REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Investicinio banko „Finasta“ prognozėmis, Lietuvos bendrasis vidaus produktas per 2010 metus augo beveik 1 proc. Tačiau 2010 metų augimas kol kas veikiau statistika nei tvari visų ekonomikos sektorių plėtra.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos BVP šiuo metu siekia 2006 metų lygį ir tik eksporto apimtys yra kiek didesnės nei prieš krizę. Labiausiai nukentėjęs ekonomikos sektorius – statybos, jo šiandieninė sukuriama vertė siekia tik 2003-iųjų metų lygį. Banko nuomone, 2011 metais Lietuvos BVP turėtų augti dar sparčiau – 3,5 proc. Tačiau net ir optimistinėmis prognozėmis, prieš krizę buvusį lygį pasiektume tik 2014 metų pabaigoje.

REKLAMA

Banko „Finasta“ prognozėmis, Lietuvos BVP per 2010 metų IV ketvirtį paaugo 3,0 proc. metiniu tempu. Atsižvelgiant į ankstesnių trijų ketvirčių rezultatus, galima prognozuoti, kad Lietuvos ekonomika pernai metais augo beveik 1,0 proc.

Praėjusieji metai, galima sakyti, buvo Lietuvos ūkio stabilizacijos  metai. Metiniu tempu BVP pradėjo augti jau II ketv. Tačiau kol kas matyti tik pirmieji ekonomikos būklės gerėjimo ženklai. Augimas kol kas veikiau tik statistika, o ne reali visų ekonomikos sektorių plėtra. Palyginti su prieš krizę buvusiu lygiu (atskaitos taškas – 2008 metų I ketv.), visa Lietuvos ekonomika yra kritusi apie 15 proc.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusiais metais Lietuvos ūkį žymiai paskatino eksporto sektorius – mūsų šalies gamintojai patyrė tiesioginę ir netiesioginę naudą dėl Vakarų vyriausybių skatinamųjų programų ir sparčios Azijos rinkų plėtros. Lietuvos eksporto apimtys netgi sugebėjo aplenkti prieš krizę buvusį lygį 2 proc.  Tačiau bent kol kas su vidaus paklausa susiję Lietuvos ekonomikos sektoriai nespėjo pajusti eksporto rinkų naudos. Juos varžo didelis nedarbas, nekylantys atlyginimai, kurie lemia menką paklausą šalyje.

Namų ūkių vartojimas yra 19 proc. mažesnis nei prieš krizę, o investicijos smukusios net 35 proc. nuo piko – abu dydžiai šiuo metu prilygsta 2005 metų vertei. Labiausiai per krizę nukentėjo statybų sektorius – sustojęs kreditavimas ir smarkiai pablogėjusi gyventojų padėtis lėmė tai, kad šiuo metu statybų sukuriama vertė sumenko iki 2003 metų lygio.

2011 metais tikimės didesnio Lietuvos ekonomikos pagyvėjimo, tačiau vis dar būsime priklausomi nuo užsienio rinkų paklausos. Tiesa, vidaus vartojimas turėtų pagyvėti, bankai drąsiau skolins, o padėtis darbo rinkoje bent jau nusistovės. Vis dėlto Lietuvos ūkio augimas veikiausiai nebus įspūdingas, nes ir ekonomistų prognozės dėl pasaulio ekonomikų 2011 metais nėra pernelyg palankios. Banko „Finasta“ prognozėmis, Lietuvos ekonomika 2011 metais augs 3,5 proc. metiniu tempu. Tačiau net ir atsižvelgiant į šį faktą optimistiniais vertinimais, prieš krizę buvusį lygį pasiektume tik 2014 metų pabaigoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų