REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valdininkams promilės vairuoti netrukdo

Girti vairuojantys valdininkai – įprasta kasdienybė! Taip „Akistatai“ pasipiktinę teigė kalbinti Kalvarijos (Marijampolės apskr.) gyventojai, išgirdę, kad, dar neužmiršus girtų kaimyninio Vilkaviškio valdžios vyrų tragiškos avarijos, sulaikytas neblaivus prie vairo sėdęs Kalvarijos savivaldybės tarybos narys.

REKLAMA
REKLAMA

Sulaikė įskundus

Savivaldybės tarybos narys socialdemokratas Vladimiras Nurutdinovas (58 m.) – Kalvarijoje žinomas ilgametis fizinio lavinimo mokytojas ir sporto treneris, prieš keliolika metų aktyviau pasinėręs į politiką. Anot Kalvarijos policijos pareigūnų, šis politikas – vienas iš mielai padedančiųjų jiems: ne kartą sužavėjęs vertu pasiūlymu, gera mintimi, ne vien žodžiais padėjęs užtikrinti tvarką renginiuose.

REKLAMA

Todėl apmaudžiai ir kiek ironiškai atrodo tai, kad tiems patiems Kalvarijos policininkams teko įforminti V. Nurutdinovo „paklydimą“ – užfiksuoti, jog jų talkininkas vairavo išgėręs.

Į „gaudynes“ policiją nusiuntė anonimas, pranešęs, kad šis neblaivus politikas vairuoja savo automobilį „VW Vento“ kaip tik Kalvarijos policijos komisariato, kur netoliese gyvena V. Nurutdinovo motina, link. Policininkai jį pasitiko, alkotesteriu nustatė 0,52 promilės girtumą (leistina norma vairuojant – iki 0,4 promilės) ir nebeleido toliau vairuoti.

REKLAMA
REKLAMA

Taikaus būdo V. Nurutdinovas pripažino savo kaltę, tik tikino, kad jaučiasi esąs blaivus, nes Kalvarijos savivaldybėje su būriu kolegų išgėrė tik po taurę šampano – visi pagauti metų sandūros švenčių nuotaikų. Be to, anot V. Nurutdinvo, jam nuo savivaldybės iki motinos namų reikėję automobiliu įveikti neklaidžią vos kelių šimtų metrų kelio atkarpą – apie problemas nė nepagalvota.

Už tai V. Nurutdinovui gresia bauda iki 1500 litų ir draudimas vairuoti transporto priemones – nuo 1 metų iki 1,5 metų. Tai nuspręs teismas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pabėgęs pradėjo neigti

Tai ne pirmas toks skandalas Kalvarijos savivaldybėje. Prieš porą mėnesių Marijampolės rajono apylinkės teismas Teisės ir personalo skyriaus specialistui (buvusiam vedėjui) Linui Vinčiauskui (32 m.) paskyrė 2655 litų baudą ir uždraudė vairuoti pustrečių metų.

Taip teismas įvertino Kalvarijoje žinomo teisininko poelgį – jis vairavo, kaip įtarta, neblaivus, bet vengė girtumo patikrinimo, be to, neturėjo būtiniausių savo ir mašinos dokumentų. Už tai baudžiama kaip ir už vairavimą girtam.

REKLAMA

L. Vinčiauskas kategoriškai neigia kaltinimus, šis nuosprendis apskųstas Vyriausiajam administraciniam teismui.

Na o tąkart, kiek po vidurnakčio, L. Vinčiausko vairuojamą „VW Golf'ą“ Trakiškių kaime (netoli Kalvarijos) sustabdę policininkai tikina, jog tame automobilyje jie jautė alkoholio tvaiką. Anot jų, kadangi L. Vinčiauskas važiavo vienas, todėl ir kilęs įtarimas, jog tvaikas – nuo vairuotojo. Bet šis, pakviestas į tarnybinį automobilį ir iš pradžių artėjęs, staiga... pabėgo į tamsą.

Policininkai L. Vinčiausko nepavijo, bet surinko jo paliktus daiktus – šlepetę, mobilųjį telefoną. Surastas kitą dieną, L. Vinčiauskas, kurį naktį atpažino visi trys jį matę pareigūnai, išvis neigė, kad jis naktį važiavo ir buvo sustabdytas... Išsižadėjo ir savo daiktų.

REKLAMA

Beje, L. Vinčiauskas – žinomas nuolatinis eismo taisyklių pažeidėjas. Per pastaruosius 6 metus jam skirta net 15 administracinių nuobaudų už greičio viršijimą, vairavimą neprisisegus saugos diržo, kelio ženklų nepaisymą, o 2005 metais – ir už vairavimą išgėrus.

Apgaubė slaptumo šydu

Policijos patruliai, žinantys ne vieną atvejį, kai užklupo vairuojantį neblaivų valdininką, „Akistatai“ juokaudami teigė galintys tik stebėtis ir pavydėti, kad taip įkliuvę valdininkai, politikai, ligoninių, mokyklų ar kokių nors įmonių direktoriai lieka savo postuose. Mat policininkai, taip „prisidirbę“, dažniausiai pašalinami iš tarnybos, neretai – net nepaisant, kad jiems iki tarnybinės pensijos likę apie metus ar vos kelis mėnesius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiti pašnekovai tvirtino galintys tik stebėtis, kad išsilavinę, aukštus postus užimantys, prie įstatymų kūrimo prisidedantys asmenys, privalantys rodyti pavyzdį, kaip reikia laikytis įstatymų, juos patys pažeidinėja. Kalbant šia tema, bene labiausiai vis dar aptarinėjama pernai gruodžio 1-osios popietę Vilkaviškio krašte įvykusi avarija – nuo kelio nuskriejo Vilkaviškio savivaldybės tarnybinis automobilis, kuriuo važiavo, kaip nustatyta, vidutiniškai apgirtę Vilkaviškio meras, vicemeras ir administracijos direktorius. Du pastarieji iškart žuvo, o meras Algirdas Bagušinskas (52 m.) – iki šiol ligoninėje.

REKLAMA

Tyrimui vadovaujantis Marijampolės rajono apylinkės prokuratūros prokuroras Saulius Striauša „Akistatai“ teigė, kad gerokai atsigavęs meras A. Bagušinskas jau apklaustas, tačiau tikino negalįs atskleisti apklausos detalių. Net neatsakė, ar meras prisimena tos dienos įvykius. „Mįslių šiame tyrime kol kas vis dar pakankamai, todėl nereikėtų visko skubinti, nes jau ir taip nemažai paskelbta iškart po įvykio, – sakė prokuroras. – Kas vairavo ir kur tą dieną valdininkai buvo, kol kas – tik tyrimo versijos“.

Jonas ŠČEPONIS, Kalvarijos meras:

Tai, kad neblaivūs prie vairo sėdo mūsų kolegos, vertinu neigiamai: išgėrus nevalia vairuoti net tada, kai tikslas – už vos kelių šimtų metrų. Bet taip kasdien nebūna – pagal vieną kitą atvejį žmonės be reikalo suabsoliutina ir keikia. Paskutiniuoju mūsų atveju įžvelgiu negražios politinės kovos šešėlį prieš artėjančius rinkimus: šampano taurę kėlė kartu, o paskui įskundė! Negarbinga... Juk tiems, kurie matė kolegą, po šampano taurės einantį važiuoti, reikėjo jį sulaikyti, patarti dar palaukti, pasiūlyti kavos, o ne skubiai griebtis telefono.

REKLAMA

Gintaras ZAVISTAUSKAS, Kalvarijos policininkas:

Neblaivus prie vairo – rimtas pažeidimas, vienas žingsnis iki nelaimės jam pačiam ar kitiems. Todėl man labai keistai atrodo ne vieno, vertinančio kalvarijiečio tarybos nario poelgį, pozicija: ne pasmerkti netinkamą poelgį, o aktyviai ieškoti, kas įskundė tarybos narį! Kiek žinau, užsienio šalyse piliečiai skatinami, prašomi informuoti policiją apie pastebėtus pažeidimus ar daromus nusikaltimus. Pas mus tokie pilietiški žmonės vadinami skundikais ir, kiek girdžiu, smerkiami.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rima KUČINSKIENĖ, prekybininkė iš Vilkaviškio:

Žinia, kad mūsų rajono valdžios trijulė važiavo neblaivūs ir neprisisegę saugos diržų, mane pribloškė ir kartu labai nuvylė: jeigu jau valdžios vyrai nepaiso įstatymų, kuriuos patys kuria, tai ko norėti iš paprasto žmogaus? Pas mus po tos avarijos kalbama, kad reikia dar neskubėti smerkti visų važiavusiųjų – esą kai paaiškės vairavęs asmuo, tada... Bet juk jie visi buvo girti! Vienas sėdo vairuoti, o kiti du tam neprieštaravo, kartu važiavo. Ko dar čia reikia laukti...

REKLAMA

Antanas LASTAUSKAS, tautodailininkas iš Kalvarijos:

Tokie dalykai, kai valdininkai, politikai švenčia ar reikalus aptarinėja prie butelio, o po to sėda patys vairuoti, vyksta nuolat – tai rodo Kalvarijos, Vilkaviškio, Vilniaus, kitų vietovių pagarsinti faktai. Apmaudu, kad turime tokią valdžią, kuri dirba ne rinkėjams, o savo interesams, visiškai nepaiso moralės normų ir įstatymų. Ir nebėra vilties, kad kas nors pasikeis: dori, sąžiningi žmonės laikosi atokiau nuo postų.

Tik faktai

2009-ųjų gegužę neblaivus prie vairo Vilniuje įkliuvo Seimo narys Arvydas Vidžiūnas (lengvas girtumas – 0,8 promilės alkoholio).

REKLAMA

2008-ųjų rugsėjį Radviliškio rajone policijos sustabdytas vairuojantis Seimo narys Egidijus Vareikis į alkoholio tikrintuvą pripūtė 1,37 promilės (lengvas girtumas).

2008-ųjų vasarį policija Vilniuje sulaikė neblaivų vairuojantį Seimo narį Vladimirą Orechovą (vidutinis girtumas – 2 promilės).

2005-ųjų vasarą neblaivi prie vairo Palangoje įkliuvo tuometinė Seimo narė Vilma Martinkaitienė (lengvas girtumas – 0,78 promilės).

2005-ųjų vasarą neblaivus automobilį Vilniuje vairavo tuometinis Seimo narys Juozas Palionis (1,5 promilės girtumas).

Kitame „Akistatos“ numeryje skaitykite:

Prie vairo – girtas policininkas

Irena ZUBRICKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų