REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vokietija, Prancūzija ir kitos euro zonos šalys stiprina spaudimą Portugalijai, siekdamos priversti ją kreiptis dėl tarptautinės finansinės paramos, – vakar neoficialius duomenis iš Briuselio paskelbė „Reuters“ agentūra.

REKLAMA
REKLAMA

Spaudimas - konfidencialu

Pasak agentūros pašnekovo, šis klausimas su Portugalija svarstomas neoficialiu lygmeniu nuo 2010 m. liepos, nors jokių oficialių kontaktų kol kas neužmegzta. Europos Komisija akimirksniu paskelbė, kad jokių diskusijų dėl galimos finansinės paramos suteikimo Portugalijai nevyksta.

REKLAMA

Ir Portugalijos vadovai vakar atkakliai tvirtino, kad šaliai nereikia tarptautinės finansinės paramos. (Panašiai kaip portugalai elgėsi ir Airijos Vyriausybės atstovai, likus keletui savaičių iki paramos-paskolos suteikimo, bet jau vykstant slaptoms deryboms su Tarptautiniu valiutos fondu ir ES finansinėmis struktūromis, viešai tvirtinę, kad sandorio nebus. Nes tokiai „pagalbai“ prieštaravo Airijos visuomenė.)

Tačiau pasklidus kalboms, kad Portugalija gali pasekti Graikijos ir Airijos pavyzdžiu bei paprašyti tarptautinės finansinės paramos, Portugalijos dešimties metų trukmės obligacijų grąža pirmadienį padidėjo net 7,16 proc.

REKLAMA
REKLAMA

Šalies skolinimosi išlaidos smarkiai išaugo, nes investuotojai užuodė puikią galimybę pasipelnyti iš Portugalijos finansinės padėties.

„Prancūzija ir Vokietija leido suprasti, kad Portugalija anksčiau ar vėliau bus priversta kreiptis dėl finansinės paramos – ir kuo greičiau, tuo geriau“, – „Reuters“ sakė Briuselio pareigūnas, kurio tapatybė neatskleidžiama. Anot jo, šiai pozicijai pritaria ir Suomija bei Nyderlandai. Parama gali siekti 60-80 mlrd. eurų.

Airiai įkalbėti

Tai panaši suma, kokią po ilgų ES vadovų įkalbinėjimų praėjusių metų lapkričio pabaigoje sutiko paimti Airijos Vyriausybė. 85 mlrd. eurų paskolą Briuselis iki šiol vadina parama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Savo pagrindines teises pardavėme už sumuštinį“, „Valstybė kartu su gyventojais buvo parduota tarptautiniams kreditoriams“, – tokios antraštės mirgėjo Airijos spaudoje.

Iš tiesų parsiduota už sumuštinį: kasmet Airija turės mokėti beveik 10 mlrd. eurų vien palūkanų. O tai, finansų specialistų vertinimu, jau ne pagalba šaliai, bet žlugdymas. Airijos opozicinės partijos pasmerkė „pagalbos“ Airijai paketą ir kaltino Vyriausybę tokiu žingsniu apvylus savus žmones.

Iš 85 mlrd. eurų „paramos“ 35 mlrd. eurų bus skirta šalies bankų sistemai gelbėti (iš tiesų - gelbėti eurą, dėl kurio ateities nerimauja didžiosios ES valstybės ir didžiausi komerciniai bankai), o likę pinigai – kasdieniams šalies Vyriausybės poreikiams finansuoti. Dalis bus skirta ateinančių trejų metų valstybės skoloms padengti. Pravalgyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų