REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo vasario 1 d. turėtų pastorėti socialinį darbą dirbančių darbuotojų piniginės. Socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas kreipėsi į savivaldybių merus ir administracijos vadovus, ragindamas pasinaudoti galimybe bent kiek padidinti atlyginimus šios profesijos specialistams.

REKLAMA
REKLAMA

Didins atlyginimus

Ji atsirado, kai ministrų kabinetas pritarė ministerijos siūlymui dalį nepanaudotų lėšų, kurios yra skiriamos socialinėms išmokoms ir kompensacijoms administruoti (tai sudaro 4 proc. visų šioms išmokoms mokėti skirtų lėšų), skirti biudžetinių įstaigų socialinių darbuotojų, jų padėjėjų ir seniūnijų specialistų, dirbančių socialinį darbą, priedams ir priemokoms mokėti.

REKLAMA

Nors vieni džiūgauja, kad prie algos gaus bent keletą litų, kiti mano, kad tai tik eilinis šou.

Idėjos iniciatorius teigia, kad specialistų darbo krūviai pastaruoju metu ypač išaugo, į juos kreipiasi kur kas daugiau žmonių nei anksčiau.

Tačiau vidutinis socialinį darbą dirbančių darbuotojų darbo užmokestis 2010 m. trečiąjį ketvirtį buvo beveik 620 litų mažesnis, nei vidutinis darbo užmokestis, be to, jis žemesnis ir už kultūros darbuotojų, ir už pedagogų. Būtent todėl ieškota būdų, kaip pagerinti situaciją ir rasti galimybių padidinti darbo užmokestį.

REKLAMA
REKLAMA

Socialiniai darbuotojai – tai artimiausi žmonių pagalbininkai savivaldybėse, jie turi ne vien vykdyti pavestas užduotis, bet ir jautriai, rūpestingai bendrauti su žmonėmis, kurie kreipiasi, suprasti jų situaciją, kas išties nėra labai lengva, rasti geriausius problemų sprendimo būdus. Tai nelengvas ir sudėtingas darbas, kurį dirbantys žmonės neretai jaučiasi neįvertinti“, – tvirtina ministras D.Jankauskas.

Siūlymui pritaria

Būtent dėl šios priežasties, pasak ministro, norima, kad savivaldybių administracijos atkreiptų dėmesį, jog nuo šių metų vasario 1 d. socialinių darbuotojų priedams ar priemokoms galima skirti dalį nepanaudotų dotacijų ir sunkų darbą dirbantiems žmonėms padidinti atlyginimus, kurie ir taip yra vieni mažiausių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors minėtiems darbuotojams ir šiuo metu gali būti skiriami priedai ir priemokos, tačiau dėl sunkios ekonominės situacijos šalyje daugumai socialinių darbuotojų ir jų padėjėjų, taip pat seniūnijų specialistų, dirbančių socialinį darbą, mokamas tik tarnybinis atlyginimas, kuris šiuo metu yra vienas mažiausių iš visų biudžetinėse įstaigose dirbančiųjų.

Tačiau nuo šiol savivaldybės, norėdamos padidinti darbo užmokestį socialiniams darbuotojams, tam gali naudoti lėšas, numatytas administruoti socialinėms išmokoms ir kompensacijoms, o paskutinįjį šių metų ketvirtį – dar ir dalį nepanaudotų dotacijų, skirtų šioms išmokoms mokėti.

REKLAMA

Panevėžio rajono savivaldybės administracijos direktorius Vitalijus Žiurlys sako, kad jei liks pinigų, būtinai spręs šį klausimą.

„Manau, kad pinigų turėtų likti, kiekvienais metais jų likdavo. Tai geras siūlymas, galėjo jau ir anksčiau taip pasiūlyti. Mes tuos nepanaudotus pinigus turėjome grąžinti į biudžetą“, – sako administracijos direktorius.

Svarstys galimybę

Panevėžio rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Aldona Paškevičienė mano, kad jei tikrai bus skiriama pinigų, tai tik į naudą.

REKLAMA

„Mūsų darbas nėra mažiausiai mokamas, tačiau atlyginimas nėra pats didžiausias, o socialinių darbuotojų darbas tikrai nėra lengvas. Jei žmogus gauna pusantro tūkstančio, o įstaigų darbuotojas dar mažiau, tai priedai visada būtų gerai. Kitas dalykas: klausimas, kiek tų lėšų liks? Aš manyčiau, kad tos papildomo lėšos praverstų“, – sako skyriaus vedėja. Kol tai dar tik siūlymas, A.Paškevičienė nenori gilintis, kiek pinigų būtų papildomai atseikėta specialistams. Pasak jos, dar padalinimo principas nėra numatytas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Panevėžio miesto mero pavaduotoja Gema Umbrasienė sako, kad socialiniai darbuotojai – tie darbuotojai, kurie labai greitai „sudega“, dėl to, kad jie nuolat susiduria su kitų žmonių skausmu, nelaime, negalia, skurdu, todėl, pasak vicemerės, šios profesijos darbuotojams iki šiol yra mokama per mažai.

Atitinkamą išsilavinimą turintiems, kvalifikuotiems, dažnai papildomai atestuojamiems socialiniams darbuotojams mokamas maždaug 1200 litų atlyginimas.

Vaida REPOVIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų