REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Būstą pernuomoja kelios dešimtys nekilnojamojo turto bendrovių didžiuosiuose Lietuvos miestuose, taip pat Marijampolėje, Alytuje, Druskininkuose, Palangoje. Tarpininkų duomenimis, labiausiai būsto nuomos kainos Lietuvoje krito 2009-aisiais - nuo 35  iki 50 proc. Tvirtinama, kad praėjusiais metais nuomos tarifai iš pirmo žvilgsnio lyg ir stabilizavosi, bet ar jau buvo pasiektas kainų dugnas, niekas tiksliai pasakyti nesiryžta.

REKLAMA
REKLAMA

Didžiausios kainos – Vilniuje ir Klaipėdoje

Vienos iš tarpininkaujančių visoje šalyje nuomos versle firmų direktoriaus pavaduotoja Viktorija Steponavičiūtė sakė, kad 2010-aisiais, kaip ir visais ankstesniais metais, būsto nuomos kainų lyderiai buvo du –  Vilnius ir Klaipėda. „Taip yra visame pasaulyje. Sostinėje ir kurortiniuose miestuose, o tokiu iš dalies galima laikyti ir mūsų uostamiestį, būsto nuomos tarifai visuomet būna didžiausi“, - „Respublikai“ tvirtino pašnekovė.

REKLAMA

Vilniaus senamiestyje vieno kambario butas kainuoja vidutiniškai 700 Lt/mėn., 2 kambarių - 1000 Lt/mėn., 3 kambarių - 1300 Lt/mėn. Už 1 kambario buto, esančio Žirmūnuose, nuomą tektų mokėti vidutiniškai nuo 400 iki 500 Lt/mėn., 2 kambarių - 700 Lt/mėn., 3 kambarių - 850 Lt/mėn.

Toliau nuo centro esančiuose mikrorajonuose kainos dar mažesnės, pvz., Fabijoniškėse vieno kambario butą siūloma išsinuomoti už 450 Lt/mėn., 2 kambarių - už 600 Lt/mėn.

REKLAMA
REKLAMA

Tik nedaug, anot V.Steponavičiūtės, nuo Vilniaus atsilieka nuomos kainos Klaipėdoje. Uostamiestyje 1 kambario buto nuoma kainuoja vidutiniškai 600 Lt/mėn., 2 kambarių - apie 650-700 Lt/mėn.

Buvo laukiama, kad 2010-ųjų rudenį nuomos kainas kilstelės didžiuosius miestus užplūdę studentai, tačiau to neįvyko - kainos kokios buvo, tokios ir liko. Nepaveikė jų ir prasidėjusi žiema. Nors dėl išaugusių šilumos kainų, kaip teigė V. Steponavičiūtė, buvo galima tikėtis, kad būsto nuomos kainos sumažės, taip irgi neatsitiko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daro nuolaidas

Tačiau, anot pašnekovės, tai visai nereiškia, kad būsto nuomos kainos jau pasiekė dugną. „Šiandien būsto, kurį siūloma išnuomoti, pasiūla labai didelė. Paprastai žmogus, nutaręs išsinuomoti būstą, vienu metu renkasi iš 6 ar 7 pasiūlymų. Nuomotojai tai žino ir todėl nekelia kainų. Antra vertus, vidutines nuomos kainas Vilniuje ir Kaune pateikiame iš to, ką matome siūlant skelbimuose. Susitikę nuomotojas su nuomininku jas gali koreguoti. Abejoju, ar tai daroma į didėjimo pusę“, - sakė V.Steponavičiūtė.

REKLAMA

Anot nekilnojamojo turto ekspertės, šiandien žinoma tiek, kad jei neišnuomojama būsto per porą savaičių, skelbimuose jų savininkai mažina kainas apie 10-20 proc. Pastebėta, kad nuolaidos priklauso ir nuo sezono. Didesnės nuolaidos (vidutiniškai iki 25 proc.) taikomos pavasarį ir pirmoje vasaros pusėje, kiek mažesnės - trečiąjį ir ketvirtąjį metų ketvirtį (vidutiniškai iki 15 proc.).

Nuoma –  už komunalines paslaugas

Kaune, nors tai ir yra antras pagal dydį miestas mūsų šalyje, būsto nuomos kainos yra maždaug 10-15 proc. mažesnės nei Vilniuje ir Klaipėdoje. Išsinuomoti vieno kambario butą Kauno centre galima už 850 Lt, o ekonominiame Šilainių mikrorajone toks pat butas kainuos 409 Lt. Pigiausia 1 kambario buto nuoma - 250 Lt. Tokių butų esama Dainavos ir Kalniečių mikrorajonuose, kur dominuoja senos statybos namai.

REKLAMA

Mažesniuose už Vilnių, Klaipėdą ir Kauną Lietuvos miestuose būstas dažnai išnuomojamas vien už komunalines paslaugas.

Pavyzdžiui, Šiauliuose dirbantis nekilnojamojo turto ekspertas Linas Juozaitis „Respublikai“ sakė, kad gyvenamųjų namų ir butų nuomos pasiūla Šiauliuose pastaruoju metu gerokai viršija paklausą.

Saulės miesto gyventojai gerai žino, kad butą, kuriame remontas ir baldai mena dar tarybinius laikus, Šiauliuose galima išsinuomoti ir vien už įsipareigojimą mokėti mokesčius už komunalines paslaugas. Tereikia gerai paieškoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Būsto savininkai, nesutinkantys įsileisti nuomininkus vien už jų įsipareigojimą mokėti mokesčius, už 2 kambarių buto nuomą Šiauliuose prašo nuo 200 litų. Gyvenamųjų namų nuomos kainos Šiauliuose prasideda nuo 500 litų.

„Tačiau už mažiausią kainą išsinuomotas būstas dažniausiai būna nesuremontuotas, senos statybos name, tik su daliniais baldais“, - konstatavo nekilnojamojo turto rinkos specialistas.

L.Juozaičio teigimu, nuomos kaina daugiausia priklauso nuo būsto įrengimo ir vietos, kurioje jis yra. Gerai suremontuoto, baldais ir buitine technika apstatyto buto nuomos kaina Šiauliuose šiuo metu svyruoja nuo 500 iki 1 tūkst. litų.

REKLAMA

Nemažai tik už komunalines paslaugas nuomojančių būstus asmenų yra ir Panevėžyje. Tokia padėtis neatsitiktinė - Aukštaitijos sostinėje norinčiųjų išsinuomoti gerą butą yra daugiau nei siūlančiųjų.

Vietos nekilnojamojo turto specialistas Vilhelmantas Sereika teigė, kad pernai vieno kambario butą buvo galima išsinuomoti ir už 100 Lt, ir už 600 Lt. Žinoma, jei butas yra ne mažiau nei dviejų kambarių, su baldais, puikiai įrengtas. Tačiau vidutinė kuklaus, nesuremontuoto dviejų kambarių buto nuoma siekia tik 150-200 Lt. Nuomininkas, aišku, pats moka ir už visas komunalines paslaugas.

REKLAMA

Panevėžyje žmonės labai domisi, kiek name, kur yra laisvas butas, kainuoja šildymas. Jis dažniausiai labai brangus. Populiariausi yra renovuoti namai, tačiau butų tokiuose namuose išnuomojama gana mažai, tokių pasiūlymų tiesiog trūksta.

Suvalkijoje nuomojamas būstas paklausus

Keista, bet butų nuomos rinkoje labiausiai iš visų miestų išsiskiria Suvalkijos sostinė.

Marijampolėje niekas neskuba nei butų parduoti, nei jų pirkti. Todėl butų nuoma yra itin paklausi. Kai kurie pageidaujantieji nuomotis butą tinkamo pasiūlymo laukia net pusę metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Marijampolėje išsinuomoti butą tik už pažadą tvarkingai susimokėti už šildymą ir komunalinius mokesčius yra tas pat, kas aklai vištai rasti grūdą. Buto su baldais nuomos kaina svyruoja nuo 150 iki 400 Lt. Net ir į vieno kambario butą be virtuvės, su bendru tualetu bendrabutyje niekas nenori įsileisti už dyką. Bendrabutyje 15 kvadratinių metrų vieno kambario butą be virtuvės ir tualeto nuomojantis vyras tvirtino lauksiąs kliento, bet be mokesčio neįsileis. „Šeimai toks butas gal ir netinka, bet vienam žmogui - kaip tik“, - „Respublikai“ teigė atkaklusis nuomotojas.

REKLAMA

Praėjusį šaltą mėnesį mokestis už šildymą jam atsiėjo 120 Lt. Už dviejų kambarių tvarkingą butą su baldais ir virtuve prašoma 150 Lt nuomos, su sąlyga, kad vasarą nuomos kaina bus padidinta.

Draugystės gatvėje minimaliai apstatytą trijų kambarių butą be jokio nuomos mokesčio išnuomojęs pensininkas prisipažino apsirikęs. „Padariau klaidą. Nežinojau, kad tiek daug bus ieškančiųjų nuomoti, galėjau mažiausiai 150 Lt nuompinigių paimti. O jeigu dar langai būtų buvę pakeisti, gal net 300 Lt“, - apgailestavo vyras. Išnuomoti butą jis pasiskubino gruodį, gavęs daugiau nei 400 Lt sąskaitą už šildymą.

REKLAMA

Nuomos mokestį prašoma susimokėti mažiausiai už pusę metų. Įmoka dažniausiai priklauso nuo sutarties laiko. Dažniausiai sutartys pasirašomos metams.

Dažniausiai butus išsinuomoti pageidauja ne marijampoliečiai, o kitų šio regiono mažesnių miestelių gyventojai, čia susiradę darbo. Išsinuomoti butą Marijampolėje užsimaniusi dirbanti vilkaviškietė prisipažino, kad poreikis nuomotis butą atsirado pradėjus sparčiai kilti benzino kainai. Anksčiau ji kasdien važinėdavo į Vilkaviškį pas tėvus, bet dabar esą neapsimoka.

Informacija

Butai Vilniuje ir Kaune brangiausiai buvo nuomojami 2008 m. pirmus tris mėnesius, o Klaipėdoje - antrąjį tų pačių metų ketvirtį. Tada išsinuomoti, pavyzdžiui, 1-2 kambarių butą minėtuose miestuose kainavo nuo 700 iki 2500 litų.

REKLAMA
REKLAMA

2008-aisiais naujos statybos kambarių buto sostinėje nuomos kaina buvo nuo 1000 iki 2500 litų, Klaipėdoje - 800-3000 litų. 3-4 kambarių naujos statybos butą išsinuomoti Vilniuje kainavo nuo 1400 iki 4000 litų.

Sidas AKSOMAITIS, Dalia BYČIENĖ, Genė SILICKIENĖ, Olava STRIKULIENĖ, Vidmantas UŽUSIENIS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų