REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vakar Alytaus miesto savivaldybės taryba pirmoji iš penkių apskrities savivaldybių patvirtino šių metų miesto biudžetą. Jame –  per 164 mln. litų, maždaug 35 mln. litų daugiau nei pernykščiame.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau optimizmo mažai. Pagal reikalavimus į jį pirmąkart suskaičiuotos visos galimos imti paskolos, skirtos lėšos iš panaikintų apskričių viršininkų administracijų daliai funkcijų vykdyti, padidintas mokinio krepšelio finansavimas. Didžiausia pesimistinė šiemečio biudžeto išlaidų naujovė –  beveik 21 proc. jo išlaidų atitenka socialinei apsaugai. Net 145 proc. daugiau, palyginti su praėjusiais metais.

REKLAMA

Gyventojų toliau mažėja

Sudarant vietos biudžetą vieni iš svarbiausių kriterijų –  gaunamas gyventojų pajamų mokestis, valstybės dotacija, t. y. parama privalomoms savivaldos funkcijoms vykdyti, gyventojų skaičius savivaldybėje, nuo kurio priklauso mokami ir skaičiuojami mokesčiai vietiniam iždui.

Praėjusiais metais Alytaus miesto, kaip ir kitoms šalies savivaldybėms, teko 73,47 proc. gyventojų pajamų mokesčio, šįmet - tik 61,6 procento. 2010-aisiais šis mokestis į miesto biudžetą sudarė per 46 mln. litų, šįmet jis - daugiau nei 3 mln. litų mažesnis. Mokestis priklauso ir nuo gyventojų skaičiaus savivaldybėje, esančių darbo vietų.

REKLAMA
REKLAMA

Dzūkijos sostinėje gyventojų per metus sumažėjo 664 - nuo 67 tūkst. 505 iki 66 tūkst. 841. O 2000-aisiais Alytuje gyveno 77 tūkst. 600 žmonių.

Pensinio amžiaus gyventojų 2010-aisiais buvo 10 tūkst. 266, šiais metais jų sumažėjo 136 - iki 10 tūkst. 130.

Praėjusiais metais valstybės dotacija miesto biudžetui sudarė per 65 mln. litų, šįmet ji 21 mln. litų didesnė.

Viso šiemečio miesto biudžeto dydis - per 164 mln. litų. Nuo šių metų pirmąkart, kaip reikalauja savivaldybių biudžetų formavimą reglamentuojantys teisės aktai, suskaičiuotos visos galimos imti paskolos investiciniams projektams finansuoti. Numatoma, kad jos miesto biudžete sudarys 14 mln. litų. Beveik 20 mln. litų daugiau gaunama iš valstybės savivaldybės perduotoms valstybinėms funkcijoms vykdyti ir iš panaikintos apskrities viršininko administracijos įstaigoms išlaikyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Socialinei apsaugai –  20 mln. litų daugiau

Kaip ir anksčiau, iš vietinio iždo daugiausia atitenka švietimui –  per 70 mln. litų. Tik jei anksčiau šiai sričiai buvo skiriama daugiau kaip pusė vietinio biudžeto, šįmet –  45 procentai. Vien dėl vaikų skaičiaus mažėjimo mieste uždaryti du lopšeliai – darželiai.

Didžiausia pesimistinė šiemečio miesto biudžeto išlaidų naujovė –  beveik 21 proc. jo išlaidų atitenka socialinei apsaugai. Net 145 proc. daugiau, palyginti su praėjusiais metais.

REKLAMA

Socialinė apsauga kelerius metus iš eilės pagal miesto biudžeto numatomas išlaidas atsiduria antroje vietoje po švietimo. Tačiau jai tekdavo 8-10 proc. biudžeto pajamų, pernai – beveik 11 procentų.

2010-ųjų pradžioje tvirtinant miesto biudžetą socialinei apsaugai numatyta 14 mln. litų, metų pabaigoje išlaidos jai padidėjo beveik iki 25 mln. litų. O ji didėjo dėl vis daugiau prašančiųjų pašalpų ir kompensacijų.

Šiemetiniame miesto biudžete socialinei apsaugai numatyta 20 mln. litų daugiau, palyginti su 2010-aisiais - per 34 mln. litų.

REKLAMA

Iš minėtų sumų daugiausia lėšų atitenka socialinėms pašalpoms, kompensacijoms už šildymą ir karštą vandenį, paramai mokiniams iš sunkiai gyvenančių šeimų.

Šįmet vien socialinėms pašalpoms planuojama daugiau kaip 14 mln. litų, kompensacijoms už šildymą ir karštą vandenį –  per 7 mln. litų, socialinei paramai mokiniams skiriant nemokamą maitinimą ir lėšas mokinio reikmėms įsigyti - pusketvirto milijono litų.

Kad Dzūkijos sostinė tampa pašalpų mokėtoja, liudija faktai: 2010-ųjų sausį buvo 3 tūkst. 734, šiemetį sausį - 5 tūkst. 781 socialinių pašalpų gavėjas, kompensacijų už šildymą ir karštą vandenį gavėjų skaičius atitinkamai - 3 tūkst. 300 ir 4 tūkst. 493.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2007-ųjų sausį socialines pašalpas gavo 450, o minėtas kompensacijas –  1 tūkst. 200 alytiškių.

Kaip pastebi miesto savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus darbuotojai, vis daugiau gyventojų pirmąkart kreipiasi dėl pašalpų ir kompensacijų. Tai rodo, jog vis daugiau alytiškių gyvena sunkiai, jiems trūksta pajamų būtiniausioms reikmėms.

Galbūt todėl vakar vykusiame miesto tarybos posėdyje biudžetas patvirtintas ilgai nediskutuojant, nesvarstant prioritetinių, šįmet vykdytinų projektų mieste, - vargstantiems žmonėms pastarieji mažai rūpi.

Alma MOSTEIKAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų