REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Minint Sausio kruvinųjų įvykių 20-ąsias metines, Generalinė prokuratūra tikina daranti viską, kad Sausio 13-osios baudžiamoji byla teisme atsidurtų jau po kelerių metų. Žadama, kad pakeisti įstatymai, vieno iš įtariamųjų apklausa leis visus bylos dalyvius nuteisti už akių. Ar prokurorai padarė viską tiriant Sausio 13-osios bylą, aiškinsis parlamentarai.Laisvės gynėjų artimieji sako jaučią nuoskaudą, kad net po 20 metų dešimtys kruvinųjų įvykių kaltininkų ir toliau sėkmingai slapstosi Rusijoje ir Baltarusijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Prie Televizijos bokšto žuvusio Dariaus Gerbutavičiaus motina nesupranta, kodėl tik po Baltarusijos prezidento vizito Lietuvoje pernai apklaustas Sausios 13-ąją šaudyti į beginklius žmones įsakymą davęs generolas V. Uschopčikas.

REKLAMA

„Įvykiai liko tik tiems, kurie liko kapuose, ir tiems, kurių širdyse liko tie žmonės. Savieji ir pasaulis pamiršo juos. Dabar šita byla atsinaujino, kai atvažiavo A. Lukašenka ir jis pasakė, kad jiems nebuvo perduoti, neišversti tie dokumentai.

Manau, kad darbo iki galo nepadarė mūsų šalies pareigūnai, kuriems priklauso tai padaryti“, – sakė Vincė Gerbutavičienė.

455 tomų bylą narpliojantys prokurorai tikina, kad per 20 metų išsiuntė pusšimtį teisnės pagalbos prašymų ir į visus buvo gauti neigiami atsakymai.

REKLAMA
REKLAMA

Naujai sudarytos tyrėjų grupės vadovas sako, kad neapklausus įtariamųjų nebuvo galimybės ir baigti tyrimo. Dabar prokuroras beveik tikras, kad byla pasieks teismą, nors išduoti Lietuvai įtariamuosius tiek Rusija, tiek Baltarusija atsisako.

Esą gavus V. Uschopčiko apklausos duomenis, visiems įtarimai perkvalifikuoti į karo nusikaltimus, todėl netaikoma senatis. Be to, pernai gruodį pakeitus įstatymus, atsirado galimybė 23 įtariamuosius nuteisti už akių.

„Baltarusjos generalinė prokuratūra sutiko jį [V. Uschopčiką] apklausti, apklausa buvo atlikta tik po Baltarusijos prezidento vizito į Lietuvą, tačiau ši apklausa vykdyta pagal 2006 metais išsiųstą teisinės pagalbos prašymą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai reiškia, kad atsakymą mes gavome po 4 metų, todėl anksti daryti išvadas, ar prokuratūra padarė viską, ar ne. Darbas vyko intensyvus, o mes veikėme tomis priemonėmis, kurias turėjome“, – teigia Generalinės prokuratūros prokuroras, Sausio 13-osios bylos tyrimo grupės vadovas Simonas Slapšinskas.

Prokurorams jau artimiausiu metu teks atsakyti į Seimo pateiktus klausimus, ar tinkamai dirbta tiriant Sausio 13-osios bylą. Nuo šių atsakymų priklausys, ar Seimas imisis parlamentinio tyrimo, kurį inicijuoja Siemo Pirmininkė po generalinio prokuroro atsakymų parlamentarams apie kruvinųjų įvykių bylos tyrimą.

REKLAMA

„Išanalizavus preliminariai gautą medžiagą kilo tikrai daug daugiau klausimų. Jie dabar sutilpo į 10 lapų, ir daviau pavedimą šį klausymyną išsiųsti šiandien arba rytoj ryte.

Manau, dviejų savaičių pakaks ir turėsime bent preliminarią informaciją, kas vyko šitoje byloje – ar trūko politinės valios, ar prokuratūra kaip sistema parodė tokį požiūrį į bylą“, – sakė Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Stasys Šedbaras.

Ar Seimas imsis vertinti prokurorų darbą, paaiškės ne anksčiau kaip kovą parlamentarams susirinks į pavasario sesiją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų