REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Už prašymą duoti cigaretę sugyventinį nudūrusiai 58-erių Irenai Čižauskaitei teks kalėti dešimt metų. Toks vakar buvo Šiaulių apygardos teismo nuosprendis praeityje niekada neteistai moteriai.

REKLAMA
REKLAMA

Vietoj cigaretės suvarė peilį

Praėjusių metų gegužės 25-ąją apie 23 valandą Kairiuose per išgertuves sugyventinių namuose kilo konfliktas. Iš žvejybos su draugu Vytautu grįžęs Nikolajus Kotorovas svaiginosi „naminuke“ kartu su gyvenimo drauge I. Čižauskaite. Vėliau vyras dūmą traukiančios sugyventinės paprašė cigaretės. „Tai va“, – atrėžė moteris ir užuot patenkinusi sugyventinio prašymą vietoj cigaretės pagriebusi peilį dūrė Kolia vadinamam vyrui į krūtinės kairės pusės viršutinę dalį.

REKLAMA

Išsigandusi Irena nubėgo pas kaimynus. Netrukus sužalotam vyrui iškviesti medikai. Į Ežero gatvės namus atvykę medikai nustatė, kad vyras miręs. Įtariamoji netrukus buvo sučiupta ir uždaryta į Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato areštinę. Kaip tuomet teigė pareigūnai, moteris nesipriešino sulaikoma. Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl nužudymo. Alkoholio matuoklis parodė vidutinį moters girtumą, – kairiškė „pripūtė“ 1,02 alkoholio promilės.

REKLAMA
REKLAMA

Sugyventinių namus pareigūnai jau kuris laikas žinojo, kaip vietą, kurioje dažnai vykdavo barniai. Pora nesugebėdavo taikiai išspręsti konfliktų, tad puldavo skambinti policijos pareigūnams. Dažniausiai teisėtvarkos sergėtojus į savo namus kviesdavo būtent I. Čižauskaitė, N. Kotorovas tai darydavo rečiau.

Žudikė – smurto auka?

Į Šiaulių apygardos teismą po nužudymo atvežta moteris buvo be antrankių – I. Čižauskaitė klibinkščiavo pasiremdama ramentais. Ją lydėjo tik vienas pareigūnas. Įtariamosios artimieji tuomet „Šiaulių naujienoms“ pasakojo, kad I. Čižauskaitė seniai kentė konflikto auka tapusio sugyventinio smurtą. Jie teigė girdėję Kairiuose sklandžiusius gandus, kad N. Kotorovas be I. Čižauskaitės turėjo ir daugiau moterų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Moteris dažnai buvo vejama iš savo namų, jai tekdavo miegoti ir daržinėje. Su gyvenimo draugu santarvės nerasdavusi moteris skirdavosi, bet ir vėl taikydavosi – kur persikraustyti neturėjęs vyras netrukus ir vėl atgal sugrįždavo į I. Čižauskaitės namus. Šiaulių rajono pareigūnai neturėjo informacijos, kad N. Kotorovas galėjo stipriai  talžyti savo sugyventinę. Namai, kuriuose gyveno sugyventiniai, kairiškiams priminė užeigą. Dviejų sugyventinių šeimoje dažnai bręsdavo ne tik tarpusavio konfliktai, bet ir buvo nuolat girtaujama.

REKLAMA

Konfliktą brandino neištikimybė

Dviejų sugyventinių gyvenimas kaip ant delno buvo ir Kairių seniūnijai. Jos seniūnas Artūras Šulčius „Šiaulių naujienoms“ pasakojo girdėjęs, kad I. Kotorovas su savo sugyventine dažnai šaukdavo vienas ant kito ir mušdavosi. Nepaisant šioje šeimoje nuolat vykdavusių nesutarimų, kairiškiams sugyventiniai problemų nekeldavo – niekas nesiskųsdavo. Pastaruoju metu tedirbo tik vienas iš sugyventinių. Vyras Ežero gatvėje ardė automobilius, o I. Čižauskaitė šeimininkavo savo namuose. Namas, kuriame gyveno pora, priklausė moteriai.

REKLAMA

Kairiškiai gyveno gana uždarą gyvenimą – dažniausiai būdavo namuose ir su kaimynais per daug nebendraudavo. A. Šulčius sakė girdėjęs Kairiuose sklandančius gandus, kad Irenos sugyventinis esą būdavęs jai neištikimas. Seniūnas neatmetė galimybės, kad lemtingą vakarą konfliktas galėjo kilti ir dėl vyro neištikimybės. „Moteriai nebeišlaikė nervai. Atkeršijo“, – tuomet savo versiją iškėlė A. Šulčius.

Teismas atsižvelgė į nukentėjusiojo elgesį

I. Čižauskaitė neneigė savo kaltės ir pripažino nužudžiusi N. Kotorovą, su kuriuo gyveno apie šešerius–septynerius metus. Moteris nurodė, kad jos gyvenimo draugas lemtingą vakarą su ja negražiai elgėsi – ji sakė girdėjusi, kaip sugyventinis svečiui kažką negražaus kalbėjo, vėliau ją koneveikė negražiais žodžiais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teismas I. Čižauskaitę pripažino kalta ir skyrė jai dešimties metų laisvės atėmimo bausmę. Kaip moters atsakomybę lengvinanti aplinkybė pripažintas nukentėjusiojo provokuojantis elgesys. Tai, kad I. Čižauskaitė žmogžudystės dieną buvo girta, įvertinta kaip jos kaltę sunkinanti aplinkybė.

Šiaulių apygardos teismas  patenkino N. Kotorovo artimųjų civilinius ieškinius. Iš I. Čižauskaitės priteista daugiau kaip 3 tūkstančiai litų laidojimo išlaidoms padengti ir 30 tūkstančių litų neturtinės žalos.

Asta VOLKOVAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų