REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Londone įsikūrusi kalinių teisių gynimo organizacija „Reprieve“ tvirtina nesuprantanti Lietuvos generalinės prokuratūros sprendimo nutraukti tyrimą dėl galimo CŽV kalėjimo Lietuvoje. Ji teigia generaliniam prokurorui pateikusi konfidencialios su tuo susijusios informacijos, kuria esą taip ir nebuvo pasinaudota.

REKLAMA
REKLAMA

„Reprieve“ nesutinka su generalinio prokuroro (Dariaus Valio – lrt.lt) pateikiama įvykių versija ir yra nustebinta jo nesugebėjimo veikti pagal svarbią ir išsamią informaciją apie rimtus Lietuvoje vykdytus nusikaltimus, kurią pateikė organizacijos tyrėjai“, – rašoma organizacijos pranešime.

REKLAMA

„Reprieve“ teigia dar praėjusį rugsėjį generaliniam prokurorui pateikusi konfidencialią informaciją apie tai, kad CŽV kankinimų auka Abu Zubaydah 2004–2006 metais buvo slapta kalintas Lietuvoje.

„Vėliau „Reprieve“ pateikė asmenų, galinčių duoti parodymus, sąrašą, kuriame – pats Abu Zubaydah, kai kurie CŽV pareigūnai, specialius lėktuvus, susijusius su CŽV, aptarnavę žmonės iš Lietuvos, liudininkai, matę dvi „juodąsias vietas“ ir turintieji kaltės įrodymų“, – teigia organizacija.

REKLAMA
REKLAMA

Ji tvirtina nesulaukusi jokio atsako į šiuos siūlymus. „Dabar aišku, kad prokuroras atsisako aiškintis, kas atsakingas už šiuos rimtus nusikaltimus. Vietoj to, jo pareiškimas atspinti dėmesį mažiau reikšmingai įvykio pusei – „piktnaudžiavimui tarnyba“, už kurį, atrodo, negresia jokios baudžiamosios sankcijos“, – pranešime teigia „Reprieve“.

Organizacijos vadovas Clive'as Staffordas Smithas tokius veiksmus vadina „dangstymo dangstymu“.

„Tikrasis klausimas – ne piktnaudžiavimas tarnyba, o neteisėtas įkalinimas ir kankinimas, o tam negalioja jokie senaties terminai, apie kuriuos kalba prokuroras. Prokuroro pranešime tai net neminima“, – teigia „Reprieve“ vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lrt.lt primena, kad Generalinė prokuratūra praėjusią savaitę pranešė nutraukianti ikiteisminį tyrimą dėl galimo CŽV kalėjimo Lietuvoje.

Lietuvos prokurorai tvirtina, esą organizacija „Reprieve“ su mūsų pareigūnais bendradarbiauti atsisakė.

„Buvo gautas atsakymas, kad jie to padaryti negali, šaltinio nenurodys, taigi klausimas kaip ir liko atsakytas, nes jokių duomenų jie nepateikė.

Buvo iškelta tokia versija, o vertinant ją ikiteisminio tyrimo, kuriame nenustatyta jokių faktų apie asmenų gamenimą į Lietuvą ar iš Lietuvos, kontekste, ji buvo atmesta“, – sakė Generalinės prokuratūros prokuroras Mindaugas Dūda.

REKLAMA

Prokurorai taip pat konstatavo, kad buvusių saugumo departamento vadovų Mečio Laurinkaus, Arvydo Pociaus ir Dainiaus Dabašinsko, koordinavusių bendradarbiavimą su CŽV, veikloje yra drausminio nusižengimo požymių, nes jie neinformavo apie savo veiksmus aukščiausių valstybės vadovų, tačiau tyrimas nutrauktas, suėjus senaties terminui.

Lietuvos Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas yra nustatęs, kad su CŽV sulaikytų asmenų pervežimu oficialiuose tyrimuose siejami orlaiviai 2002–2005 metais ne kartą kirtę Lietuvos oro erdvę . Išvadose teigiama, kad VSD generalinio direktoriaus pavaduotojas D. Dabašinskas su VSD generalinio direktoriaus A. Pociaus žinia mažiausiai du kartus sudarė galimybę JAV pareigūnams nekliudomai patekti prie orlaivių.

REKLAMA

Pagal parlamentinio tyrimo metu gautą informaciją, 2002 metais buvo pradėtas vykdyti VSD bendradarbiavimo su partneriais projektas. Jo metu, atsižvelgiant į partnerių pageidavimus ir jų nustatytas sąlygas, buvo įrengtos patalpos, tinkamos laikyti sulaikytajam asmeniui.

Tačiau klausimas, ar šiose patalpose buvo kalinami ar kankinami CŽV kaliniai, liko neatsakytas.

NSGK nustatė, kad apie projektą žinojo VSD generalinis direktorius M. Laurinkus ir jo pavaduotojas D. Dabašinskas.

Tyrimą atlikęs NSGK pasiūlė Generalinei prokuratūrai ištirti, ar M. Laurinkaus, A. Pociaus ir D. Dabašinsko veiksmuose nebuvo piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi ar įgaliojimų viršijimo požymių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų