REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pakeisti Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pavaldumą trukdo įstatymų spragos, pareiškė vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, Vidaus reikalų ministerijoje dėl FNTT pavaldumo diskusijos nevyksta, tuo tarpu ar kas nors daroma kitose institucijose, R. Palaitis teigė neturįs žinių.

REKLAMA

„Norint pakeisti FNTT pavaldumą, reikia keisti įstatymą. Vadinasi, galutinis sprendimas turės būti Seime. Kol kas tokio projekto į Seimą nepateikta“, – penktadienį žurnalistų klausiamas, ar tebevyksta diskusija dėl FNTT pavaldumo, atsakė ministras.

R. Palaitis sakė, pagrindinis tikslas yra, kol FNTT yra VRM pavaldume, užtikrinti, kad ši įstaiga dirbtų efektyviai. Tiesa, pats ministras, priklausantis Liberalų ir centro sąjungai, laikosi nuomonės, kad FNTT turėtų būti VRM, o ne Finansų ministerijos, kaip siūloma, kompetencijoje.

REKLAMA
REKLAMA

„Mano asmenine nuomone, FNTT yra baudžiamojo persekiojimo institucija, o baudžiamojo persekiojimo institucijos tradiciškai yra vidaus reikalų ministro atsakomybės srityje“, – komentavo VRM vadovas.

Diskusijos dėl FNTT funkcijų perdavimo prasidėjo pernai. Prezidentė Dalia Grybauskaitė buvo pareiškusi, kad dalis FNTT funkcijų galėtų būti perduodama VMI, Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) ir Lietuvos muitinei, primena ELTA.

Spalį Ministro Pirmininko potvarkiu sudaryta darbo grupė nustatė, kad tikslingiau pakeisti FNTT pavaldumą nei išskaidyti jos funkcijas kelioms institucijoms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagal darbo grupės išvadas perdavus FNTT Finansų ministerijos valdymo sričiai, gerokai veiksmingiau funkcionuotų finansinių nusikaltimų tyrimo sistema, būtų efektyvesnė ES paramos fondų lėšų panaudojimo kontrolė ir pažeidimų prevencija. Mokesčių administravime dalyvaujančios institucijos veiktų vienoje sistemoje – Finansų ministerija turėtų teisę kontroliuoti ir koordinuoti, būti atsakinga už visas mokesčių administravimo sritis.

Pertvarkius FNTT pavaldumą kova su finansiniais nusikaltimais ir ES fondų grobstymu būtų žymiai efektyvesnė.

REKLAMA

Darbo grupė tyrė, ar, siekiant tobulinti ekonominių ir finansinių nusikaltimų tyrimo sistemos funkcionavimą, tikslinga išskaidyti FNTT funkcijas ir perduoti jas atlikti Policijos departamentui prie VRM, STT, Valstybės saugumo departamentui ir kitoms institucijoms, ar pakeisti FNTT pavaldumą ir perduoti ją Finansų ministerijos valdymo sričiai, patikslinant kai kurias funkcijas.

Daugumoje ES valstybių narių mokesčių administravimas apima tris pagrindines sritis: mokesčių audito, išieškojimo ir baudžiamojo persekiojimo finansinių nusikaltimų bylose, nes šios funkcijos yra susijusios – nuo efektyvaus vienos iš jų įgyvendinimo priklauso ir kitų funkcijų sėkmingas vykdymas.

Jau ankstesnės Ministro Pirmininko sudarytos darbo grupės „Dėl Ekonominių ir finansinių nusikaltimų tyrimo sistemos funkcionavimo ir jos tobulinimo“ atliktoje analizėje ir balandžio 6 d. pateiktose išvadose buvo nustatyta, kad iki šiol FNTT veikla buvo neefektyvi. Pradėtų ikiteisminių tyrimų atlyginama valstybės biudžetui žala pernai buvo tik 8,2 mln. litų. Tai ne daugiau kaip 1 proc. atlyginamos valstybės biudžetui žalos (pavyzdžiui, tik dėl PVM vengimo 2006–2008 metais galėjo sudaryti nuo 615 iki 920 mln. litų negautų pajamų). Be to, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos veiklos ataskaitose nurodyti duomenys, tiriant PVM grobstymo atvejus, apie juridinių ir fizinių asmenų valstybei atlygintą žalą neatitinka tikrovės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų