REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paviešinti Jungtinių Valstijų diplomatiniai įrašai atskleidė, kad  naftos bendrovės BP vyriausiasis vadovas Rusijoje prognozavo, jog kompanijos dukterinė įmonė „TNK–BP“ iki šių metų galo bus pasidalinta tarp Rusijos bendrovių „Rosneft“ ir „Gazprom“, rašo britų dienraštis „The Guardian“.

REKLAMA
REKLAMA

„TNK–BP“ generalinis direktorius Davidas Peattie taip pat teigė, kad BP savo ilgojo laikotarpio partneriu Rusijoje laikė „Rosneft“, o ne šalyje veikiančią savo dukterinę įmonę „TNK–BP“. Jau kurį laiką buvo svarstoma, kad „Rosneft“ perims 50 proc. „TNK–BP“ akcijų, kurios dabar priklauso automobilių gamintojai „Alfa–Access–Renova“ (AAR). Tačiau buvo žinoma, kad BP tikėjosi, jog visą kompanijos valdymą perims Rusijos vyriausybė: naftos sektorius bus perduotas „Rosneft“, o dujų – „Gazprom“ kompanijai.

REKLAMA

BP ir „Rosneft“ sandėris gali išsaugoti dalį britų kompanijos akcijų savo dukterinėje įmonėje, jei Kremlius nuspręs perimti kontrolinį „TNK–BP“ akcijų paketą. Pagal praeitą savaitę pasirašytą susitarimą BP kompanijai atiteks 10,8 proc. „Rosneft“ akcijų.

„TNK–BP“ rinkos vertė šiuo metu siekia 46 mlrd. JAV dolerių (120 mlrd. litų), ji sudaro ketvirtadalį visos BP pasaulinės produkcijos ir beveik penktadalį visų BP turimų rezervų.

Kai kurie analitikai spėlioja, kad BP žvilgsnis į Rytus ir sąjunga su „Rosneft“ yra avarijos Meksikos įlankoje pasekmė, kuri pakenkė kompanijos reputacijai JAV. Tačiau atskleisti įrašai parodė, kad BP dar kurį laiką iki naftos išsiliejimo Meksikos įlankoje laikė „Rosneft“ kaip vieną geriausių investicijų Rusijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų