REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valdžios atstovai vėl pripažino, kad tūkstančiai klerkų nesugeba atlikti savo darbo. Tad tenka samdytis užsieniečius. Nors valstybės auditoriai ne kartą atskleidė šį absurdą, šiemet Finansų ministerija vėl siūlo už žinias dovanoti 3,5 mln. litų. Tačiau žiūrintys į tai iš šalies neabejoja, jog taip pinigai “įsisavinami„ aukščiausios valdžios naudai.

REKLAMA
REKLAMA

Už patarimus – 3,5 mln.

Kasmetinė praktika, kai už dešimtis milijonų samdomi užsienio ekspertai, konsultuojantys teisiniais, ES lėšų ar kitais klausimais, niekur nedingo ir šiemet. Finansų ministerija paskelbė už 3,5 mln. litų pirksianti konsultantus, kurie klerkams patarinės, kaip skirstyti ES paramą. Laimėjusieji konkursą garantuotą uždarbį turės net trejus metus.

REKLAMA

Ministerijos Žmogiškųjų išteklių plėtros veiksmų programos valdymo skyriaus vyriausiasis specialistas Vaidas Petrokas „Vakaro žinioms“ paaiškino, kad konsultantais naudosis net 15 institucijų. Esą jų prireikė todėl, kad 2010–ųjų rugsėjo 10 d. baigėsi ankstesnė sutartis su konsultacijas vykdžiusiu Viešosios politikos ir vadybos institutu. Jam taip pat buvo sumokėta 3,5 mln. litų. V.Petrokas, paklaustas, kam reikia užsienio konsultantų, jei ministerijose yra dešimtys specialistų, dirbančių su ES parama, jis leido suprasti, jog šiems trūksta kompetencijos. Tad bet kuriuo atveju tektų įdarbinti naujus žmones.

REKLAMA
REKLAMA

Proto trūksta visiems

„Buvo apskaičiuota, kad būtų pigiau samdyti konsultantus iš išorės. O naudą gauna ne vien Finansų – visos ministerijos, projektus įgyvendinančios institucijos. Jų iš viso yra 12. Samdyti ekspertus iš išorės yra normali praktika visoje ES„, – teisino valdžios sprendimus specialistas.

Jis tikino, kad konsultantai ne tik ves įvairiausius kursus, bet ir padės rengti kažkokias metodikas.

„Vyks ir metodikų rengimas – pajamų skaičiavimo metodika, finansų inžinerija. Čia reikėjo daug ekspertinės pagalbos. Dar laukia didžiulis darbas, kaip viską suprogramuoti“, – pripažino mūsiškių nekompetenciją jis. Milijonus ministerija nusprendė leisti net po to, kai Valstybės kontrolė 2010 metų balandį pateikė stulbinančius duomenis: per trejus metus įvairiausiems konsultantams buvo išdalyta apie 70 mln. litų. Institucijos esą neretai pirko tokias paslaugas, kurias pagal pareigybių aprašymus privalėjo atlikti jų darbuotojai, tad valstybės lėšos buvo švaistomos. Pavyzdžiui, samdyti „ekspertai„, o ne institucijos klerkai, rengdavo net teisės aktus. Labiausiai taip „nusikaltusios“ buvo Ūkio, Aplinkos ir Energetikos ministerijos. Negana to, anot valstybės auditorių, institucijos dažnai net nesiteikia pateikti visuomenei informaciją, iš kokių asmenų pirko projektų rengimo paslaugas, tad didėja ir neteisėtos įtakos įstatymams galimybė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pinigai plaunami

Valstybės kontrolės Komunikacijos departamento vadovė Orijana Jakimauskienė tvirtino, kad piktnaudžiavimų samdant ekspertus – apstu bei neabejojo, kad panašūs pavyzdžiai parodo, jog praktikos mėtyti valstybės pinigus tuščiai valdžios institucijos atsisakys dar negreitai.

„Būdavo tokių atvejų, kai perkamos labai smulkios, labai abejotinos vertės ir kokybės konsultacijų, tyrimų, teisinės paslaugos. Tai vertiname neigiamai. ES atveju, dažnai yra reikalavimas pirkti išorės stebėsenos, vertinimo paslaugas. Be abejo, būna išimčių. Bet ir šiuo konkrečiu atveju, ar paslaugų pirkimas yra būtinas, paaiškės tik atlikus auditą„, – sakė O.Jakimauskienė.

REKLAMA

70 – Tiek milijonų litų, pasak Valstybės kontrolės, per trejus metus valstybės institucijos išleido įvairiems konsultantams

Dangstomi savi interesai

Algirdas BUTKEVIČIUS – buvęs finansų ministras:

Toks elgesys stebina. Galbūt jie apsimeta, kad nenori panaudoti savo specialistų šiam darbui, nes yra programa, kurioje numatytos lėšos viešinimui arba galimybių studijų atlikimui. Nors būtų galima tartis, kad tos lėšos būtų sumažintos ir būtų daugiau skirta ekonomikai skatinti, čia siekiama įsisavinti viską. Tai dar kartą įrodo, kad priimti tokie žmonės, kurie negali įvykdyti jiems pagal pareigas deleguotų užduočių.

REKLAMA

Pamenu, Valstybės kontrolė buvo atlikusi biudžeto vykdymo analizę. Iš įstaigos darbuotojų sužinojau, kad jie gavo labai daug pylos, kad nerašytų tokių griežtų pastabų. Apskritai mes išsiugdėme didžiulį biurokratinį aparatą, ir tai sukėlė didžiules administravimo išlaidas, tų pačių ES lėšų įsisavinimas dėl to trunka labai ilgai. Rangovas gauna lėšas tik po keturių mėnesių. Taip negali būti.

Manau, per samdomų specialistų pritraukimą bandoma paslėpti kitus užsakymus. Yra ruošiamos strategijos savivaldybių rinkimams, kaip elgtis tam tikriems ministrams iškilus kai kurioms problemoms. Niekur nėra parašyta, kad už tas programas mokami pinigai. Bet suprantame, kad už dyką niekas to nedaro. Tad šiuos darbus lengviausia pridengti per samdomas įmones, nes savi specialistai gali informaciją ir nutekinti.

Ignas JAČAUSKAS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų