REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Generalinė prokuratūra, reaguodama į  žmogaus teisių gynimo organizacijos „Reprieve“ paskelbtą informaciją, pareiškė, jog ši visuomeniniais pagrindais veikianti organizacija jokių faktinių duomenų, susijusių su Lietuva ir neteisėtu asmenų laikymu Lietuvoje, nėra pateikusi.

REKLAMA
REKLAMA

Generalinės prokuratūros išplatintame pranešime teigiama, kad pirmasis „Reprieve“ laiškas buvo gautas 2010 m. rugsėjo 20 d., jame buvo nurodyta apibendrinta informacija apie palestiniečio Abu Zubaydah kalinimą, vykdytą JAV pareigūnų. Šiame pranešime buvo pateikta tokia informacija, susijusi su minėto asmens galimu įkalinimu Lietuvoje ir kalinimo vietomis:

REKLAMA

„Naujausia informacija, kurią mes („Reprieve“ – red.) gavome iš konfidencialaus ir ypatingai patikimo neįslaptinto šaltinio, patvirtina, kad laikotarpiu nuo 2004 m. pavasario iki jo (Abu Zubaydah – red.) antrojo perkėlimo į Gvantanamą bei 2006 m. rugsėjį A. Zubaydah buvo laikomas slaptame kalėjime Lietuvoje. Ši informacija gauta iš patikimiausių šaltinių JAV ir nekelia abejonių“.

Šio pranešimo pagrindu, pasak prokuratūros, buvo atliktas ikiteisminis tyrimas dėl galimo neteisėto laisvės atėmimo ir neteisėto Abu Zubaydah gabenimo per Lietuvos Respublikos sieną. Generalinė prokuratūra praėjusių metų rugsėjo 27 dieną „Reprieve“ vadovams išsiuntė prašymą „pateikti visą turimą rašytinę informaciją, kuri leido pareiškime daryti išvadas apie JAV CŽV pareigūnų atliktą sulaikytojo p. A. Zubaydah gabenimą į Lietuvos Respubliką, laikymą Lietuvos Respublikos teritorijoje bei gabenimą iš Lietuvos Respublikos laikotarpiu nuo 2004 m. pavasario iki 2006 m. rugsėjo mėn. Taip pat prašome nurodyti pareiškime įvardijamą konfidencialų ir ypatingai patikimą neįslaptintą informacijos šaltinį“.

REKLAMA
REKLAMA

Į šį Lietuvos prokurorų prašymą 2010 m. lapkričio 19 dieną gautas vienintelis atsakymas: „tokios informacijos gavimui ir perdavimui yra didelių kliūčių“. Tuo pačiu „Reprieve“ vadovai paprašė suteikti visą informaciją apie Lietuvoje atliekamo ikiteisminio tyrimo eigą, atliktus procesinius pareigūnų veiksmus ir nustatytos informacijos turinį.

Generalinė prokuratūra iš organizacijos „Reprieve“ daugiau jokių pranešimų teigia negavusi, taip pat nebuvo pateikta jokių faktinių duomenų, kurie galėtų būti vertinami ikiteisminio tyrimo metu. Viešai paskelbta informacija, jog Generalinei prokuratūrai buvo „pateikta esminė ir detali informacija apie Lietuvoje įvykdytus sunkius nusikaltimus“, prokuratūros tvirtinimu „neatitinka tikrovės“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų