REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dėl klimato kaitos augant elektros energijos vartojimui ir laipsniškai atsisakant kuro, į aplinką išskiriančio kenksmingas medžiagas, elektros energijos kiekis, suvartojamas per metus, nuo dabartinių 9 TWh, iki 2050 m. gali išaugti iki 22-33 TWh, teigia Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorės AB „Litgrid“ generalinis direktorius Virgilijus Poderys.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmadienį pristatydamas vienintelės elektros perdavimo sistemos operatorės Baltijos šalių biržose „Litgrid“ pagrindinę įmonę AB „Litgrid turtas“ investuotojų bendruomenei, jos vadovas V. Poderys aiškino, jog bendrovės pagrindinis tikslas yra užtikrinti įmonės pelningumą ne kovojant už rinką, nes rinka yra fiksuota, taip pat ne kovojant už kainas, nes kainas nustato valstybė, o mažinant sąnaudas - ir jas mažinant taip, kad nedidėtų elektros tarifas vartotojui.

REKLAMA

„Mūsų rinka yra fiksuota, jos nėra kur plėsti, o kainos yra reguliuojamos. Viskas, ko mes galime tikėtis, ir kas mūsų verslui yra svarbu - kiek didės vartojimas Lietuvoje. Šiuo metu jis yra apie 9TWh, o 2050 m. mes prognozuojame, kad tai bus 23-33 TWh per metus. Aišku, paklaida yra didžiulė, bet pagrindinė prognozė - elektros vartojimas didės“, - tikino V. Poderys.

Bendrovės generalinio direktoriaus teigimu, elektros energijos suvartojimą ypač turėtų padidinti auganti elektromobilių rinka, taip pat pastatų renovacija bei kitos energijos taupymo priemonės, kurias galima apibūdinti kaip kovą prieš klimato kaitą.

REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu mes tikime, kad šiuo metu klimatas kaista, tai daugiausia įtakos tai turi energetikos sektoriui. Mažiausiai teršianti aplinką (...), švariausia yra elektra. Visi energetikai ekonomistai ir energetikai mokslininkai tiki, jog efektyviausia kovoti su klimato kaita yra naudoti elektrą. Dėl to elektromobilių judėjimas yra Vakaruose paplitęs. Nors tai yra brangu, tačiau jie paplis. Mums, elektros verslo atstovams, tai kelia džiugesį“, - teigė V. Poderys.

Pasak įmonės vadovo, pagrindinis elektros ūkio dėmesys susitelks į atominę energetiką bei atsinaujinančius elektros energijos išteklius, kadangi būtent šie du sektoriai išskiria mažiausiai kenksmingų junginių, skatinančių klimato atšilimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2010 m. lapkričio mėnesį įgyvendinant Europos Sąjungos trečiojo energetikos paketo reikalavimus atskirti energetikos gamybos ir perdavimo veiklas, nuo AB „Lietuvos energija“ atskirta ir įregistruota pagrindinė „Litgrid“ bendrovė „Litgrid turtas“, valdanti elektros perdavimo sistemos turtą ir jo paklausinius. Nuo praėjusių metų gruodžio mėnesio įmonių valdybų sprendimu bendrovėms „Litgrid“ ir „Litgrid turtas“ vadovauja generalinis direktorius V. Poderys.

Šių metų kovo mėnesį, pagal įstatymų reglamentuotus terminus, „Litgrid turtas“ ir „Litgrid“ bus sujungtos į vieną bendrovę ir šiuo veiksmu bus baigta Lietuvos elektros energetikos sektoriaus reorganizacija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų