REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Energetikos ministerija pateikė Europos Komisijai skundą, kuriuo yra inicijuojamas tyrimas dėl „Gazprom„ piktnaudžiavimo dominuojančia padėtimi.

REKLAMA
REKLAMA

„Energetikos ministerija pateikė skundą Europos Komisijai, kuriuo prašoma įvertinti „Gazprom“ veiksmų teisėtumą ir manome, kad yra pagrindas įtarti bendrovę naudojantis savo dominuojančia, praktiškai monopoline, dujų tiekėjo padėtimi“, – spaudos konferencijoje teigė energetikos ministras Arvydas Sekmokas.

REKLAMA

Anot jo, taip siekiama užkirsti kelią diskriminacijai. „Nesiekiame bausti „Gazprom“ ar sukelti nuostolių kažkam iš investuotojų. Tikimės, kad EK pradės tyrimą ir galbūt įpareigos ar susitars su „Gazprom“, kad ši pakeistų savo politiką Lietuvos atžvilgiu“, – sakė ministras.

Anksčiau Europos Komisija yra taikiusi griežtas sankcijas trečiųjų šalių įmonėms piktnaudžiavusioms dominuojančia padėtimi. Pavyzdžiui, 2009 m. Europos Komisija už piktnaudžiavimą nubaudė „Intel„ 1,06 mlrd. eurų bauda.

REKLAMA
REKLAMA

Jautė spaudimą

Anot A. Sekmoko, paskelbus, kad Lietuva įgyvendins strateginę dujų sektoriaus pertvarką pagal ES III energetikos paketo reikalavimus, buvo susidura su beprecendentiniu spaudimu.

„Iš Lietuvos buvo reikalaujama išlaikyti vertikaliai integruotą dujų monopoliją. Tai buvo daroma įvairiais būdais: tiek teisiniais, tiek kitokiais. Jie įvardyti skunde, tačiau detalaus turinio negalime paviešinti, nes jame yra ir komercinių paslapčių“, – sakė jis.

Kaip vienas iš pavyzdžių – metų pabaigoje „Gazprom“ Estijai ir Latvijai dujų kainas sumažino 15 proc., o Lietuvai paliko tas pačias.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Neskaidri kainodara

Pasak ministro, dėl dujų tiekimo ir dujų kainų su „Gazprom“ turi derėtis „Lietuvos dujos“. „Tačiau kiek tai gali daryti „Lietuvos dujos“, kai ponas Golubevas yra tiek „Lietuvos dujų“ valdybos pirmininkas, tiek „Gazprom“ vadovo pavaduotojas“, – sakė A. Sekmokas.

Anot jo, Lietuva šiuo metu nežino kokia kaina dujos yra tiekiamos Estijai ir Latvijai. Taip pat energetikos ministerija neturi informacijos, kokia kaina yra tiekiamos dujos Kaliningrado sričiai per Lietuvos teritoriją.

„Ar už tranzitą per Lietuvą moka Karaliaučiaus srities gyventojai, ar Lietuvai? Mes nežinome“, – teigė ministras.

REKLAMA

Jis patebėjo, kad praėjusių metų pabaigoje premjeras Andrius Kubilius siūlė ir buvo suplanavęs susitikimą tiek su „Gazprom“, tiek su didžiausio „Lietuvos dujų“ akcininko „E.ON Ruhrgas„ vadovais, tačiau pastarieji neatvyko. Po to jokių formalių kontaktų nebuvo.

Europos Komisija, gavusi prašymą pradėti tyrimą, informaciją renka apie keturis mėnesius ir tuomet priima sprendimą.

Taip pat skaitykite:

Energetikos ministerija apskundė „Gazprom“ Europos Komisijai

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų