REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Saldumynų gamintojai su nerimu stebi padėtį cukraus rinkoje. Mat kalbas apie brangstantį cukrų veja gandai apie pramonėje jau imamą justi jo trūkumą.

REKLAMA
REKLAMA

Pastarosiomis dienomis ne vieną pirkėją nustebino kai kuriose prekybos tinklo „Norfa“ parduotuvėse cukraus kainų etiketėse atsiradusi informacija, kad perkant cukrų jo kilogramas kainuoja 2,89 lito, o perkant 11 kilogramų ir daugiau kaina jau didesnė – 3,29 lito už kilogramą.

REKLAMA

Turint galvoje, kad pasaulinėje rinkoje cukraus kaina yra aukščiausia per kelis dešimtmečius ir vis pasigirsta kalbų apie šio produkto trūkumą tiek Lietuvoje, tiek aplinkinėse šalyse, toks prekybininkų žingsnis gali atrodyti kaip tam tikras noras pristabdyti šio jo trūkumą lentynose.

„Norfos“ atstovas spaudai Darius Ryliškis teigė, kad šiuo metu Europoje yra problemų dėl cukraus.

„Jo trūksta ir artimiausiu metu kitaip nematyti“, – sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Tad, D. Ryliškio teigimu, prekybos tinklo politika – perkantiems didesnį cukraus kiekį jį parduoti brangiau. Taip siekiama, kad didmenininkai neiššluotų iš lentynų viso pigesnio cukraus. Pasak atstovo spaudai, palyginti su susiklosčiusia situacija, prekybos tinklas išlaiko dar gana žemas cukraus kainas ir nori, kad geriau būtų kuo daugiau pirkėjų. Tad elgiamasi panašiai kaip įvairių akcijų metu, kai būna ribojamas perkamų vienetų kiekis, kad kuo daugiau pirkėjų galėtų pasinaudoti akcija.

„Šiuo atveju čia ne akcija, o problema – visoje Europoje jaučiamas cukraus trūkumas“, – sakė jis.

Tinklas kol kas išlaiko kainas – jų nekelia, tačiau kaip bus toliau, D. Ryliškio teigimu, nežinoma – cukrus brangsta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Rimi Lietuva“ atstovė ryšiams su visuomene Jovita Bagdonaitė taip pat tvirtino, kad šio produkto trūkumas šalyje jaučiamas, nes tokia esą situacija ir visoje Europoje. Dėl trūkumo, pasak J. Bagdonaitės, cukraus kainos taip pat pakilo 7 proc.

„Maxima LT“ bendrovės Įvaizdžio ir komunikacijos departamento direktorė Lina Muižienė teigia, kad cukraus kainos rinkoje svyruoja nuolat ir joms įtakos turi jo kainų kitimas pasaulio biržose. Pasak jos, dėl šios priežasties praėjusiais metais cukrus buvo atpigęs 13 proc. ir, palyginti rugsėjį su gruodžiu, kainos nekilo.

REKLAMA

„Šiuo metu esame iš tiekėjų sulaukę pranešimų, kad dėl pasaulinėse biržose kylančių kainų cukrus brangs. Planuojama, kad sausio mėnesį jo kaina turėtų pakilti 6–7 procentais“, – sakė L. Muižienė.

Nepaisant to, jos manymu, šis kasdienis produktas prabangos preke netaps. O apie galimą jo trūkumą prekybos tinklas informacijos apskritai neturi.

Nepakeičiamas ir beveik neįperkamas

„Cukraus trūksta, jis labai brangus“, – taip dabartinę situaciją apibūdina Panevėžyje įsikūrusios UAB „Dagemos konditerija“ savininkė Marija Rabikauskienė.

REKLAMA

Pasak verslininkės, šis saldusis produktas, kurio įmonė deda į gaminamą produkciją, pradėjo brangti maždaug nuo gruodžio vidurio. Tiesa, įmonė cukraus dar įsigyja, tačiau, anot M. Rabikauskienės, jo kaina „kosminė“: anksčiau už kilogramą tekdavo mokėti 1,90 lito be PVM, o dabar jau prašoma 2,90 lito.

Blogiausia, anot M. Rabikauskienės, tai, kad, be saldžių kepinių, zefyrus, saldainius bei panašią produkciją gaminanti įmonė pakeisti cukrų saldikliu negali – keistųsi ne tik gaminių skonis, bet ir receptūra, vadinasi, ir etiketės, pakuotės ir t. t.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Be cukraus konditerija yra niekas“, – įsitikinusi panevėžietė verslininkė.

Iš kitur atsivežti cukraus, M. Rabikauskienės manymu, taip pat nelabai įmanoma, nes, jos žiniomis, panaši padėtis visur. Anksčiau jis buvo pigesnis Lenkijoje, tačiau dabar pabrango ir ten. Be to, verslininkė teigė girdėjusi, jog ir patys lenkai jau ieško cukraus Lietuvoje.

„Sakė, kad cukrus po Naujųjų brangs, bet kad šitaip, nesitikėjome! Per dvidešimt veiklos metų nebuvo tokio šoko“, – sakė M. Rabikauskienė.

Tad greičiausiai įmonė bus priversta kelti produkcijos kainą. Pasak savininkės, kol kas dirbama „ant ribos“ ir baiminamasi, kad, pakėlus kainą, žmonės saldumynų nebepirks. Tuo labiau kad, be cukraus, po 10–20 centų brangsta ir miltai. Smarkiai šoktelėjo kakavos kaina – ji per gana trumpą laiką nuo 4,5 lito pabrango net iki 16 litų už kilogramą.

REKLAMA

Nejaučia – kol kas

„Pieno žvaigždžių“ bendrovės vykdomasis direktorius Linas Sasnauskas taip pat tvirtino, kad rinkoje cukrus labai pabrangęs. Tačiau įmonė, kaip stambus pirkėjas, sunaudojantis daug šio saldaus produkto, yra pasirašiusi ilgalaikę sutartį, kurioje nustatytos tam tikros kainos. Tad už cukrų moka tiek, kiek susitarta.

L. Sasnausko manymu, cukraus brangimas yra ciklinė problema – užderėjo prastas derlius. Tačiau kiek tai gali tęstis, nežinoma, nes niekas nežino, koks bus kitas derlius.

Kęstučio Vaitkevičiaus įmonės, kepančios šakočius, savininkas pasakojo, kad šiuo metu įmonė cukraus naudoja mažai – po Naujųjų gamyba paprastai sustoja. Nors šio produkto trūkumo įmonė nejaučia, tačiau už jį po Naujųjų mokėjo brangiau ir sakė, kad tiekėjas perspėjo apie dar vieną galimą brangimą. Tiesa, įmonė cukrų ims iš kito tiekėjo, tad negalėjo pasakyti, kiek ta kaina ir kada tiksliai keisis.

REKLAMA

Įmonės „Nordic Sugar Kėdainiai“ pardavimo vadovė Vilma Natkaitė paneigė, kad šalyje trūksta cukraus. Kartu sakė, kad jis, kaip prekė, ES yra pabrangęs ir tai susiję su tuo, kas vyksta pasaulinėje rinkoje. Kiek tai gali tęstis, nuspėti labai sunku.

Beje, ES kasmet suvartojama 16 mln. tonų cukraus, o pagaminama apie 13 mln. Trūkstamus 3 mln. tonų reikia atsivežti iš trečiojo pasaulio šalių. Tad ES yra priklausoma nuo importo. Kiek už cukrų parduotuvėje mokės paprastas vartotojas, V. Natkaitė teigė negalinti tiksliai pasakyti. Tai, jos manymu, priklausys nuo didžiųjų rinkos žaidėjų kainų politikos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mažmeninė kaina nekito

Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro duomenimis, mažmeninė cukraus kaina pastaruoju metu beveik nekito. Praėjusių metų gruodį ir lapkritį mažmeninė cukraus kaina buvo 3,07 lito už kilogramą. O, palyginti praėjusių metų spalį ir lapkritį, ji buvo 0,3 procento sumažėjusi. 2009 metų gruodį mažmeninė cukraus kaina buvo 3,20 lito už kilogramą.

Pasak Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro Rinkos informacijos ir ekonominės analizės skyriaus vyresniosios specialistės Zitos Aleliūnaitės, Lietuva cukraus eksportuoja gerokai daugiau nei importuoja. Beje, 2010 metų lapkritį palyginus su 2009 metų tuo pačiu laikotarpiu, cukraus gamyba dėl mažesnio derliaus sumažėjo 2,1 procento. Tad, Z. Aleliūnaitės manymu, galima teigti, kad gamyba buvo labai panaši. Suvartojimas vidaus rinkoje per tą laiką sumažėjo 17,39 procento ir manoma, kad cukraus trūkumo nėra.

REKLAMA

Didmeninė jo kaina išaugo 12,9 procento. Kodėl taip nutiko, geriausiai, Z. Aleliūnaitės manymu, galėtų atsakyti gamintojai ir perpardavinėtojai. Jos spėjimu, kainai įtakos galėjo turėti ir cukraus kaina tarptautinėse rinkose. Pasak vyresniosios specialistės, palyginus vieną mėnesį su kitu, ji atrodo sumažėjusi, tačiau, palyginus su pernai, matyti, kad kaina auga.

Z. Aleliūnaitės teigimu, tarptautinėse biržose cukrus brango. Londono biržoje šių metų sausio 21-ąją tona baltojo cukraus kainavo 2111,28 Lt, o pernai tą pačią dieną – 1747,93 Lt.

ES sostinėse jis kai kur pigo, kai kur brango. Palyginti 2010 metų trečiąjį ketvirtį su antruoju, stebima, kad labiausiai cukrus brango Varšuvoje – 32,04 procento – ir Stokholme – 19,8 procento. Cukrus pigo Prahoje – 3,19 procento – ir Rygoje – 1,43 procento.

Daiva Savickienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų