REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Australija – bene vienintelė valstybė, kurios nekilnojamojo turto rinkos nesupurtė krizė. Kanados bankas „Scotiabank“ pateikia informaciją apie būklę kitose šalyse.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusiais metais kai kuriose nekilnojamojo turto (NT) rinkose prasidėjo gijimo procesas. Kanadoje, Prancūzijoje, Švedijoje ir Didžiojoje Britanijoje jau buvo fiksuojamas NT kainų augimas, rodantis šių rinkų atsigavimą. Japonijoje, Italijoje ir Airijoje kainos toliau krito. Jungtinių Amerikos Valstijų ir Vokietijos NT rinkos 2010 metais nerodė akivaizdžių pokyčių, tačiau šių šalių NT perspektyva gerėja, rašo „Property Wire“.

REKLAMA

Augs Vokietijos NT rinka

Praėjusiais metais NT rinką palaikė rekordiškai žemos procentinės kreditų palūkanų normos. Tačiau dar metų pradžioje šalių vyriausybių pradėta įgyvendinti ekonomikos gaivinimo programa NT rinkai turėjo trumpalaikį poveikį: jau antrąjį pusmetį augimo tempai vėl sumažėjo. Paskolų sąlygos vis dar buvo patrauklios, tačiau neliko stimulų tokiems pirkiniams, be to, lėtai mažėjo nedarbas ir augo gyventojų nerimas dėl savo finansinės ateities.

REKLAMA
REKLAMA

„Scotiabank“ pabrėžė, kad ekonominio augimo klimatas gerėja, tačiau dėl anksčiau minėtų priežasčių greičiausiai daugelis potencialių investuotojų atsisakys pirkti NT 2011 metais.

Ekspertai teigia, kad netolimoje ateityje sparčiausiai augs Vokietijos nekilnojamojo turto rinka. Pagrindinė priežastis – Europos masteliais mažas nedarbo lygis ir aukšti pirkėjų pasitikėjimo rodikliai.

NT pinga Airijoje ir Italijoje

Praėjusių metų trečiąjį ketvirtį akivaizdžiai ūgtelėjo Prancūzijos gyvenamojo būsto pardavimas. Įvertinant infliaciją šioje šalyje, NT kaina vidutiniškai ūgtelėjo daugiau nei 6 proc., Šveicarijoje NT vertė išaugo nuo 4 iki 6 procentų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O štai Ispanijoje vidutinė NT vertė, įvertinant infliaciją, 2010 metų trečiąjį ketvirtį buvo 5,2 proc. mažesnė nei prieš metus. Airijoje – net du kartus. Silpna vidaus paklausa, pernelyg didelė pasiūla ir aukštas nedarbo lygis greičiausiai turės įtaką kainoms mažėti šiais metais. Toliau kris kainos ir Italijoje.

„Scotiabank“ ekspertų nuomone, JAV nekilnojamojo turto rinkoje šiais metais prognozuojama kainų stabilizacija: nedarbas mažėja, procentinės palūkanos lieka nedidelės ir tai turės įtakos paklausai didėti.

REKLAMA

Faktai: NT Lietuvoje

Pernai gruodį nuo 2008 metų liepos Vilniuje pirmą kartą užfiksuotas teigiamas metinis butų kainų pokytis, kuris 2010 m. gruodį sudarė 0,1 procento.

Vilniuje gruodį, kaip ir lapkritį, užfiksuotas 0,4 proc. augimas. Didžiausią įtaką kainoms kilti sostinėje turėjo 0,7 proc. ūgtelėjusios naujos ir senos statybų butų kainos gyvenamuosiuose rajonuose.

Kaune gruodį butų kainos ūgtelėjo 0,1 proc., tačiau bendras metinis butų kainų kitimas laikinojoje sostinėje buvo neigiamas ir sudarė 8,3 proc. Tai yra didžiausias butų kainų pokytis 2010 metais iš visų penkių šalies didmiesčių.

REKLAMA

Klaipėdoje 2010 metais gruodį butų kainos išliko stabilios, o Šiauliuose ir Panevėžyje smuktelėjo – atitinkamai 0,1 proc. ir 0,3 procento.

Nuo aukščiausio apibendrinto būsto kainų lygio 2007 metų pabaigoje Vilniuje butų kainos yra sumažėjusios 39,8 proc., Kaune – 33,1 proc., Klaipėdoje – 45,4 proc., Šiauliuose – 44,2 proc. ir Panevėžyje – 45,7 proc.

Nuomonė: Nerijus Mačiulis, „Swedbankvyriausiasis ekonomistas

Kol kas nėra ženklų, kad būtų reikšmingas renovacijos proceso proveržis, nes nėra aiškaus mechanizmo jam pagyvinti. Statybos sektoriuje tam tikro atsigavimo galima tikėtis, bet turbūt, kaip ir 2010 metais, pagrindinis aktyvumas bus inžinerinių tinklų, o ne, tarkim, gyvenamųjų ar komercinės paskirties pastatų statybos rinkoje. Šie metai – lėto atsigavimo metai. Tačiau įmonės investuos ne į nekilnojamąjį turtą, bet į mechanizmus ir įrengimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų