REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2011 m. visame pasaulyje bus pažymimas tarptautinės nevyriausybinės žmogaus teisių gynimo organizacijos Amnesty International 50-tas jubiliejus. Šia proga kanalas BBC Four transliuos eilę laidų, dokumentinių filmų, nagrinėjančių žmogaus teisių bei šiuolaikinės teisingumo sampratos problematikas1. Vienoje šių laidų – Michael Sandel On Justice – bus rodomas garsaus politikos filosofo Michael'o Sandel'o Harvarde skaitytų paskaitų apie Teisingumą ciklas2.

REKLAMA
REKLAMA

Šiame paskaitų cikle pasaulinį pripažinimą pelnęs Harvardo profesorius nagrinėja daugelį sudėtingų moralinių dilemų, su kuriomis susiduriama priimant sprendimus svarbiais klausimais bei parodo auditorijai, kad sprendimai niekada nėra visiškai balti arba juodi. Garsus politikos filosofas demonstruoja kaip trys įtakingiausios minties mokyklos, vadovaujamos Aristotelio, Jeremio Benthamo ir Imanuelio Kanto, turėjo įtakos formuojantis šiuolaikinei teisingumo sampratai.

REKLAMA

Lietuvoje žmogaus teisių ir teisingumo klausimai yra ypač aktualūs. Žmogaus teisių stebėjimo instituto 2009 m. pristatytoje žmogaus teisių apžvalgoje „Žmogaus teisių įgyvendinimas Lietuvoje 2007-2008“ pažymima, kad nuo įstojimo į Europos Sąjungą 2004-aisiais metais žmogaus teisių padėties blogėjimo tendencija išliko. Kaip pagrindinės tendencijos įvardinamos įvairaus pobūdžio nepakantumo formos, ženkliai pablogėjusi socialiai pažeidžiamų grupių – moterų, vaikų, neįgaliųjų, ir kitų – padėtis, o taip pat pažymima, kad nemažėjo veiksmingos demokratijos funkcionavimui svarbių žmogaus teisių – tokių kaip teisės į politinį dalyvavimą, teisės į saviraiškos laisvę, teisės į privataus gyvenimo gerbimą, teisės į teisingą teismą – pažeidimų.

REKLAMA
REKLAMA

Esame tikri, kad išvardintos neigiamos tendencijos Lietuvos visuomenėje gali būti neutralizuotos civilizuotu ir pagarbiu dialogu su visuomenės nariais, visų pirma pristačius visuomenei teisingus, demokratinius argumentus. Būtent tokių argumentų meistras yra pasaulinį pripažinimą pelnęs Harvardo profesorius M. Sandel'as, kurio paskaitos taip pat buvo labiausiai lankomos bei mėgstamos Harvardo studentų.

Šis paskaitų ciklas neabejotinai turi potencialą pagerinti žmogaus teisių padėtį Lietuvoje, paskatindamas Lietuvos piliečių toleranciją, teisingumo principų suvokimą, žmogaus teisių išmanymą, o taip pat praturtindamas Lietuvos politinės filosofijos diskursą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija (LRT) vaidina svarbų vaidmenį visuomenės švietime, todėl kreipiamės į LRT vadovybę su prašymu 2011 m. organizuoti šių vertingų paskaitų lietuvių kalba transliaciją per Lietuvos televiziją bei radiją ir tokiu būdu prisidėti prie žmogaus teises gerbiančios visuomenės formavimosi mūsų šalyje.

Vilniaus Universiteto Rektorius akad. Benediktas Juodka

Vilniaus Universiteto Studentų Atstovybės prezidentas Liutauras Gudžinskas

Lietuvos Teisininkų Draugijos pirmininkas Tomas Davulis

Lietuvos Žmogaus Teisių Centro direktorius Gediminas Andriukaitis

Žmogaus Teisių Stebėjimo Instituto l. e. direktoriaus pareigas Dovilė Šakalienė

1 Daugiau informacijos:

http://www.bbc.co.uk/tv/seasons/justiceseason/

2 Daugiau informacijos: http://justiceharvard.org/index.php?option=com_content&view=article&id=11&Itemid=8

http://academicearth.org/lectures/morality-of-muder-and-cannibalism

Kreipimosi autorė – Olga Suprun, Vilniaus Universiteto Filosofijos fakulteto Švietimo politikos centro jaunesnioji mokslininkė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų