REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Turkijos premjeras Recepas Tayyipas Erdoganas davė nurodymą nugriauti paminklą prie sienos su Armėnija, skirtą dviejų šalių draugystei.Tai pirmadienį pranešė Turkijos žiniasklaida.

REKLAMA
REKLAMA

Sekmadienį lankydamasis Karso mieste Turkijos rytuose, R. T. Erdoganas pavadino šį paminklą „siaubingu“ ir paliepė merui, kuris yra jo vadovaujamos Teisingumo ir plėtros partijos narys, pasirūpinti, kad paminklas kuo greičiau būtų nugriautas, o jo vietoje būtų įrengtas „gražus parkas“.

REKLAMA

R. T. Erdoganas savo sprendimą aiškino estetiniais motyvais. „Čia pastatyta kažkas siaubinga. Tai neįsivaizduojama tarp tokių meno kūrinių“, – sakė jis, turėdamas galvoje X amžiaus islamo paminklus.

30 metrų aukščio betoninis paminklas dar nebaigtas. Jis vaizduoja dvi figūras, tiksliau – vieną, padalytą į dvi dalis. Monumentą 2006 metais užsakė buvęs miesto meras, taip pat priklausantis premjero partijai, kad jis simbolizuotų dviejų tautų draugystę.

REKLAMA
REKLAMA

Opozicija kritkuoja R. T. Erdogano poziciją. Buvęs kultūros ministras Ercanas Karakasas pavadino „gėdingu“ tą faktą, kad premjeras užsipuolė meno kūrinį, turintį prisidėti prie draugystės su armėnais.

„Ta skulptūra nėra nei keista, nei bjauri“, – teigė jis.

Savo kūrinį televizijos kanalo NTV laidoje gynė ir garsus skulptorius Mehmetas Aksoy'us.

„Jo sunaikinimas pakartotų tai, ką Afganistane 2001 metais padarė talibai, sunaikinę Budos statulas Bamiane“, – pareiškė jis.

Armėnija ir Turkija nesutaria dėl to, ar armėnų žudynės Osmanų imperijoje 1914–1915 metais buvo genocidas, kaip tvirtina Jerevanas, ar ne.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų