REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Girdi keistus garsus? Regi haliucinacijas? Gal reikėtų gerti mažiau kavos?

Galbūt vienas iš jūsų Naujųjų Metų pažadų buvo atsisakyti kofeino? Visai neblogai, turint omeny gandus, esą ši medžiaga gali sukelti haliucinacijas ir net... sumažinti krūtinės apimtis.

REKLAMA
REKLAMA

Nauji moksliniai tyrimai parodė, kad žmonės, kasdien išgeriantys daugiau nei 7 porcijas gėrimų su kofeinu, 3 kartus dažniau girdi garsines haliucinacijas nei tie, kurie apsiriboja vienu gėrimu su kofeinu.

REKLAMA

Pasak Durhamo universiteto ekspertų, taip nutinka todėl, kad didelis kofeino kiekis sukelia organizme stresą, padažnėja pulsas, išsiskiria daugiau streso hormono kortizolio. Kaip tik pastarasis ir lemia, kad kartais galima išgirsti balsus ar pamatyti vaizdus, kurie realiai

Tiesa, šio tyrimo autoriai neatmeta ir paklaidos, kad galbūt ne kava sukėlė haliucinacijas, o 200 tirtų studentų, jau turinčių polinkį į haliucinacijas, gėrė daugiau kavos bandydami įveikti savo „vizijas“.

REKLAMA
REKLAMA

Taigi kaip elgtis su kava saugant savo sveikatą? Mesti ar vis dėlto pasimėgauti? Ko gero, teks apsvarstyti visus žinomus „Už“ ir „Prieš“ bei apsispręsti pačiai, mat vis dar atrandantys naujų netikėtų kofeino savybių mokslininkai ligi šiol nesutaria, ar kava suteikia daugiau naudos, ar bėdos.

Mesti!


  • Gali sukelti persileidimą. Pernai ištyrus daugiau nei 1000 moterų nustatyta, kad toms, kurios kasdien suvartoja po 200 mg ir daugiau kofeino, dvigubai padidėja rizika patirti persileidimą. Toks kiekis kofeino randamas 2 puodeliuose kavos, 4 puodeliuose arbatos, 6 šokolado plytelėse.

  • Mažina vaisingumą. Vienas rytinis kavos puodelis dar neatims iš tavęs galimybės tapti mama. Bet tai jau gali padaryti kasdien vartojami 4 gėrimai su kofeinu. Tai taip pat įrodė išsami mokslinė studija.

  • Kenkia spermai. Ji gali pažadinti iš miegų tavo brangiausiąjį, tačiau „užmigdo“ dalį jo spermatozoidų. Bent jau taip teigiama žurnale „New Scientist“ spausdintoje mokslinėje studijoje. Tokį poveikį lemia fitoestrogenai, kurių esama kavoje. O dar blogesnė naujiena, kad šių medžiagų yra ne tik kavoje, bet ir aluje bei vyne. Įrodyta, kad 3 puodeliai per dieną gali rimtai pakenkti spermos kokybei. Taigi jei trokštate susilaukti vaikų, verčiau abu liaukitės gėrę kavą arba sumažinkite kofeino dozę iki minimumo.

  • Širdies negalavimai. Pernelyg daug kavos gali sukelti širdies smūgį, ypač tiems, kurie turi geną, lemiantį lėtesnį nei įprasta kofeino perdirbimą organizme. Kofeinas turi tiesioginės įtakos pulso dažnumui. Daugiau nei 500 mg kofeino per dieną gali pakelti kraujospūdį, sukelti drebulį, hiperventiliaciją, skatina prakaitavimą.

  • Nemiga. Kadangi kava – visuotinai žinomas žvalumo stimuliatorius, išgėrus jos vakare gali būti sunku užmigti. Užmigti mus paragina smegenyse išsiskiriantis hormonas melatoninas, o kofeinas jį užblokuoja.

  • Nuotaikų kaita. Nustatyta, kad išgėrus daugiau nei 500 mg kofeino per dieną smegenų veikla pernelyg suaktyvėja, susilpnėja koncentracija ir reakcija. Kofeinas gali lemti dažną nuotaikų kaitą, susijaudinimą, perdėtą emocingumą.

  • Atsargiai su vaistais. Kofeinas sustiprina populiarių nuskausminamųjų, paracetamolio, poveikį. Tačiau atsargiai – kai kurių vaistų sudėtyje esančio paracetamolio ir didelio kiekio kofeino poveikis gali sukelti kepenyse negrįžtamų pakitimų.


O gal... puodelį kavos?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų