REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Generalinė prokuratūra (GP) gavo Rusijos ambasados Lietuvoje diplomatinę notą dėl Rusijos piliečio Jurijaus Chardikovo atžvilgiu atliekamo ikiteisminio tyrimo. Į Lietuvą iš Rusijos J. Chardikovas pabėgo, kai Jurijaus Lužkovo žmona jį apkaltino dėl prarasto 1 mlrd. rublių. Lietuvos prokurorai garsųjį bėglį įtaria pinigų plovimu.

REKLAMA
REKLAMA

Rusijos ambasados notoje GP teigiama, kad Lietuvos teisėsauga suėmė J. Chardikovą, neturėdama tam teisinio pagrindo, nes jo byla Rusijoje dar nėra išnagrinėta ir joks sprendimas nepriimtas.

REKLAMA

J. Chardikovas, buvęs Maskvos Šiaurės administracinės apygardos prefektas, į Lietuvą atvyko 2010 metais, praėjus keliems mėnesiams po to, kai tuometinio Maskvos mero J. Lužkovo žmona Jelena Baturina jį apkaltino neskaidriu sandoriu, dėl kurio ji prarado 1 mlrd. Rusijos rublių (beveik 83 mln. litų).

J. Baturinai pradėjus reikšti pretenzijas J. Chardikovui, jis 2009 metų vasarį neteko aukštų pareigų, o tų pačių metų lapkritį Maskvos Tverės rajono teismas už akių priėmė sprendimą jį suimti ir paskelbė tarptautinę paiešką, rašo „Lietuvos žinios“.

REKLAMA
REKLAMA

Garsusis bėglys ramiai gyveno Lietuvoje, jausdamasis saugus nuo tuo metu visagalės J. Lužkovo žmonos keršto, kol 2010 metų rugpjūčio 4–ąją buvo sulaikytas ir suimtas, savaitę praleido Lukiškių tardymo izoliatoriuje.

Viešai skelbta, kad J. Chardikovas iš Vokietijos į SEB banką Lietuvoje pervedė 39 mln. JAV dolerių (per 100 mln. litų). Dėl šios milžiniškos sumos Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba ir Vilniaus apygardos prokuratūra atlieka ikiteisminį tyrimą, J. Chardikovui pareikšti įtarimai dėl nusikalstamu būdu įgytų pinigų legalizavimo. Įtarimų dėl J. Chardikovo milijonų kilo bankui, kai verslininkas savo indėlį bandė padalyti į mažesnes sumas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pats bėglys pernai spalį Rusijos žiniasklaidai pareiškė, kad iš tiesų pinigų suma yra kur kas mažesnė nei skelbta, kad milijonus į Lietuvą jis pervedė iš Rusijos „Sberbanko“, jie buvo deklaruoti Rusijoje.

Įtariamojo advokatas Rimas Andrikis patvirtino, jog J. Chardikovas nepatenkintas, kad jo sulaikymas pernai Vilniuje atrodo taip, tarsi būtų suderintas su tam tikrais procesiniais veiksmais Maskvoje.

Pasak R.Andrikio, jo ginamasis mano, kad Lietuvos teisėsaugos veiksmai nebuvo nešališki. Advokato nuomone, suėmimas negalėjo būti taikomas, nes J. Chardikovo atžvilgiu nėra įsigaliojusio teismo nuosprendžio, kad jis būtų pripažintas kaltu Lietuvoje ar Rusijoje.

REKLAMA

„Lietuvos teisėsauga turi įrodyti, kad banke saugomi J. Chardikovo pinigai įgyti nusikalstamu būdu, bet tokių duomenų nėra, yra tik byla, nagrinėjama Rusijoje, kurios galo dar nematyti. Byla Lietuvoje priklauso nuo bylos Rusijoje baigties, tuo galima neabejoti“, – mano R. Andrikis.

Laukdamas ikiteisminio tyrimo pabaigos J.Chardikovas kreipėsi į Lietuvos migracijos departamentą prašydamas politinio prieglobsčio, tačiau dėl šio prašymo departamentas dar nepriėmė sprendimo.

Rusijos verslininkas Lietuvoje gyvena nuosavame būste. Jo vardu mūsų krašte registruotos dvi bendrovės, teikiančios turizmo ir medžioklės paslaugas. Rusijoje J. Chardikovas turi pavyzdinį medžioklės ūkį, į kurį gabena medžiotojus iš kitų valstybių.

REKLAMA

Vilniaus apygardos vyriausiasis prokuroras Ramutis Jancevičius mano, kad J. Chardikovo pretenzijos, jog Lietuvos teisėsauga vykdo Rusijos pavedimus, yra nepagrįstos.

„Iš tiesų yra gautas Rusijos teisinės pagalbos prašymas išduoti J. hardikovą Rusijai, tačiau bylos aplinkybės vertė patikrinti prašyme nurodytus faktus, – LŽ paaiškino R.Jancevičius. – Įtarimai J. Chardikovui pareikšti ne dėl Rusijos prašymo, o įtarus jį pinigų plovimu. Pinigai areštuoti, Lietuvos pareigūnai tikrina jų kilmę, ar jie pagrįstai ir teisėtai pateko į Lietuvą, o ne tai, kodėl J. Chardikovas susipyko su J. Baturina ir ar pagrįstos jos pretenzijos.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų