REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nemažai daugiabučiuose gyvenančių panevėžiečių, gavę šildymo sąskaitas už praėjusių metų gruodį, neteko žado. Jos buvo gerokai didesnės, nei gyventojai tikėjosi, kad teks mokėti stipriau atšalus.

REKLAMA
REKLAMA

Panevėžyje nuo 2010 metų liepos šildymo įkainiai pakelti 10,7 procento – nuo 20,38 ct/kWh iki 22,56 ct/kWh su PVM mokesčiu. Taigi jau už spalio ir lapkričio mėnesius gyventojai už šilumą mokėjo daugiau nei tuo pačiu metu 2009-aisiais.

REKLAMA

Kadangi praėjusių metų rudenį orai dar nebuvo šalti, žmonėms neteko taip smarkiai papurtyti piniginių. Tačiau sulaukę sąskaitų už gruodį, panevėžiečiai išpūtė akis ir puolė vartyti atsiskaitymo už šilumą knygelių.

Gyventojai stebėjosi, kad šildymas šalčiausią praėjusios žiemos mėnesį – sausį – kainavo gerokai pigiau nei gruodį, kuris nebuvo toks šaltas. Kai kurie guodėsi, kad turės mokėti 20 ar net 30 procentų daugiau, nors šilumą brango 10,7 procento.

REKLAMA
REKLAMA

Kainos auga neadekvačiai

Vilties gatvėje, viename iš kelintą dešimtį skaičiuojančių nerenovuotų namų, 61 kvadratinio metro bute gyvenanti Aldona Š. už 2010 metų gruodžio mėnesį už šildymą turi mokėti 360 litų su cirkuliacijos (gyvatuko) mokesčiu. O pernai už sausio mėnesį ji mokėjo 280 litų su gyvatuko mokesčiu. Skirtumas – 80 litų, arba beveik 30 procentų daugiau.

Toje pat gatvėje, irgi sename nerenovuotame name, tik mažesniame – 44 kvadratinių metrų bute gyvenanti Vilma M. už praėjusių metų gruodžio mėnesį gavo 274 litų sąskaitą (be gyvatuko mokesčio), o už šildymą praėjusių metų sausio mėnesį ji mokėjo 230 litų (be gyvatuko). Skirtumas – 44 litai, arba beveik 20 procentų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Miesto centre, J.Basanavičiaus gatvės 2-ajame, renovuotame name, 51 kvadratinio metrų ploto bute gyvenanti Rita J. už paskutinį praėjusių metų mėnesį už šildymą turės sumokėti 460 litų. Tai – 80 litų daugiau nei ji mokėjo už 2010 metų sausio mėnesį. Moteris nesupranta, kodėl sąskaita didesnė net 20 procentų.

Juolab kad praėjusių metų gruodį vidutinė temperatūrą buvo 7,1 laipsnio šalčio, o sausio mėnesį – 11,1 laipsnio, t. y. 4 laipsniais žemesnė.

Pasak Ritos J., namo, kuriame ji gyvena, būklė nepasikeitė – jau keleri metai, kai jis atnaujintas. Šį šaltąjį sezoną name įjungtas vadinamasis taupymo režimas, kambariuose oro temperatūra nesiekia 20 laipsnių. O praėjusią žiemą ji tikina gyvenusi šilčiau.

REKLAMA

„Suprantu, kad pabrangus šildymui šią žiemą išaugs ir sąskaitos už šildymą. Bet nesuprantu, kodėl jos auga neadekvačiai proporcingai šilumos pabrangimui“, – kalbėjo ji.

Siūlo reguliuoti šilumos sistemą

Bendrovės „Panevėžio energija“ atstovė spaudai Daiva Paulauskienė patikino: nors šiluma brango jau praėjusių metų liepą, gyventojai realiai tai pajuto tik dabar, nes gruodis, palyginti su spaliu ar lapkričiu, buvo šaltesnis.

„Už šiuos mėnesius jie taip pat mokėjo jau pagal didesnius įkainius, bet sąskaitos buvo mažesnės, nes mažiau suvartojo šilumos. Gruodį, kai gerokai atšalo, sąskaitos išaugo.

REKLAMA

Kodėl kai kurių gyventojų sąskaitose buvo pažymėta ypač didelė suma, vienareikšmiškai atsakyti negaliu. Kiekvienu konkrečiu atveju reikėtų analizuoti, kiek suvartota šilumos. Jeigu jos suvartota gerokai daugiau, palyginti su kitais mėnesiais, kai buvo panaši oro temperatūra, tai – kodėl daugiau. Galbūt butuose buvo palaikoma aukštesnė temperatūra?“ – kalbėjo bendrovės atstovė.

Pasak D.Paulauskienės, jų analizė rodo, jog tie namai, kuriuose nuo praėjusio šildymo sezono nebuvo jokių pokyčių, šilumos, palyginti praeitų metų gruodį su sausiu, suvartojo mažiau.

Pavyzdžiui, namai, kuriuose modernizuoti šilumos punktai, 2010-ųjų sausio mėnesį 1 kvadratiniam metrui apšildyti sunaudojo 24,21 kilovatvalandės energijos, o tų pačių metų gruodį – 21,47 kilovatvalandės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lygiai taip pat ir namuose su nemodernizuotais šilumos punktais (atvira šildymo sistema). Juose praėjusių metų gruodį 1 kvadratiniam metrui apšildyti prireikė 25,04 kilovatvalandės, o sausio mėnesį – 31,85 kilovatvalandės.

„Panevėžio energijos“ atstovė svarstė, kad tie gyventojai, kuriuos šokiravo sąskaitos už praeitų metų paskutinį mėnesį, veikiausiai iki šiol gyveno per šiltai ir nepagalvojo, kad už tai reikės taip plačiai atverti piniginę.

Tačiau didžiules sumas išvydę gyventojai tikina, kad jau šildymo sezono pradžioje prisuko šildymą, kad tik nereikėtų nusimauti paskutinių kelnių.

Inga Smalskienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų