REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Charizmatiškam, labai turtingam ir iki šiol teisėsaugininkams neprieinamam Italijos Vyriausybės vadovui Silvio Berlusconi gali tekti nusileisti ant žemės. Ar net į teisiamųjų suolą. Kur patenka net Sicilijos bosai.

REKLAMA
REKLAMA

Ryžtingas teismas

Italijos Konstitucinis Teismas ketvirtadienį iš dalies panaikino prieštaringai vertinamą neliečiamybės įstatymą, kuris apsaugo premjerą, 74 metų S. Berlusconi ir jo ministrus nuo baudžiamojo persekiojimo.

REKLAMA

Teisėjai dabar patys galės nuspręsti, ar S. Berlusconi turi stoti prieš teismą, ar ne. Tai reiškia, kad premjerui gali tekti atsakyti dviejuose procesuose.

Penkiolika Konstitucinio Teismo teisėjų susitarė dėl kompromiso, kuris gerokai apriboja 2009-ųjų balandį priimto įstatymo naudojimo galimybes. Įstatymas iki šiol leido 18 mėnesių nutraukti teismo procesus prieš Vyriausybės narius, jei jie dėl savo pareigų negali dalyvauti procese.

REKLAMA
REKLAMA

Ši automatiškai įsigaliojanti išlyga yra “neteisėta„, nusprendė Konstitucinis Teismas. Ateityje teisėjai spręs, ar dėl darbo Vyriausybėje jos nariai negali būti patraukti atsakomybėn.

Konstitucinis Teismas įvardijo keletą priežasčių, kurios pateisintų asmenų nedalyvavimą procese. Be kita ko, tai yra dalyvavimas tarptautinėse viršūnių konferencijose, kabineto posėdžiuose ir Vyriausybės vadovui privalomuose susitikimuose. Tačiau sprendimą kiek­vienu atveju turės priimti teisėjas.

S. Berlusconi yra kaltinamasis dviejuose teismo procesuose, tačiau dėl minėto įstatymo jie laikinai buvo įšaldyti. Galbūt tai padėjo premjerui išsilaikyti ir savo poste, kai praėjusį rudenį Italijos parlamentarams pritrūko tik šiek tiek balsų jį nuversti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išsilaikė savo poste

Po Senato sprendimo italai Romoje ir kituose didžiuosiuose miestuose pasipylė į gatves, užvirė antiberluskoninės riaušės.

Tačiau į bet kokią kritiką ar tautos nepasitenkinimą spjaunantis S. Berlusconi išliko Vyriausybės vadovu.

Premjeras, kuris žavi ir nemažą dalį italų, šiomis dienomis vėl turi aiškintis dėl savo pomėgių moterims. Tiesa, S. Berlusconi šį kartą laukia rimtesnė bėda - prabilta apie jo galimus seksualinius ryšius su nepilnamete naktinio klubo šokėja.

S. Berlusconi įtariamas viršijęs savo įgaliojimus, kai reikalavo, kad iš policijos areštinės būtų paleista Maroke gimusi mergina, žinoma kaip Ruby. Pradėtas tyrimas dėl nepilnamečių prostitucijos. Skelbiama, kad tuo metu, kai bendravo su S. Berlusconi, Ruby buvo 17 metų.

REKLAMA

Spalvingasis Silvijus neišgyventų be skandalų

Italijos premjeras S. Berlusconi yra vienas turtingiausių Italijos žmonių, tačiau jo karjerą nepaliaujamai lydi skandalai. Jis buvo kaltinamas korupcija, mokesčių vengimu, bendradarbiavimu su mafija ir papirkinėjimu, amoraliu gyvenimo būdu.

Ispaniškame tinklalapyje „La Pais“ buvo išspausdintos 2008 metais darytos nuogalių nuotraukos. Jose matyti nuogos moterys kartu su Italijos premjeru jo viloje. Ten taip pat yra ir nuogo buvusio Čekijos premjero Mireko Topolaneko nuotraukų.

REKLAMA

S. Berlusconi įklimpo ir Venecijos kino festivalyje, kur esą buvo sufabrikuotas apdovanojimas bulgarų aktorei ir režisierei Michelle Bonev, laikomai “asmenine„ premjero drauge. Filmas „Viso gero, mama“ Italijos mokesčių mokėtojams kainavo 400 tūkst. eurų (apie 1,4 mln. litų), mat M. Bonev atvyko su 40 žmonių palyda. Premjero draugė pelnė apdovanojimą, skirtą Europos kovos už žmogaus teises konvencijos 60-osios sukakties proga.

Premjero viloje rengiamuose erotiniuose žaidimuose “Bunga, Bunga„ prisipažino dalyvavusi ir 27 metų prostitutė Nadia Marci. Jai tariamai buvo sumokėta 14,2 tūkst. dolerių (apie 37 tūkst. litų) už du intymius pasimatymus su S. Berlusconi. Teigiama, kad viloje siautėjo net 25 merginos, joms buvo siūloma marihuanos, atgabentos privačiu premjero lėktuvu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skandalingos buvo net S. Berlusconi skyrybos. Jo žmona Veronika Lario pareikalavo skyrybų, apkaltinusi jį „susidedant su jauniklėmis“. Skyrybos Italijos premjerui atsiėjo nepigiai. Žmonai atiteko 105 mln. dolerių (apie 273 mln. litų) vertės „Villa Belvedere„ Milane, kur ji gyvena su trimis poros vaikais. S. Berlusconi pasiliko sau „Villa Cartosa“ Sardinijoje, kurioje ir vyko jo erotinės linksmybės.

S. Berlusconi buvo įtariamas sumokėjęs 600 tūkst. dolerių (apie 1,56 mln. litų) kyšį savo buvusiam advokatui Davidui Millsui, kad šis praėjusio amžiaus dešimtajame dešimtmetyje duotų melagingus parodymus bylose. D. Millsas nuteistas puspenktų metų kalėti.

REKLAMA

Italijos premjeras buvo įtariamas sukčiavimu mokant mokesčius. Milano prokuratūra kaltino S. Berlusconi koncerną „Mediaset„, kad šis per kitas firmas dirbtinai užkėlė teisių transliuoti per televiziją amerikietiškus filmus kainas. Taip žiniasklaidos įmonė dirbtinai sumažino gautą pelną, kad reikėtų mokėti mažiau mokesčių.

Dar iki Konstitucinio Teismo sprendimo S. Berlusconi pareiškė: „Man visiškai tas pat, ar tos bylos bus nutrauktos, ar ne. Manau, kad tie kaltinimai yra tiesiog juokingi. Aš juk prisiekiau savo vaikais ir anūkais, kad niekuo nenusikaltau“.

Parengė Milda KUNSKAITĖ ir Rolanda STRUMILIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų