REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Darbdaviams įstatymu uždėta prievolė mokėti už galimos profesinės rizikos sąlygomis dirbančių darbuotojų sveikatos tikrinimus. Pirkdami iš gydymo įstaigų šią paslaugą, jie iš tiesų perka katę maiše. Mat nėra jokios kontrolės, kaip medikai laikosi Sveikatos apsaugos ministerijos nustatytos tikrinimų tvarkos.

REKLAMA
REKLAMA

Vietoj patikrinimo – anketa

Vilnietė Gitana į „Respubliką" atnešė anketą, kurias išdalino už darbų saugą atsakinga įmonės darbuotoja. Užpildyti anketą buvo prašoma dėl profilaktinio sveikatos patikrinimo. Joje klausiama, ar žmogus turi kokių nors ligų ir nusiskundimų, dėl kurių draudžiama dirbti profesinės rizikos sąlygomis. Pateikiamas ir ligų sąrašas.

REKLAMA

Nors moteris teigė daugumos medicininių terminų nesupratusi, labiausiai pasipiktino, kad po anketa yra prierašas „užtikrinu, kad mano pateikta informacija yra teisinga".

„Ar aš gydytoja, kad pati sau diagnozę išsirinkčiau? Tai tokios anketos užtenka, kad pereičiau profilaktinį patikrinimą? Maniau, nueisiu į komisiją, patikrins akis, paims kraujo. Išeina, kad už 50 litų tik antspaudėlis, o ne patikrinimas", –piktinosi Gitana.

REKLAMA
REKLAMA

Užsidirbti leista visiems

Pagal Darbuotojų saugos ir sveikatos įstatymą rizikingais veiksniais laikomas ne tik darbas naktimis, su cheminėmis medžiagomis, bet ir darbas kompiuteriu, statiška pečių juostos padėtis darbo metu ir daugybė kitų. Profilaktiniai patikrinimai esą yra būtini, kad būtų išvengta profesinių ligų, taip pat kad darbdaviai gerintų darbo sąlygas.

Pastarieji ir priversti mokėti už periodinius darbuotojų sveikatos patikrinimus. Tačiau jei žmogus ketina įsidarbinti įmonėje, kur esama kenksmingų rizikos veiksnių, jis už sveikatos patikrinimą privalo susimokėti pats. Už pinigus tik-rinti darbuotojų sveikatą dabar gali bet kuri medicinos įstaiga, kurioje dirba bendrosios praktikos gydytojas, o pasirašyti pažymą suteikta teisė tiems gydytojams, kurie turi pažymėjimą apie universitete išklausytą 40 valandų darbo medicinos kursą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Internete mirgėte mirga privačių medicinos klinikų siūlymai atlikti darbuotojų profilaktinius sveikatos patikrinimus tiesiog darbo vietoje, greitai sutvarkyti darbuotojų medicinos knygeles, didesniems kolektyvams siūlomos mažesnės patikrinimų kainos.

Atsakomybė –vien tik darbdaviui

Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos generalinis direktorius Danas Arlauskas sako, kad sistema ydinga pirmiausiai dėl to, kad jos niekas nekontroliuoja. Tiksliau, kontroliuojami tik darbdaviai –Valstybinė darbo inspekcija bet kada gali patikrinti, ar įmonėje yra profesinės rizikos sąlygomis dirbančių darbuotojų sąrašai, ar tvarkingai užpildytos jų medicinos knygelės.

REKLAMA

“Nėra nustatyta tvarka, kaip iš tų profilaktinės apžiūros centrų ar konkrečių asmenų pareikalauti darbo kokybės ir atsakomybės, –teigia D.Arlauskas. –Ypač statybos įmonės skundžiasi –ten išties labai svarbios darbuotojų fizinės ir psichinės galimybės, nes darbas susijęs ir su pavojingomis operacijomis. Pavyzdžiui, žmogus neatsparus vibracijai ar kokiai nors cheminei medžiagai, bet po apžiūros jam nedraudžiama dirbti tokioje aplinkoje. Įsivaizduojate, kokia našta užgrius darbdavį, jei toks darbuotojas susirgs profesine liga? O įrodyti, kad profilaktines apžiūras atlikę medikai dirbo nekokybiškai, labai sudėtinga".

REKLAMA

Verslo atstovai taip pat piktinasi, kodėl už periodinius darbuotojų sveikatos patikrinimus reikia papildomai mokėti –juk ir darbdavys, ir pats darbuotojas moka Privalomojo sveikatos draudimo mokesčius.

“Rašėme raštus ne vienai valstybės institucijai, siedami dar ir su tuo, kad darbdaviui užkrauta pareiga mokėti kompensacijas už pirmas tris ligos dienas darbuotojui susirgus. Niekas į mūsų raštus nereagavo", –sakė D.Arlauskas.

Kodėl žmonėms, apdraustiems privalomuoju sveikatos draudimu ir mokantiems šį mokestį, tenka dar kartą mokėti už elementarią sveikatos apžiūrą? –„Respublika" klausė Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininko Antano MATULO.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Į draudimo paslaugą pažyma apie sveikatos būklę prieš įsidarbinant neįeina. Ir ne tik pas mus, bet ir kitose šalyse. Gal tik reikėtų žmonėms suteikti daugiau informacijos, kada gali pažymą išrašyti šeimos gydytojas, o kada reikia dar ir kitų specialistų apžiūros.

– Apžiūros dažniausiai net nėra, tėra tik formalus spaudo padėjimas asmens medicinos knygelėje. Kodėl nėra jokios kontrolės, o tik prievolė susimokėti?

–Sutinku, kad esama formalaus požiūrio. Bet yra pakankamai normali administracinė sistema: yra Visuomenės sveikatos tarnyba, Visuomenės sveikatos departamentas Sveikatos apsaugos ministerijoje, už šią sritį atsakingas viceministras, ir turėtų būti stebimas šis procesas, atliekama analizė.

REKLAMA

–O kas konkrečiai kontroliuoja profilaktines apžiūras atliekančių medikų darbo kokybę?

–Daug kas –pačiose gydymo įstaigose turi veikti vidaus audito tarnybos. Ligonių kasos atlieka tam tikras funkcijas...

–Bet ką tik sakėte, kad tai nėra draudžiamoji paslauga.

– Tada Medicinos audito inspekcija, ir pati ministerija. Yra žmonių, kurie turi užsiimti šiais dalykais. Ir užsiima, bet labai didelės tvarkos, matyt, nėra.

–Ar jūsų Seimo komitetas šia problema domėjosi?

– Mes jau nebetelpame į parlamentinės kontrolės rėmus ir visų klausimų, kuriuos kelia žmonės ir žiniasklaida, net nespėjame apsvarstyti... Na, yra, kaip yra... Bandysime reaguoti, jei yra tokių faktų. Pasvarstysime komitete ir pareikalausime, kad peržiūrėtų tą sistemą.

Alia ZINKUVIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų