REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žinoti, ar Seimo nariai, ministrai, merai ir kiti politinio pasitikėjimo valdininkai yra sveiki, tautai, pasirodo, yra draudžiama. Ir ne todėl, kad politikams neprivalu viešinti informacijos apie savo sveikatos būklę. O dėl to, kad, skirtingai nei visi kiti šalies gyventojai, privalantys reguliariai tikrintis sveikatą, politikai to daryti neturi.

REKLAMA
REKLAMA

Kasmet tikrintis sveikatą privalantiems gyventojams dėl tokios valdžios įbruktos prievolės tenka patirti nemažai nepatogumų. Reikia atsiprašinėti iš darbo, gaišti prie gydytojo kabineto durų. Arba mokėti už dažnai tik formalų antspaudą kiekvienam dirbančiajam privalomoje Asmens medicininėje kortelėje. Pagaliau pripažinusi, kad sveikatos patikra gyventojams yra nepatogi, Vyriausybė vakar pranešė iš esmės neprieštaraujanti įvesti apmokamą laisvadienį sveikatai pasitikrinti. Šis klausimas bus sprendžiamas kitą savaitę. Tačiau kada politikai bus prilyginti paprastiems piliečiams ir taip pat turės privalomai tikrintis sveikatą, Vyriausybė nepranešė.

REKLAMA

Visi vienodi

Tiesa, Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Bendrosios medicinos pagalbos skyriaus specialistės Genovaitės Paulauskienės teigimu, politikai nė kiek nesiskiria nuo kitų mirtingųjų, todėl sveikatą privalo tikrintis kaip ir visi kiti.

„Kiekvienam Lietuvos gyventojui reikia profilaktiškai tikrintis sveikatą. Tai reglamentuoja Profilaktinių tikrinimų įstatymas“, – tikino G.Paulauskienė. Tačiau tiek Darbo medicinos klinikos, vykdančios darbuotojų sveikatos patikrą, darbuotojai, tiek patys politikai apie jiems neva privalomą sveikatos tikrinimąsi nėra nieko girdėję.

REKLAMA
REKLAMA

Įsakymas ne politikams

Anot Darbo medicinos klinikos atstovų, nei buvusio sveikatos apsaugos ministro Raimundo Aleknos 2000 m. įsakyme, nei kito ministro Algio Čapliko 2009 m. įsakyme nėra nė žodžio apie tai, kad sveikatą privalomai turi tikrintis Seimo nariai, ministrai, merai ir kiti kokias nors mokamas pareigas einantys politikai.

„Pardavėjai, mokytojai, gydytojai, baseinų, pirčių darbuotojai, aptarnavimo srities darbuotojai, viešbučių, laivų, kirpyklų personalas, su maistu, arsenu dirbantys žmonės privalo kasmet tikrintis. Visi kiti – kas dvejus metus. Politikai neprivalo visai, tik paprasti klerkai, dirbantys ministerijose, Seime turi tikrintis. Politikai gali nebent savanoriškai, bet neatsimenu nė vieno ministro ar parlamentaro, kad būtų pas mus atvykę“, – aiškino klinikos atstovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ne kariuomenėje, kad tikrintųsi

Privalu ar ne profilaktiškai tikrintis sveikatą, nežino net Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas Jonas Juozapaitis.

„Cha cha, o ką aš žinau? – paklaustas apie tai nusikvatojo J.Juozapaitis, tačiau tuoj pat surimtėjęs pamėgino rasti atsakymą: – Juk čia ne statutiniai, ne kariuomenė.“

Vos prieš kelis mėnesius Seimo nariu tapęs Andrius Burba taip pat tvirtino, kad profilaktiškai pasitikrinti sveikatą jam nereikėjo nei prieš įsidarbinant naujoje darbovietėje – prisiekiant Seime, nei dar dirbant teismuose. Anot jo, kasmet tikrintis privalo tik šalies prezidentas. Ir tai, jei yra senyvo amžiaus.

REKLAMA

Privalomai A.Burba sveikatą tikrinosi tik būdamas šauktinis savanoris. „Tada ėjau pas psichologus ir kitus gydytojus, nes buvo privalu, kai esi statutinis, turi ginklą“, – kada pastarąjį kartą turėjo medicininę knygelę, šiaip ne taip prisiminė seimūnas.

Nei medikai, nei virėjai

„Niekas iš Seimo narių jų neturi. Mums tokios niekas net neišduotų, nes mes jei ir tikrinamės, tai kai susergame kaip privatūs asmenys, o ne kaip politikai“, – „Vakaro žinioms“ pareiškė Seimo pirmininkės pavaduotoja Virginija Baltraitienė.

REKLAMA

Pasak jos, tikrintis sveikatą politikams, valstybės tarnautojams neprivalu, nes to nenumato joks įstatymas. „Seimo nariai nėra nei statutiniai, nei dirbantys su maistu, nei medikai“, – kodėl politikams nereikia tikrintis sveikatos, paaiškino V.Baltraitienė.

Mokėti už seimūnus būtų per brangu

Algis Čaplikas, buvęs sveikatos apsaugos ministras:

Vienas iš sveikatos apsaugos ministrų, įteisinusių profilaktinį sveikatos tikrinimą sveikatos priežiūros įstaigose, dabar – Seimo Sveikatos reikalų komiteto narys A.Čaplikas aiškino, kad jokia valdžia ar valstybė negali patikrinti asmens sveikatos už jį patį, todėl kiekvienas pats turi suprasti privalantis tikrintis sveikatą. A.Čaplikas nemato nieko blogo, kad Privalomąjį sveikatos draudimo mokestį mokantiems gyventojams už profilaktinį sveikatos patikrinimą dažnai tenka susimokėti papildomai. Mat tikrinti gyventojų sveikatą savo lėšomis valstybei būtų per didelė našta. „Todėl nemanau, kad valstybė galėtų dar ir už Seimo narius mokėti“, – kodėl seimūnai išvengia privalomos sveikatos patikros, paaiškino A.Čaplikas. Bet visuomenėje dažnai pasigirsta pageidavimų, kad Seimo nariams pasitikrinti sveikatą – būtina, politikui priminė „Vakaro žinios“. „Tiems, kurie sako, esą Seimo nariai yra nevispročiai, kuriems reikia tikrintis galvas, galiu pasakyti, kad kokia tauta, tokie ir Seimo nariai. Jie šiaip iš niekur neatsiranda. Juos renka tokie patys žmonės. Tai tiems, kurie tą siūlo, greičiausiai patiems reikia tą pasidaryti“, – pasipiktino A.Čaplikas.

Laura LAPĖNAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų