REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tikimasi, kad savivaldos rinkimai šiemet bus skaidresni. Neseniai įstatymo pakeitimai įgalina griežčiau kontroliuoti partijų lėšas ir jų panaudojimą.

REKLAMA
REKLAMA

Po dažnų rinkimų partijoms tenka aiškintis dėl finansavimo skaidrumo. Nuo rudens įsigaliojus Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo įstatymo pakeitimams, politinės partijos savo buhalterijas turės tvarkyti dar atidžiau. Dabar nuslėpus išlaidas, nenurodžius šaltinio, iš kur partija gavo lėšų, ar kitaip šiurkščiai pažeidus įstatymą, iš valstybės biudžeto dotuojamos partijos dotacijos negaus dvejus metus, kai anksčiau lėšų netekdavo tik pusmečiui, praneša LTV „Panorama“.

REKLAMA

Be to, pasikeitė maksimalus piniginės aukos, kurią partijai gali paaukoti fizinis ar juridinis asmuo, dydis. Anksčiau tas dydis buvo skaičiuojamas pagal minimalų gyvenimo lygį, o dabar – pagal vidutinį darbo užmokestį. Galima paaukoti 20 vidutinių darbo užmokesčių. Pernai maksimali aukotina suma buvo 42 360 litų.

„Juridiniai asmenys gali aukoti tiktai pavedimu, o fiziniai asmenys iki 1 tūkst. litų gali aukoti grynaisiais, bet tada kitą dieną pinigus vis tiek reikia įnešti į sąskaitą“, – aiškina Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo kontrolės skyriaus vedėja Lina Petronienė.

REKLAMA
REKLAMA

Partijų finansavimo ataskaitas pasibaigus rinkimams anksčiau tikrindavo Valstybinė mokesčių inspekcija. Dabar atskaitas tikrins nepriklausomi auditoriai, o mokesčių inspekcija – tik aukotojus, ar jie turėjo pakankamai pajamų.

Pasak VRK pirmininko Zenono Vaigausko, vienas dažniausiai pasitaikančių politinių kampanijų įstatymo pažeidimų – rinkėjų papirkinėjimas.

„Buvo tikimasi, kad politinės kultūros augimas pats savaime išnaikins tą rinkėjų papirkimą. Rinkėjai daugelyje demokratinių valstybių nusisuka nuo tokių   kandidatų, partijų, kurių veikloj tokių dalykų yra. Deja, to nepakako ir buvo priimtos griežtesnės priemonės“, – kalbėjo Z. Vaigauskas.

Užfiksuotus rinkėjų papirkimo atvejus nagrinės savivaldybių rinkimų komisijose sudarytos specialios darbo grupės iš 3 narių: vieną pasiūlys teisingumo ministras, kitą – teisininkų draugija ir trečią – savivaldybės administracijos direktorius.

Virginija MOTIEJŪNIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų