REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Savo vardų „Laisvės kelio“ skulptūroje ieškantieji pastebi plytas, įmūrytas „aukštyn kojomis“, su klaidomis, ar visai jų neranda.

REKLAMA
REKLAMA

Dar spalį atidengtą „Laisvės kelio“ skulptūrą dabar planuojama visiškai užbaigti tik pavasarį – pasitaisius orams reikės kai ką pakeisti – bus pradedami klaidingų plytų ištaisymo, pakeitimo ir naujų plytų, kurios buvo „dingusios“, gaminimo darbai.

REKLAMA

Keramiko Gintaro Kniežos dirbtuvėse pagaminta daugiau nei 21 tūkst. vardinių plytų, iš kurių 416 reikės keisti dėl minėtųjų priežasčių. Idėjos autorius, skulptorius Tadas Gutauskas sako, kad jie patys klaidas pastebėjo dar prieš atidarymą: „Pastebėjome tai jau spalio viduryje, bet kadangi skulptūra buvo jau užbaigta, tai kiek mes galėjome, tiek tų plytų apkeitėme, bet kadangi išiminėjant vieną plytą dar dvi yra apgadinamos... Reiškia, jei išimi vieną, tada visas tris reikia naujai įmūryti“, – aiškino skulptorius.

REKLAMA
REKLAMA

Tokiu būdu ištaisyti klaidas būtų per daug brangu ir sudėtinga, tad naujos plytos su pavardėmis bus dedamos ant skulptūros viršaus. Nuostolių menininkas atskleisti nenorėjo: „Čia juk meno kūrinys...ne piniguose esmė“, tačiau atskleidė, jog išlaidos sieks tikrai ne vieną tūkstantį.

Kita vertus, kaip teigė T. Gutauskas, tai tik apie 2 proc. visų plytų – „nėra taip baisu“. Vis dėl to, skulptorius pridūrė nesitikėjęs, kad apie 200 plytų bus su klaidomis ir dar tiek pat – tiesiog „dings“. „Galvojau, kad bus iki 1 proc., nes ne kartą tikrinome, bet...yra kaip yra“, – sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pamačiusieji klaidas ir netikslumus beveik iki Kalėdų galėjo siųsti laiškus, tačiau ar visos klaidos pastebėtos – neaišku.

Paklaustas kam tenka atsakomybė už nesklandumus, skulptūros autorius pirmiausiai paminėjo plytinę: „Aišku, dabar jie apsiima pagaminti tą trūkstamą dalį, bet kas iš to... Vis tiek yra nepatogumai, papildomos išlaidos ir visa kita.“ Klaidų galėjo padaryti ir dirbusieji su kompiuterinėmis programomis ir žmonių pavardėmis, taip pat mūrininkai. „Tas plytas dėjo, galbūt nuslėpė tą faktą, kad dalis jų ar sudužo, ar pasimetė. Turėjo pasakyti, buvo galima anksčiau sutvarkyti ar pergaminti“, – aiškino T. Gutauskas.Nepaisant nepatogumų, autorius tikina, kad pavasarį skulptūra bus visiškai baigta: „Viską sutvarkys, užtaisys, iš naujo impregnuos, tuo pačiu žolytę pasės aplinkui“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų