REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Bent jau toks klausimas gali kilti, sužinojus, kad geriausiu praeitų metų Kauno apylinkės inspektoriumi išrinktas policijos pareigūnas įtariamas korupcija, o po kelių dienų reketuodamas įkliūva ir dar vienas metų geriausiasis.

REKLAMA
REKLAMA

Meras atšaukė potvarkį

Dar gruodžio pabaigoje Kauno miesto savivaldybėje surengtose iškilmėse geriausiojo pareigūno titulo laimėtojui Mindaugui Jakučiui ranką spaudė, padėką pareiškė, nuopelnus pavirtinantį pažymėjimą ir atminimo suvenyrus įteikė pats Kauno meras Andrius Kupčinskas bei Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato vadovas Algimantas Kaminskas.

REKLAMA

Nugalėtoju paskelbtas Kauno Dainavos policijos komisariato Prevencijos skyriaus tyrėjas M. Jakutis atsiimdamas apdovanojimą kuklinosi, esąs įvertintas veikiausiai dėl to, kad tiesiog kasdien nuosekliai dirbąs savo darbą, tik nutylėjo, kad jo „užklasine“ veikla jau kuris laikas domisi Lietuvos policijos biuro Korupcijos kontrolės valdybos pareigūnai.

Tyrėjai iš Vilniaus M. Jakutį dar praėjusių metų vasario mėnesį buvo sulaikę jo paties namuose, surinkę įkalčių, kad jis reikalavo duoklių ir jas rinko iš žmonių, prekiaujančių komisariato aptarnaujamoje teritorijoje esančiame „dvidešimtpenkmečio“ turguje (taip Kovo 11-osios gatvėje esanti prekyvietė praminta pagal sovietmečiu buvusį tos gatvės pavadinimą). Vis dėlto savo vyresnybės palaikomas pareigūnas iki šiol išliko savo poste.

REKLAMA
REKLAMA

Kai visa tai išplaukė į viešumą, vyriausiojo komisariato vadovybė atsiprašė Kauno mero, institucijų ir visuomenės, kad teikiant M. Jakučio kandidatūrą į geriausiuosius pareigūnus buvo surinkta neišsami charakterizavimo medžiaga – na, jis tikrai neturėjo galiojančių nuobaudų... Savo ruožtu Kauno meras atšaukė savo potvarkį, kuriuo išreikšta padėka, o policijos generalinis komisaras Vizgirdas Telyčėnas Policijos departamento Vidaus reikalų valdybai nurodė atlikti tarnybinį patikrinimą ir išsiaiškinti, kodėl Kauno savivaldybei buvo pateikta korupcija įtariamo pareigūno kandidatūra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nepagailėjo net neįgaliojo

Į Kriminalinės policijos biuro Korupcijos kontrolės valdybos tyrėjų akiratį M. Jakutis pakliuvo, kai jiems pasiskundė „dvidešimtpenkmečio“ turguje kontrabandinėmis cigaretėmis prekiaujantis neįgalus vyriškis. Jis pranešė, kad dar praėjusių metų pradžioje laiku nesugebėjo sumokėti M. Jakučio reikalaujamos 400 litų duoklės ir už tai buvo nugabentas į Dainavos komisariatą. Į kamerą drauge su recidyvistais uždarytam vyriškiui buvo pareikšta, kad už vėlavimą duoklė jam padidinama iki 500 litų. Prekeivio teigimu, blogai pasijutęs, rodydamas savo neįgaliojo pažymėjimą, jis maldavęs išviesti medicininę pagalbą, bet M. Jakutis tik nusišaipęs, kad šioje kameroje jam teksią praleisti visas dvi paras. Vis dėlto po 7 valandų vyriškis buvo paleistas, surašius jam administracinio pažeidimo protokolą.

REKLAMA

Dėl šio prekeivio skundo ikiteisminį tyrimą pradėję Korupcijos kontrolės valdybos pareigūnai netruko nustatyti, kad M. Jakutis nuolatinėmis duoklėmis buvo apmokestinęs apie 50 įvairių su turgumi susijusių asmenų. Kas mėnesį nustatytas pinigų sumas jam turėjo mokėti ne tik prekiautojai nelegaliais rūkalais, bet ir šalia turgaus esančioje būdelėje batus taisęs batsiuvys, ir savo megztas kojines, pirštines ar maisto produktus turgaus prieigose pardavinėjančios močiutės.

Dalijosi su viršininkais?

Dainavos policijos komisariato viršininkas Saulius Karosevičius „Akistatai“ teigė, kad „dvidešimtpenkmečio“ turgus buvo anaiptol ne M. Jakučio aptarnaujamoje teritorijoje, bet kažkodėl už ją atsakingi tyrėjo bendradarbiai savo kolegos nesudraudė.

REKLAMA

Prekeivių teigimu, Arbatos Gėrėjo pravardę turintis pareigūnas duokles rinko apie 10 metų ir niekam nebuvo padaręs nei mažiausios nuolaidėlės. Tad gal neverta numoti ranka į tarp turgaus prekeivių sklandančias šnekas, jog prašomas sumažinti duoklę M. Jakutis pats guosdavęsis, jog esą nedaug kas jam lieka, nes jis turįs dalytis su kitais pareigūnais ir viršininkais.

Juo labiau kad Kriminalinės policijos biuro pareigūnai jau turi informacijos apie šiame turguje vėl renkamą duoklę. Tik dabar demaskuoto tyrėjo pasekėjai savo dalį pasiima natūra – sulaikę kelias cigarečių dėžes turintį prekeivį, policininkai surašo protokolą už kelis rūkalų pakelius, o kitus – pasiima sau. Taigi galima teigti, kad šiuo atveju ir vilkai būna sotūs, ir avys lieka beveik sveikos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įkliuvo dar vienas nugalėtojas

Ši toli gražu dar neužbaigta istorija ką tik įgavo kiek netikėtą tęsinį. Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovai pranešė, kad sausio 11 dieną Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai, bendradarbiaudami su Kriminalinės policijos biuro Korupcijos kontrolės valdybos pareigūnais, sulaikė dar vieną kyšininkavimu įtariamą Kauno policijos tyrėją...

Šį kartą į kolegų užmestus tinklus pakliuvo Centro policijos komisariato tyrėjas Darius Drabavičius – jis įtariamas intensyviai „kuravęs“ Stoties turgavietę. Atrodo, jog prieš įvedant privalomuosius kasos aparatus turgaus prekeiviai nutarė nusimesti ilgametį korumpuotų pareigūnų jungą ir, palikdami turgų, skambiai trinktelėti durimis.

REKLAMA

Pranešama, jog tyrėjas D. Drabavičius buvo sulaikytas tada, kai paėmė kyšį sužymėtais banknotais, o jo darbo vietoje atlikus kratą, rasta tyrimui reikšmingų daiktų. Įtariama, jog iš Stoties turgaus prekeivių jis nuolat reikalaudavo kyšių ir juos imdavo. Kauno miesto apylinkės teismas įtariamąjį leido suimti mėnesiui.

Beje, D. Drabavičius 2007 metais taip pat buvo išrinktas geriausiu Kauno apylinkės inspektoriumi ir, beje, apdovanotas odiniu portfeliu – galbūt tam, kad turėtų kur dėti iš prekeivių surinktą duoklę..?

Remigijus RAINYS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų