REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Talinas, šiemet nešantis Europos kultūros sostinės karūną, svečius vilioja ne tik įspūdingais šios 365 dienas trunkančios šventės renginiais, bet ir žavingu šokolado dėžutės dydžio senamiesčiu, įtrauktu į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą. Be to, kalbama, kad krizės paveikta Estijos turizmo infrastruktūra šiandien siūlo vienas geriausių apgyvendinimo sąlygų visoje Europoje. Tad kodėl nenusipirkus bilieto į Taliną?!

REKLAMA
REKLAMA

Istorijos nuo jūros kranto

„Pajūrio istorijos“ – ši tema vienija visus 2011 m. Europos kultūros sostinės – Talino renginius. Beje, kelios dešimtys jų vyks ne tik sostinėje, bet ir šalies provincijoje. Iš viso estai pasiūlys net 7 tūkst. įvairių renginių. Anot programos „Talinas 2011“ vadovo Jaanus Rohumaa, norėta, kad dauguma renginių būtų itin novatoriški ir kokybiški. „Vyks itin kokybiški ir dideli renginiai, – žadėjo kultūros sostinės vadovas. – Talino jūros dienos, Dainų šventė „Laisvės daina“, XI jaunimo dainų ir šokių šventė,r kiti renginiai.“ Nors didžiąją renginių programos dalį sudaro muzika, tačiau čia vyks nemažai literatūros, teatro, audiovizualinio ir vaizduojamojo meno renginių, taip pat dizaino ir net sporto švenčių.

REKLAMA

Naujųjų naktį Europos kultūros sostinės metus Talino Teatro aikštėje pradėjo įspūdingas koncertas, nušviestas fejerverkų. Kovo 21–27 d. pakvies Estijos muzikos dienos, kurių metu bus pristatyti geriausių estų kompozitorių kūriniai, įkvėpti Talino auros. Liepos 1–3 vyksiančioje jaunimo dainų ir šokių šventėje, žadama, pasirodys net apie 35 tūkst. jaunųjų atlikėjų. Gruodį Taline vyks gatvės šokių festivalis „EST mūšis“, ketinantis pritraukti 300 šokėjų iš dvidešimties šalių. Žinoma, tai tik mažytė dalis siurprizų, kuriuos parengė Talinas.

REKLAMA
REKLAMA

Talino simboliai

Kompaktiškasis Talino senamiestis išraižytas akmenimis grįstų skersgatvių, kurie galiausiai atveda į žavingus kiemelius. Ko gero, senajame žemyne yra tik kelios vietos, kuriose vis dar gali taip aiškiai pajusti viduramžių romantiką. Talinas neabejotinai yra vienas tokių miestų.

Didingos miesto rotušės istorija siekia 1404-uosius. Akivaizdu, kad tai geriausiai išsaugota viduramžiška rotušė visoje Šiaurės Europoje. Netoli jos – XII a. pastatyta Šv. Olavo bažnyčia. Ar galite patikėti, kad kadaise tai buvo aukščiausias pastatas visame pasaulyje? KGB juo naudojosi kaip radijo bokštu. Na, o šiandien galima užkopti į 124 metrų bažnyčios bokštą, laikomą Talino simboliu, ir pasigrožėti sostinės panorama iš apžvalgos aikštelės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Verta pasivaikščioti ir senamiestį juosiančia gynybine siena. Iki šiol išliko pusė kūgio formos stebėjimo bokštų, įsispraudusių tarp šios sienos plytų. Arba leiskitės į daug žadančią ekskursiją „Laiko traukiniu“, kuris požeminiais keliais nugabens jus tiesiai į 1219-uosius. Pakeliui galėsite stebėti specialiai sukurtą vaizdo ir garso spektaklį.

Kelios senamiesčio gatvės veda link Talino pilies, arba Toompea, buvusiame kilmingųjų rajone ant kalvos. Barokinė pilis ir ją supantys pastatai – tikras estų pasididžiavimas. Kaip ir įspūdingoji Aleksandro Nevskio katedra. Būtent iš čia atsiveria patys gražiausi Talino senamiesčio ir uosto  vaizdai.

REKLAMA

Meno sostinė

Vos keletas tramvajaus stotelių tolstant nuo miesto centro ir prieš jūsų akis atsiveria Kumu, arba didžiausias visame Baltijos regione Meno muziejus. Jo ekspozicijoje – Estijos menas nuo XVIII a. iki šių dienų. 2008 m. šis efektingas pastatas buvo tituluotas Europos metų muziejumi.

Netoliese įsikūrusiame Kadriorgo rūmų meno muziejuje rasite XVI–XVIII a. Olandijos, Italijos, Rusijos ir Vokietijos meistrų meno kūrinių. Beje, šiuos žavingus rūmus caras Petras I pastatė savo žmonai Jekaterinai.

Senamiestyje verta aplankyti „Haus“ galeriją ir „Drakonų“ galeriją, kuri taip pavadinta dėl šį išskirtinį art deco stiliaus pastatą puošiančių didžiulių drakonų skulptūrų. Greta esančioje galerijoje „Arklio galva“ pristatomas videomenas ir instaliacijos.

REKLAMA

Gardžioji ekskursija

Tradicinė estiška virtuvė, kaip ir lietuviškoji, gana riebi. Čia dominuoja kiaulienos patiekalai. Tačiau restoranų valgiaraščiuose neretai galima rasti kiek įdomesnių gardumynų iš briedienos ar šernienos. Kaip ir daugumoje Europos miestų, Taline gana platus įvairių šalių virtuvių pasirinkimas. Daugumoje restoranų be vargo galima rasti patiekalų be mėsos, tad vegetarams čia tikrai neteks badauti.

Jei ieškote tradicinės estiškos virtuvės, užsukite į senamiestyje esantį „Kuldse Notsu Korts“ („Auksinio paršelio restoranas“). Arba verslo rajone, kiek į pietus nuo senamiesčio, įsikūrusį „Eesti Maja“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vos išsukus iš Teatro aikštės, laukia „Olde Hanse“, siūlanti pasinerti į viduramžiškus malonumus. Vakarienę čia patiekia kostiumuoti padavėjai, vakaro nuotaiką palaiko muzikantai. Panaši atmosfera tvyro ir uoste esančiame „Peppersack“. Kol jūs pasigardžiuodami dorosite keptą viščiuką, ėriuką ar marinuotą silkutę, kur nors netoliese gali įvykti tikra riterių kova...

Tarp senamiesčio barų garsėja „Karja Kelder“, tvirtinantis esąs seniausias baras Taline. Arba „Valli Baar“, kur minios lankytojų spiečiasi aplink didžiulį stačiakampį barą. O taip pat „Nimeta Baar“ („Baras be vardo“), kadaise įkurtas škotų, kurie į Taliną atvyko stebėti futbolo mačo ir... nusprendė čia pasilikti.

REKLAMA

Pirkiniai ir viešbučiai

Talino senamiestyje gausu suvenyrų parduotuvėlių. Jose galima rasti įvairiausios kokybės atributų, kurių kainos dažnai kiek kandžiojasi. Tačiau tikrai verta stabtelėti Jekaterinos pasaže, kur glaudžiasi amatininkų gildijos nariai. Čia galima stebėti, kaip dirba senųjų amatų meistrai, ir įsigyti jų gaminių.

Jei ieškosite išskirtinių autorinių darbų, keliaukite į „A galeriją“ Hobusepea gatvėje. Šioje meniškoje krautuvėlėje rasite šiuolaikinės estų juvelyrikos pavyzdžių.

Didieji prekybos centrai įsikūrę už senamiesčio ribų. „Viru Keskus“ – modernus prekybos centras, „Solaris“ – naujausias ir moderniausias prekybos ir pramogų kompleksas Baltijos šalyse. Netoliese – ir suomiams priklausantis prekybos gigantas „Stockmann“.

REKLAMA

Kalbant apie viešbučius, verta paminėti vieną naujausių ir moderniausių Talino „perliukų“ – „Meriton“. Netoli senamiesčio vartų – „Sokos Hotel Viru“, veikiantis nuo 1972 m. Žlugus Sovietų Sąjungai naujieji viešbučio savininkai viename iš aukštų aptiko buvusią KGB būstinę, kur buvo siunčiamos užkoduotos žinutės iš sovietų ambasadų Šiaurės šalyse. Šiemet čia įrengtas KGB muziejus.

Kiek mažesnis senamiestyje esantis elegantiškasis viešbutis „Telegraaf“. Jis įsikūręs XIX a. pastate, priklausiusiame Estijos telegrafui. Čia mėgsta lankytis garsenybės ir politikai. Tad greičiausiai rasite kur paganyti akis. Kaip ir visoje nedidelėje, bet turtingoje Estijos sostinėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų