REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Bus kreipiamasi į Europos Komisiją (EK) dėl draudimo užsieniečiams įsigyti žemės ūkio ir miškų paskirties žemės Lietuvoje iki 2014 m.

REKLAMA
REKLAMA

Švietimo ir mokslo ministro liberalo Gintaro Steponavičiaus teigimu, už tokį sprendimą balsavo tik konservatorių ministrai, bet ir to užteko.

REKLAMA

„Kiti koalicijos partneriai nepalaikė tokio siūlymo, nes, mūsų nuomone, toks pereinamojo laikotarpio pratęsimas yra žalingas ir Lietuvos ekonominiams interesams ir neleidžia didelei visuomenės daliai laisvai disponuoti savo nuosavybe parduodant ją jų norimomis ir tinkamomis sąlygomis. Tai nepadės pritraukti investicijų į Lietuvą“, – sakė G. Steponavičius.

Nepaisant to, kad jų pozicija nebuvo išgirsta, ministras sako nemano, kad tai yra grėsmė koalicijai.

REKLAMA
REKLAMA

Premjeras Andrius Kubilius teigė, kad prie tokio sprendimo artėta jau metai, o naujų argumentų prieš nebegirdima.

„Mes argumentus svarstėme gerus metus, jie visą laiką kartojasi, mes juos visus vertiname. Nėra vienapusiško – juodo arba balta, žinome ir pliusus, ir galimus minusus, bet lygiai taip pat, kaip ir aplinkinės šalys – Lenkija, Latvija, mes renkamės tokį sprendimą“, – sakė A. Kubilius.

Žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius vylėsi, kad lietuviai dabar aktyviau supirkinės žemę.

„Tikiuosi, kad nelauks paskutinio momento ir dabar pirks žemę, nes po trejų metų bus laikotarpio pabaiga“, – sakė K. Starkevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ministras yra sakęs, kad Europos Komisijos sprendimas turėtų būti palankus Lietuvai, kadangi šiuo metu ši institucija svarsto Vengrijos kreipimąsi, kuris turėtų būti patenkintas. Vengrija taip pat kreipėsi į Europos Komisiją, siekdama išsiderėti draudimo pratęsimą iki 2014 m.

„To paties nori ir latviai, ir slovakai, tikiuosi, kad su šiomis šalimis mes būsime priimti, o kreipimasis bus patvirtintas vasario mėnesį“, – yra teigęs K. Starkevičius.

Pasak Žemės ūkio ministerijos vadovo, dar prieš krizę šoktelėjus žemės kainai Lietuvoje, ūkininkai neturėjo lėšų nusipirkti žemės ūkininkavimui, taigi užklupus ekonominiam sunkmečiui žemės kaina rinkoje buvo pernelyg didelė šalies žemdirbiams.

REKLAMA

„Tarp užsieniečių susidomėjimas, aišku, yra. Jeigu pasižiūrėsime į rinkos kainą, tai pas mus vidutiniškai hektaro kaina yra 5–7 tūkst. litų, o Vakarų Europos šalyse – 15–20 tūkst. eurų. Tai pagalvokime, kodėl neinvestuoti į Lietuvą, jeigu čia žemė pigesnė. Štai todėl mes turime bent trejus metus apsisaugoti, kol Lietuvos ūkininkai sustiprės, padidės jų ūkiai. Nes dabar pas mus vidutiniškai ūkiai yra 14,2 hektaro, o Europoje – 18 hektarų. Mes dar nepasiekę ir ES vidutinio ūkio dydžio“, – teigė K. Starkevičius.

REKLAMA

Dar praėjusių metų spalio 20 d. Seimo Kaimo reikalų komitetas pritarė Žemės ūkio ministerijos parengtai pozicijai iki 2014 m. gegužės 1 d. pratęsti draudimą užsieniečiams Lietuvoje įsigyti Lietuvoje žemės ūkio ir miškų paskirties žemės.

Šių metų gegužės 1 d. baigiasi išsiderėtas septynerių metų trukmės pereinamasis laikotarpis. Pagal ES stojimo sutartį, Lietuva turi teisę draudimą pratęsti dar trejiems metams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų