REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Sąjunga paragino bankus pademonstruoti „saikingumą ir atsakingumą“ išmokant metines premijas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak ES vidaus rinkos ir paslaugų komisaro Mišelio Barnjė (Michel Barnier), Europos kreditinės organizacijos turėtų vadovautis tam tikrais etikos principais, neprarasti ryšio su visuomene ir neatitrūkti nuo ekonominės situacijos.

REKLAMA

ES taip sureagavo į kai kurių didžiųjų JAV bankų sprendimą dar kartą išmokėti milijardines premijas savo darbuotojams.

Tokiu būdu „Goldman Sachs“ praėjusią savaitę paskelbė skirsiantis premijoms apie 10 mlrd. JAV dolerių (apie 26 mlrd. litų). Manoma, kad „JP Morgan Chase“ savo 35 tūkst. darbuotojų premijuoti skirs per 15 mlrd. dolerių (apie 39 mlrd. litų).

Didžiausi Europos bankai, tarp jų „Barclays“ ir „Deutsche Bank“, praėjusių metų ataskaitas pateiks ne anksčiau kaip vasarį.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau M. Barnjė priminė, kad bet kokiu atveju finansų organizacijos, mokėdamos premijas, turės laikytis griežtų apribojimų, suderintų su ES 2010 metais.

Pagal Europos Parlamento patvirtintą direktyvą bankų valdytojams ir kitiems aukšto rango asmenims išmokamos premijos turi būti proporcingos fiksuotiems jų atlyginimams. Tik 30 proc. (kai premija itin didelė - tik 20 proc.) premijos galės būti iš anksto išmokama grynaisiais.

Pusė premijos bus laikoma neapibrėžtuoju kapitalu, kuris galės būti panaudotas ištikus krizei. Be to, jei investicijos neatsiperka tiek, kiek tikėtasi, didesnės premijos dalies išmokėjimas turės būti atidėtas bent trejiems metams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei banko turtas įkeistas, premijos apskritai negalės būti išmokamos be pateisinamo pagrindimo. Be to, premijos dydis tiesiogiai priklausys nuo banko veiklos rodiklių.

Tuo tarpu banko „Barclays“ vadovas Robertas Daimondas (Robert Daimond) prieš kelias dienas pareiškė, kad pasaulio bankininkams metas baigti atsiprašinėti dėl savo didelių atlyginimų ir premijų. Anot jo, kreditinės organizacijos negali nustoti mokėti premijų, nes tai „turės rimtos įtakos visam bankininkystės sektoriui“.

Pasaulio krizės laikotarpiu bankai buvo aršiai kritikuojami dėl milijardinių premijų. Kai kurie specialistai tiesiogiai susiejo dideles premijas su krize. Anot jų, bankininkai, vaikydamiesi didelių premijų, prisiimdavo padidintas rizikas.

REKLAMA

Metodas, kaip uždirbami pinigai

Didžiosios Britanijos finansų rinkos priežiūros tarnyba įpareigojo britų banką „Barclays“ sumokėti valstybei 7,7 mln. svarų sterlingų (apie 31,6 mln. litų) baudą ir kompensuoti 59 mln. svarų (apie 242 mln. litų) savo klientams, patyrusiems nuostolių dėl neadekvačių investicinių banko rekomendacijų.

Dienraštis „The Financial Times“ praneša, kad ši bauda tapo didžiausia iš kada nors skirtų dėl mažmeninių investicijų ir šešta pagal dydį per visą finansų rinkos priežiūros tarnybos istoriją.

REKLAMA

Šios tarnybos darbuotojai nustatė, kad „Barclays“ klaidingai rekomendavo 12 tūkst. savo klientų, tarp kurių buvo nemažai pensininkų, investuoti lėšas į fondus „Aviva Global Balanced Income“ ir „Aviva Global Cautious Income Fund“, neišaiškinę deramai visų rizikų, susijusių su tokiomis investicijomis.

Bendra „Barclays“ klientų investuotų į šiuos fondus lėšų suma per 2006-2008 m. laikotarpį siekė 700 mln. svarų sterlingų (apie 2,9 mlrd. litų).

Šimtai „Barclays“ investuotojų jau kreipėsi su pretenzijomis į banką ir gavo apie 17 mln. svarų sterlingų (apie 70 mln. litų) kompensacijų. Bankas gali būti priverstas sumokėti dar apie 42 mln. svarų sterlingų (apie 173 mln. litų) kompensacijų.

Už šio savo reputaciją Didžiojoje Britanijoje suteršusio banko padalinio Vilniuje įsteigimą premjero Andriaus Kubiliaus Vyriausybė sumokėjo apie 6 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų