REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Briuselis Lietuvai ir kitoms ES narėms primetė naują direktyvą, kuriai įgyvendinti reikės daug papildomų pinigų ir taip jau skurdžiame Privalomojo sveikatos draudimo fonde (PSDF). Todėl Sveikatos apsaugos ministerija neatmeta galimybės, kad dirbantiems žmonėms teks didinti įmokas į minėtą fondą.

REKLAMA
REKLAMA

Didės išlaidos

Europos Parlamentas pritarė Pacientų teisių direktyvai, kurią valstybės privalės įgyvendinti per 30 mėnesių nuo jos įsigaliojimo. Viena iš būsimų naujovių – kiekviena ES valstybė narė turės sukurti kontaktinius centrus, kuriuose pacientai galės sužinoti apie galimas sveikatos priežiūros paslaugas, formalumus ar procedūras, taikomas skundams. Kitaip tariant, vėl bus išplėstas biurokratų ratas. Lietuva ruošiasi ir kitoms naujovėms. Sveikatos apsaugos viceministrė Nora Ribokienė sakė, kad ruošdamasi įgyvendinti direktyvą šalis pakeis sveikatos priežiūros paslaugų kainodaros sistemą.

REKLAMA

Šiuo metu už sveikatos priežiūros paslaugas mokama PSDF lėšomis, tačiau įstaigos papildomai gauna lėšų renovacijai, įrangai įsigyti ir kitoms reikmėms iš Valstybės investicijų programos. Pasikeitus kainodarai visa paslaugos suma bus įskaičiuota į bendrą įkainį.

„Realus, tarptautinę kainodaros metodiką atitinkantis įkainis suteiks pacientams galimybes gydytis kitose ES šalyse mokant mažesnį skirtumą tarp paslaugų įkainio Lietuvoje ir kitose šalyse“, – tvirtino N.Ribokienė.

REKLAMA
REKLAMA

Gali didėti ir mokesčiai

Naujoji direktyva numato, kad kiekvienas pageidaujantis galės kitoje ES šalyje gauti tokias pat paslaugas, kokias gautų savoje šalyje. Už jas pacientai mokės patys, tačiau grįžus jiems į Lietuvą ligonių kasos privalės kompensuoti išlaidas tiek, kiek ta paslauga kainuoja Lietuvoje.

„Šiuo metu kitoje šalyje Lietuvoje draustiems asmenims nemokamai suteikiama tik būtinoji pagalba. Pavyzdžiui, išvaržos nemokamai niekas neoperuoja. O direktyvai įsigaliojus bus lengviau gauti ir nebūtinąją pagalbą“, – paaiškino sveikatos apsaugos ministro patarėjas Martynas Marcinkevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, blogai yra tai, kad dalis pinigų „išvažiuos“ iš Lietuvos, jei lietuviai ims rinktis užsieniečių medikų paslaugas. Be to, iš Valstybės investicijų programos nebeskiriant pinigų renovacijai, įrangai įsigyti ir panašioms reikmėms akivaizdu, kad išaugs PSDF išlaidos. Tad Vyriausybei atsiras pretekstas padidinti žmonių įmokas į PSDF.

„Kol kas dar niekas neaišku. Aptariami keli variantai“, – paslaptingai šnekėjo M.Marcinkevičius.

Anot jo, realiausia, kad bus nuspręsta PSDF pildyti Valstybės investicijų programos lėšomis arba įvedus papildomą savanorišką draudimą. Kokia nauda juo apsidraudusiesiems?

REKLAMA

„Jiems atėjus į gydymo įstaigą nebereikėtų nieko mokėti iš kišenės. Nebeliktų nei oficialių priemokų, nei nelegalių priemokų“, – žadėjo M.Marcinkevičius.

Niekas negali būti ramus

Dangutė Mikutienė, Seimo Sveikatos reikalų komiteto narė:

Kad mūsų šalies pacientai galės lengviau gauti medicinos paslaugas svetur – gerai. Tačiau įsigaliojus direktyvai padidės Privalomojo sveikatos draudimo fondo išlaidos. Galima tikėtis, kad papildomų finansinių injekcijų bus iš ES, kuri direktyvą patvirtino. Tačiau ir pati Lietuva turės skirti daugiau lėšų. Be to, Lietuva ligoninėms ir taip nevisiškai sumoka už teikiamas paslaugas. Valstybė turės rasti daugiau lėšų. Belieka tikėtis, kad nebus didinamos privalomojo sveikatos draudimo įmokos. Tačiau dirbant šitai Vyriausybei niekas negali būti ramus dėl mokesčių didinimo.

Danas NAGELĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų