „Indigroup“ vadovas Karolis Blaževičius kalbėdamas apie pokyčius, įvykusius personalo atrankoje, atkreipė dėmesį, jog po krizės atsirado daug atsargesnis požiūris į darbuotoją.

REKLAMA

„Prieš krizę dažnai darbuotojų prireikdavo staigiai, juos atrinkdavo labai greitai, tačiau greitai ir atleisdavo. Dabar atrankos procesas išsiplėtė, darbdaviai daugiau reikalauja bei atsakingiau renkasi būsimus darbuotojus“, - teigė pašnekovas.

Anot jo, lengviau atrinkti tuos žmones, kurie atliks techninį darbą, programuotojus, inžinierius, nes jiems nereikės tiesiogiai bendrauti su klientais. O paieška tokių darbuotojų, kurie bendrautų su kitais juridiniais asmenimis, gali užtrukti ir iki kelių mėnesių.

Paklaustas, ar ieškant darbuotojo kompanijoms vis dar svarbus ir grožio kriterijus, K. Blaževičius pripažino, kad kartais iš tiesų būna pageidavimų dėl būsimo darbuotojo ūgio ar plaukų spalvos, tačiau, anot jo, šie speficiniai reikalavimai dažnai keliami tiems asmenims, kurie turės bendrauti su svarbiais verslo klientais.

REKLAMA

„Manau, kad grožio reikalavimas tam tikrose pozicijose buvo visada svarbus, bet dabar apie tai kompanijos kalba daug atviriau. Anksčiau buvo tam tikra baimė, kad gal bus ne taip suprasti, tačiau dabar dauguma kompanijų to nebeslepia“, - sakė personalo atrankos specialistas.

Moko teisingo savęs įvertinimo

„Search Group Vilnius“ vadovas Š. Dyburis teigė taip pat kartais išgirstantis neįprastų užsakovų pageidavimų būsimiems darbuotojams.

„Kažkada yra tekę išgirsti tokių reikalavimų, kad ieškomas darbuotojas turėtų ar neturėtų būti tam tikro zodiako ženklo, ar kad būtų baigęs konkretų net ne universitetą, o vidurinę mokyklą, kas tikrai pakankamai neįprasta. Tai žinoma kelia nuostabą, tačiau mes visada stengiamės išsiaiškinti, kas slypi po tam tikru vienu ar kitu reikalavimu, ar tam yra rimtas pagrindas, ar tai tėra tik įmonės kaprizas“, - pabrėžė pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, tam, kad darbdavys išsirinktų tinkamą sau kandidatą, o darbuotojas būtų patenkintas nauja darbo vieta svarbu įsigilinti ir į detales, kurių nepastebėjimas kartais gali būti lemtingas.

„Ieškantiems darbo yra naudinga kandidatuoti į tam tikrą darbą per personalo atrankos kompaniją“, - tvirtino pašnekovas. To priežastis paprasta:  atrankos kompanijos nėra suinteresuotos geriau nupiešti blogą kandidatą, tačiau gali padėti kvalifikuotam žmogui teisingai save pristatyti ir gerai pasirodyti pokalbiuose su darbdaviu.

REKLAMA

„Darbdavys matydamas prastai parengtą gyvenimo aprašymą (CV), gali jį parašiusį žmogų tiesiog atmesti kaip netinkamą kandidatą. O štai atrankos kompanija šioje situacijoje stengsis išsiaiškinti visas detales ir nustatyti, ar tikrai tas žmogus yra netinkamas“, - sakė personalo atrankos specialistas.

Anot jo,  žmonės, kurie pakankamai ilgai dirba vienoje pozicijoje, dažnai praranda gebėjimą save tinkamai reprezentuoti, o kiti kaip tik atvirkščiai prisiskaito įvairių gudrių knygučių, kaip save reikėtų pristatyti ir pernelyg jas sureikšmina, neturėdami reikiamos kvalifikacijos, susidaro pernelyg gerą nuomonę apie save. Personalo atrankos kompanijos šiuo atveju padeda ieškantiems darbo tinkamai save įvertinti, o kompanijoms neapsigauti priimant į darbą žmogų, kuris galbūt gražiai kalba, bet neturi reikiamų įgūdžių siūlomam darbui atlikti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų