REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kai kurie mūsų išrinkti Seimo nariai gėlėms ir knygoms kanceliarinių lėšų išleidžia tiek, kad būtų galima įrenginėti oranžerijas ar bibliotekas. Seimo etikos sargų vadui Algimantui Salamakinui kyla įtarimų dėl didžiulių sumų, tad nuogąstaujama, ar Seimo nariai suvenyrus, knygas nenaudoja kaip dovanėles rinkėjams, nors tai yra griežtai draudžiama. Ir būsimuosius Seimo narius žada vėl susodinti į „golfiukus“.

REKLAMA
REKLAMA

Pakiša rinkėjams - už „kanceliarines“

Žingsniuoja Seimo narys į pasimatymą su puokšte gėlių, pirktų iš kanceliarinių lėšų, ir kas paneigs, jog tai ne susitikimas su rinkėjais? Kas atskirs, ar šiaulietis Seimo narys Laimontas Dinius pas savo šviesiaplaukę į dukras tinkančią draugužę per pietus važinėjo asmeninio malonumo vedamas, susitikinėjo su rinkėjais ar derino naudą su malonumu?

REKLAMA

Radviliškio rajone išrinktas Seimo etikos sargų vadas A. Salamakinas sako, kad pastaruoju metu dėl parlamentarų veiklai leidžiamų lėšų kyla mažiau klausimų, tačiau abejonių vis tiek išlieka. Pavyzdžiui, kai kurie asmenys knygoms išleidžia tūkstančius litų, tiek, kad būtų galima bibliotekas atidaryti. Pasakoja pavyzdį, kaip kolega vieną Radviliškio rajono mokyklą parėmė už parlamentines lėšas pirktomis dovanomis.

A. Salamakinas svarsto, kad knygos, suvenyrai gali būti naudojami kaip dovanos rinkėjams, nors tai ir yra draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA

Labiausiai apsiskaičiusi politikė

Seimo kanceliarija paskelbė apibendrintus mūsų išrinktųjų išlaidų sąrašus. Paaiškėjo, kad bene labiausiai „apsiskaičiusi“, gėles ir suvenyrus mėgstanti politikė Šiaulių apskrityje yra parlamentarė Rima Baškienė. Gėlėms ir suvenyrams praėjusį ketvirtį ji išleido beveik penkis šimtus litų, o knygoms – per keturis šimtus litų. Ir priedo ši politikė, galima spėti, yra labai raštinga – antai kanceliarinėms prekėms (rašikliai, popierius ir kt.) išleido daugiau kaip šešis šimtus litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lyginant su ja Pakruojo rajone išrinktas Jonas Juozapaitis – apskritai knygų neskaitantis žmogus. Skaito tik laikraščius, kurių prenumeratai išleido 96 litus.

Daug liūdniau atrodo šiaulietis daugiamandatininkas Laimontas Dinius. Nė lito knygoms. O ir suvenyrams ir gėlių rinkėjoms šykšti – 35 litai per tris mėnesius. Kitaip tariant – viena pusėtina puokštė gėlių.

Knygų neperka ir sūnus bei tėtė Andrius ir Valentinas Mazuroniai. Užtat pastarasis (tėtė) itin dosnus gėlėmis ir suvenyrais – bene aštuoni šimtai litų (matosi, myli rinkėjus, - red. past.). Knygų nedovanojo ir Edvardas Žakaris, užtat gėlėms ir suvenyrams išleido per keturis šimtus litų.

REKLAMA

Seimo narys Valerijus Simulik, susidaro įspūdis, visiškai nemyli rinkėjų arba gėles ir suvenyrus perka už savus – iš kanceliarinių lėšų tam neišleido nė lito. Užtat per ketvirtį nupirko vieną ar dvi knygas – išleido 80 litų.

Nei knygų, nei gėlių, nei suvenyrų visiškai nepirko kitas šiaulietis Andrius Šedžius (kam išleido pinigus - vėliau).

Plepa telefonu

Nors L. Dinius šykšti gėlių rinkėjoms, tačiau vis dar „vargsta“ žmogus su savo automobiliu, daug praplepa telefonu ir išleidžia internetui (tad ir nebelieka gėlėms?). Vien tik telekomunikacijų paslaugoms ir internetui politikas išleido apie tūkstantį litų. Šį kartą nematyti išlaidų kompiuterinės įrangos nuomai – dėl to skandalas kilo prieš metus. Nes pasigesta politiko biuro, kuriame toji įranga galėtų stovėti. Į Šiaulius atvykusiems etikos sargams parodytas tik kambarėlis su stalu ir kėdėmis, kur neva būta parlamentaro biuro. O kompiuterinės įrangos nuomos sutartį suskubta nutraukti.

REKLAMA

Jau anksčiau pastebėta, kad L. Dinius itin daug pinigų išleidžia automobiliui eksploatuoti ir remontuoti. Vienmandatės rinkimų apylinkės neturintis politikas kurui, tepalams ir remontui išleido daugiau kaip penkis tūkstančius litų. Už tokią sumą kiekvieną darbo dieną visą mėnesį galima važinėti iš Šiaulių į Vilnių ir atgal – pas žmoną (parlamentaras gyvena Seimo viešbutyje).

Didžioji dalis – kurui

Kiek mažiau nei L. Dinius transporto priemonei remontuoti ir eksploatuoti išleido ir parlamentarė R. Baškienė – 4,6 tūkstančio litų. Vilniuje gyvenantis ir retkarčiais Šiauliuose pasirodantis V. Mazuronis transportui išleido 1,8 tūkstančio litų. Skirtingai nei jo sūnus, vien tik automobilio nuomai išleidęs beveik keturis tūkstančius litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiekvieną savaitgalį į Šiaulius grįžtantis V. Simulik per ketvirtį kurui ir tepalams išleido 1,5 tūkstančio litų. Dar tūkstantį litų sumokėjo už remontą. Jo kolega E. Žakaris kelionėms išleido apie tūkstantį litų, o rekordą sumušė Seimo narys A. Šedžius, kuris anksčiau yra teigęs, jog dažnai grįžta į Šiaulius. Jis kurui išleido beveik šešis tūkstančius litų. Dar porą šimtų litų išleido telefono sąskaitoms apmokėti.

Nori susodinti į „golfiukus“

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas A. Salamakinas sako, kad daugiausiai kurui išleidžia vienmandatininkai, ypač tie, kurie keliauja iš Vilniaus į Klaipėdą, Akmenę, Joniškį. Vis dėlto politikas sako, jog dabartinė kanceliarinių išlaidų apmokėjimo tvarka – viena iš prasčiausių, kokios yra buvę. Tiesa, tai, kad praėjusioje kadencijoje panašių skandalų nėra kilę, dar neįrodo, kad dabar politikai piktnaudžiauja labiau. Tiesiog buvusios kadencijos parlamentarai gaudavo 6 tūkstančius litų, už kuriuos nereikėjo atsiskaityti.

REKLAMA

O štai ateinančios kadencijos Seimo narių laukia dovanėlė – naujas parlamentarų išlaidas, teises bei pareigas reglamentuojantis įstatymas, kurį pradeda rengti grupė teisininkų, vadovaujamų A. Salamakino. „Dabartinę tvarką reikia keisti kardinaliai“, - pabrėžia parlamento etikos sargų vadas. Jo manymu, nei dovanos, nei knygos neturėtų būti apmokamos ir parlamento lėšų, o pati ekonomiškiausia priemonė – vėl susodinti politikus į „golfiukus“ ar kitų markių automobilius. A. Salamakino skaičiavimu, taip būtų žymiai pigiau nei apmokėti automobilių nuomą, nes vienos transporto priemonės užtektų mažiausiai

Mykolas DEIKUS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų