REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pietų Sudano prezidentas Salva Kiras (Salva Kiir) sekmadienį sukalbėjo maldą, prašydamas atleidimo Šiaurės Sudanui ir apgailestaudamas dėl aukų, kurių pareikalavo du dešimtmečius trukęs pilietinis karas, praneša AP. Pasirodę pirmieji savaitę trukusio referendumo dėl Pietų Sudano nepriklausomybės rezultatai parodė, kad Pietų Sudano atsiskyrimą palaiko didžioji dauguma balsavusiųjų.

REKLAMA
REKLAMA

Per naktį ir visą rytą biuletenius skaičiavę referendumo komisijų darbuotojai pateikė rezultatus kai kuriose apylinkėse. O naujienų agentūrai „Associated Press“ suskaičiavus apie 30 tūkst. biuletenių sostinės Džubos referendumo apylinkėse paaiškėjo, kad Pietų Sudano nepriklausomybę palaiko 96 proc. gyventojų. 3 proc. balsavusiųjų pasisakė už vieningą Sudano valstybę. Likę biuleteniai buvo paskelbti negaliojančiais.

REKLAMA

Jei viskas vyks sklandžiai, Pietų Sudanas turėtų tapti naujausia pasaulio valstybe liepą.

Referendumas buvo numatytas susitarime dėl taikos, kurį Pietų Sudanas pasirašė su Šiaurės Sudanu 2005-aisiais. Šiuo susitarimu buvo nutrauktas dešimtmečius trukęs karas.

Referendume dalyvavo apie 3 mln. 200 tūkstančių žmonių, kurie galėjo pareikšti savo nuomonę, ar jie nori, kad regionas, kur dominuoja krikščionys ir animizmo išpažinėjai, atsiskirtų nuo musulmoniškosios Šiaurės.

Galutinių savaitę trukusio referendumo rezultatų tikimasi vasarį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų