REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybei pritarus LR Sveikatos draudimo įstatymo pataisoms, iš privalomuoju sveikatos draudimu valstybės lėšomis draudžiamų asmenų sąrašo būtų eliminuojami ne tik ištęstinę, vakarinę ar neakivaizdinę studijų formą pasirinkę, bet ir iki 2009 m. į aukštąsias mokyklas įstoję bei dienine studijų forma studijuojantys asmenys, kurie pagal šiuo metu galiojantį Įstatymą yra draudžiami valstybės lėšomis.

REKLAMA
REKLAMA

Pabrėžiama ir dar viena numatyta Įstatymo pataisa, kurioje siūloma drausti privalomuoju sveikatos draudimu valstybės biudžeto lėšomis tik ne vyresnius nei 25 metų amžiaus studentus. Šį trečiadienį vyriausybei pateiktos alternatyvosi studentams taip pat nepriimtinos.

REKLAMA

Šioms pataisoms nepritaria ir studentų atstovų poziciją palaiko didžiausia Lietuvoje nevyriausybinių organizacijų sąjunga – Lietuvos jaunimo organizacijų taryba (LiJOT).

„Mano žiniomis, šio projekto rengimo metu studentų atstovai ne kartą akcentavo, jog privalomuoju sveikatos draudimu valstybės lėšomis turi būti draudžiami visi Lietuvos aukštosiose mokyklose studijuojantys nedirbantys studentai, nediskriminuojant jų pagal amžių ar pasirinktą studijų formą", - sako LiJOT prezidentas Šarūnas Frolenko.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos studentų atstovybių sąjungos (LSAS) pateiktais duomenimis, Valstybinio socialinio draudimo fondo valdyba (SODRA) nustatė, jog 42 977 (iš 67 221) (daugiau nei 63 proc.) pagal ištęstinę, vakarinę ir neakivaizdinę formas studijuojantys studentai yra dirbantys, todėl privalomuoju sveikatos draudimu valstybės lėšomis jie nėra draudžiami bei nereikalauja papildomų asignavimų, o likusiajai nedirbančiųjų daliai – 24 244 studentams – reikėtų apie 18 mln. litų valstybės lėšų privalomojo sveikatos draudimo įmokoms padengti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Manome, kad valstybė turi pakankamai finansinių išteklių ir gali skirti šią sumą bei užtikrinti, jog visi Lietuvos aukštosiose mokyklose studijuojantys bei tuo pačiu metu nedirbantys asmenys, nepriklausomai nuo jų pasirinktos studijų formos, būtų draudžiami privalomuoju sveikatos draudimu valstybės biudžeto lėšomis", - teigia LiJOT prezidentas Š. Frolenko.

LiJOT ir LSAS teigia, jog Įstatymo pakeitimas ir papildymas prieštarauja Bolonijos proceso bei Europos strategijos EU2020 nuostatoms.

i Pirmas variantas: PSD būtų mokamas už dieninių skyrių studentus iki 25 metų ir vyresnius, jei 25 metai sukanka tam tikros pakopos studijų baigimo metais (tokiu atveju PSD mokamas iki šios pakopos studijų pabaigos).

Antras variantas: PSD už dieninių skyrių studentus ir doktorantus būtų mokamas ne ilgiau kaip šešerius metus, skaičiuojant jų bendrą mokymosi pagal nuolatinių studijų programas laiką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų