REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Buvęs Lietuvos banko valdytojas, buvęs Lietuvos ambasadorius Kazachstane ir vadinamojoje žuvų mailiaus byloje įtariamuoju tapęs Romualdas Visokavičius teismui skundžia ikiteisminio tyrimo teisėjos sprendimą jo namuose daryti kratą.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus apygardos teisme (VAT) trečiadienį buvo nagrinėjamas R. Visokavičiaus skundas dėl Vilniaus miesto antrojo apylinkės teismo 2010-ųjų metų gruodžio 23 dienos nutarimo, daryti kratą, patvirtinimo.

REKLAMA

Per kratą R. Visokavičiaus namuose dvi teisėsaugininkų brigados ieškojo baldų, kurie galėjo būti galimas atlygis už galimas veikas.

Kaip per teismo posėdį sakė R. Visokavičius ir jo gynėjas advokatas Juozas Gaudutis, Kūčių išvakarėse Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnams atliekant kratą buvo pažeistas Baudžiamasis kodeksas. Pasak pareiškėjų, krata yra išimtinė ikiteisminio tyrimo teisėjo kompetencija, ji galima tik neatidėliotinu reikalu. Pagal R. Visokavičiaus išdėstytus motyvus tokio būtinumo kratai atlikti nebuvo.

REKLAMA
REKLAMA

„Buvo blogiausiai pažeistos mano, kaip žmogaus, teisės. Turėjo visas galimybes, galėjo iš anksto (įspėti apie kratą, - ELTA), bet čia yra specialiai daroma taip, kad kuo daugiau supainiotų, būtų kuo daugiau neaiškumų, kad rezonansinė byla įgautų svorį, negražių pasekmių.(...) Dedamos pastangos mane juodinti, iš manęs daryti baisiausią žmogų, kai tuo tarpu aš šitoje byloje esu tiktai telefoniniais pakalbėjimais bendravęs su ministru. Daugiau aš nieko su tais 14 asmenų, kurie buvo skelbiami, bendra neturiu. Čia fabrikuojama. Dabar Lietuvoje, matyt, reikia rezonansinių bylų, ji yra paskelbta ir nėra kelio, kaip iš jos išeiti“, – po posėdžio komentavo R. Visokavičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasiteiravus dėl FNTT pareigūnų ieškotų baldų, jis sakė, kad jie jau prieš metus yra nupirkti, apmokėti, tai įrodo ir bankų sąskaitos, gautas komercinis pasiūlymas.

„Iš mano pusės viskas teisėtai, teisingai sutvarkyta, atsiskaityta. Nei aš neturiu pardavėjui pretenzijų, nei jis. Tai susiję ne tik su Lietuva, bet ir Italija - itališki baldai buvo iš anksto užsakyti ir jų laukiau apie pusę metų“, - kalbėjo buvęs aukštas Lietuvos pareigūnas.

Ar VAT patenkins R. Visokavičiaus skundą, paaiškės kitą savaitę.

ELTA primena, kad FNTT 2010 metų pradžioje nustatė 7 fiktyvias įmones, kurios galimai apgaule ketino pasisavinti 22,5 mln. litų Europos Sąjungos paramą. Pagal priemonę „Akvakultūra“ paraiškas gauti ES paramą buvo pateikusios bendrovės „Angila“, „Žuvintas“, „Commence“, „Aniro“, „Accabi“, „Prontis“ ir „Brija“. Jos deklaravo ketinimą Vilniaus rajone, Mostiškių kaime, auginti eršketus, ungurius, šamus ir steigti akvakultūrų perdirbimo įmones. Į projektus kiekviena bendrovė buvo „pasirengusi“ investuoti po 5-6 mln. litų. Nors šios įmonės neturėjo tinkamos bazės žuvivaisai, gavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos deklaracijas, kad atitinka higienos, veterinarijos, maisto kokybės ir gyvūnų gerovės reikalavimus.

REKLAMA

Šioje byloje R. Visokavičius įtariamas bendrininkavimu bandant pagrobti 22,5 mln. litų žuvų mailiui auginti skirtos ES paramos.

Specialiuoju liudytoju ikiteisminiame tyrime dėl pasikėsino apgaule užvaldyti daugiau nei 20 mln. litų ES lėšų buvo apklaustas ir žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius, patvirtinęs, kad dėl šio projekto tarpininkavo ir R. Visokavičius.

K. Starkevičius pabrėžė atsisakęs organizuoti susitikimą dėl vieno žuvivaisos projekto ir dėl įtartino R. Visokavičiaus susidomėjimo kreipęsis informacijos į NMA vadovą Saulių Silicką.

REKLAMA

Žemės ūkio ministerijos ir NMA nuogąstavimus, kad gali būti sukčiaujama pateikiant paraiškas dėl žuvininkystės veiklos finansavimo, patvirtino ir FNTT.

FNNT tyrimo metu išsiaiškinta, kad nusikalstamos grupuotės nariai klastojo paramos paraiškas ir kitus būtinus dokumentus. Juose ES finansuojamam projektui dėl žuvininkystės ir akvakultūros produktų perdirbimo pateikė melagingą informaciją apie įmonių turimas lėšas, projekto ekonominį gyvybingumą, atitiktį reikalavimams.

FNTT agentai ir prokurorai kovo pradžioje sužlugdė bandymą pasipelnyti iš ES paramos. Kelių šeimų nariai - iš viso 14 asmenų - buvo nusitaikę sukčiaudami pasiglemžti 22,5 mln. litų iš ES ir Lietuvos biudžeto, dalyvaudami Lietuvos žuvininkystės sektoriaus 2007-2013 m. veiksmų programoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Balandžio pabaigoje paaiškėjo skandalingas faktas, kad artimiausias premjero A. Kubiliaus patarėjas buvęs žurnalistas Virgis Valentinavičius, lydimas Vyriausybės teisininkės bei personalo skyriaus vedėjos, atvyko į FNTT būstinę. Pateikęs Generalinės prokuratūros Ikiteisminio tyrimo kontrolės skyriaus prokuroro Dainiaus Baraniūno leidimą, V.Valentinavičius pasinaudojo galimybe susipažinti su mailiaus bylos tyrimu.

Pernai prieš Naujuosius metus Kaune, Vilniuje ir Ukmergėje gyvenantys įtariamieji įkūrė septynias uždarąsias akcines bendroves. Jos žadėjo už gautus milijonus auginti eršketus, ungurius ir šamus bei steigti akvakultūrų perdirbimo įmones. NMA prie Žemės ūkio ministerijos specialistams buvo pateikti dokumentai, paremti melaginga informacija apie įmonių veiklą, turimas lėšas, projekto ekonominį pagrindimą.

REKLAMA

Kaip išsiaiškino FNTT, nė viena bendrovių jokios veiklos nevykdė. Jose nebuvo įdarbinta nė vieno darbininko, tik direktoriai.

Tačiau tai nesutrukdė jiems NMA pateikti verslo planą ir visus reikalingus dokumentus, kad galėtų „sužvejoti“ daugiau nei 20 milijonų litų.

Didžiulį pelną žadėjusios aferos organizavimu įtariamą Kaune neblogai žinomą verslininką, kelių baldų prekybos įmonių vadovą Egidijų Gesevičių Vilniaus miesto 2-asis apylinkės teismas leido suimti dviem mėnesiams.

FNTT sulaikė ir praeityje garsų estrados dainininką, „Vilniaus bokštų“ festivalio laureatą Vytautą Petrušonį. Ukmergės policijos komisariato areštinėje atsidūrė ir aštuoniolikmetės moksleivės, kurias jų gudragalviai giminaičiai „paskyrė“ vadovauti fiktyvioms bendrovėms, dalyvavusioms aferoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų