REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baltarusija apkaltino Vokietiją ir Lenkiją bandymu nuversti šalies vadovą Aleksandrą Lukašenką ir protestų prieš jo perrinkimą organizavimu.

REKLAMA
REKLAMA

Oficialus prezidento administracijos laikraštis „Sovetskaja Belorusija“ tvirtina, kad Vokietijos ir Lenkijos specialiosios tarnybos sumanė sąmokslą, o Lenkija net rengė opozicijos aktyvistus.

REKLAMA

Baltarusijos laikraščio vedamajame straipsnyje teigiama, kad sąmokslo tikslas buvo „atkeršyti A. Lukešenkai ir į jo vietą pastatyti paklusnią marionetę“, informuoja naujienų agentūra AFP.

„Nėra jokių abejonių, kad gruodžio 19 dienos įvykiams vadovavo Lenkijos ir Vokietijos specialiosios tarnybos“, – teigia dienraštis, pridurdamas, kad norint pasiekti šio tikslo į Baltarusiją buvo siunčiamos lėšos, technologijos ir organizatoriai.

REKLAMA
REKLAMA

Leidinys tvirtina, kad Lenkija buvo pagrindine opozicijos „rengimo“ vieta, „kur aktyvistams organizuotos specialios apmokymų stovyklos“.

Greta straipsnio taip pat pateikiami „išslaptinti dokumentai apie gruodžio 19-ąją“, tokie kaip „analitinės pastabos“ ir „oficialūs pranešimai“, tariamai laikraščiui perduoti A. Lukašenkos nurodymu. Juose esą pateikiamos ištraukos iš opozicijos kampanijos ir jų pokalbių su Vakarų fondais bei neįvardintais agentais.

Šis straipsnis laikraštyje užėmė keletą puslapių ir akivaizdu, kad tai tik pirmoji rašinio dalis, rašo AFP.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Į Minską lagaminuose atgabenta šimtai tūkstančių dolerių, pridengtų mandagiomis šypsenomis ir patikinimais“, – teigiama straipsnyje, kuriame tvirtinama, kad „Europos mokesčių mokėtojų pinigais“ buvo remiami opozicijos „revoliucionierių“, ypač Andrejaus Sannikovo ir Vladimiro Nekliajevo kampanijos.

Du pagrindiniai opozicijos kandidatai rinkimų dieną buvo sumušti, o dabar laikomi KGB kalėjime. Jiems pateikti kaltinimai, pagal kuriuos gali būti skirta 15 metų kalėjimo.

Praėjusį savaitgalį Baltarusijos valstybinė televizija parodė filmą, kuriame tvirtinta, kad tarp riaušių organizatorių, turėjusių sukelti perversmą, buvo du rusų tautybės žmonės.

REKLAMA

Filme, pavadintame „Aikštė: metalas prieš stiklą“ teigta, kad prieš rinkimų dieną iš Rusijos į Baltarusiją atvyko sprogmenų pilni sunkvežimiai, tačiau nebuvo nurodyta, kas konkrečiai Rusijoje galėtų rengti tokią operaciją.

Populiarus Rusijos dienraštis „Moskovsky Komsomolets“ trečiadienį pranešė, kad du filme minimi rusai neegzistuoja, o tikrieji rusai, šiuo metu kalinami Minske dėl dalyvavimo riaušėse niekada nedavė interviu televizijai.

Minske rinkimų naktį tūkstančių asmenų protestavo prieš, jų tvirtinimu, nesąžiningus rinkimus, per kuriuos šalies vadovu ketvirtajai kadencijai perrinktas A. Lukašenka.

REKLAMA

Prieš protesto dalyvius imtasi griežtų priemonių, sulaikyta daugiau kaip 600 žmonių, tarp kurių – dauguma kitų rinkimuose dalyvavusių kandidatų.

Europos Sąjungos šalys pasmerkė šiuos veiksmus ir įspėjo, kad A. Lukašenka rizikuoja visiška izoliacija, jei tai tęsis toliau. Tačiau tai pirmas kartais, kai Minskas atvirai apkaltino Europą šiuos protestus rengus.

Susidorojimo su demonstruotojais kritikų priešakyje buvo Lenkija ir Vokietija bei jų užsienio reikalų ministrai, taip pat jų kolegos iš Švedijos ir Čekijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų