REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per visus praėjusius metus augusios daugumos būtiniausių maisto produktų kainos 2011-ųjų pradžioje pasivijo ir aplenkė tas, kurios buvo 2009-ųjų pradžioje. Svaigiausias aukštumas pasiekė aliejus ir grikiai, pirmadienį rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

REKLAMA
REKLAMA

2009-aisiais, išaugus pridėtinės vertės mokesčiui (PVM), mažmeninės prekybos tinklai su konkurentais grūmėsi ieškodami būdų mažinti kainas.

REKLAMA

Tačiau pernai padėtis pasikeitė –  gegužę stryktelėjo pigiausių pieno produktų kainos – maždaug 10–20 centų.

Pienininkai guodėsi, kad juntamas žaliavos stygius: tiekėjai dėl išaugusios paklausos užsienyje mieliau veždavo pieną svetur.

Per menkas derlius – tokia priežastis, dėl kurios praėjusį rudenį grikiai buvo netgi dingę iš parduotuvių. Užaugus naujam derliui, lentynos vėl prisipildė, tačiau kur kas brangesniais grikiais – kaina kilo net 2–4 kartus.

REKLAMA
REKLAMA

Vietoje nenustygo ir gaminių iš miltų kainos. Duonos kepėjai savo produkciją brangino 4–20, makaronų gamintojai – keliolika procentų.

Tiek gamintojai, tiek prekybininkai mano, kad tai ne pabaiga, – pirmiausia aliejaus, o paskui ir majonezo kainas darsyk teks perrašyti vasarį.

„Rimi“ apskaičiavo, kad per metus pieno kaina augo 40 proc., varškės – apie 22 proc., grietinės – 28 proc. Tačiau, pavyzdžiui, kefyras pigo apie 13 proc., sviestas – 4 proc. Tuo tarpu kiaulienos kumpis pigo apie 5 proc., faršas – 18 proc., jautienos nekito.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot bendrovės atstovės spaudai Jovitos Bagdonaitės, saldumynai šiemet brango nuo kelių iki keliolikos procentų dėl išaugusios kakavos kainos.

Tuo tarpu skaudus smūgis tiek prekybininkams, tiek gamintojams buvo smarkiai susitraukusi legali alkoholio ir cigarečių apyvarta. To priežastis – 2009-aisiais padidintas akcizo mokestis. Ypač tai pajuto pasienio parduotuvės.

2011-ųjų pradžia nepasėjo prekybos tinklams vilčių atsigriebti už pastaruosius dvejus metus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų