REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors metų pradžioje Lietuvoje darbo neturėjo 311,3 tūkst. žmonių, darbdaviams tenka darbuotojų ieškoti užsienyje. Kaip pastebi Lietuvos darbo biržos direktorius Mindaugas Petras Balašaitis, klostosi neįprasta situacija: nedarbas mažėja lėtai, tačiau darbdaviai susiduria su darbo jėgos trūkumu, nes neranda Lietuvoje reikiamos kvalifikacijos darbuotojų.

REKLAMA
REKLAMA

„Struktūrinis nedarbas, kai darbo paklausa savo struktūra neatitinka darbo pasiūlos, iškreipia padėtį darbo rinkoje – vienų profesijų ir kvalifikacijų turinčių žmonių yra gerokai per daug, o kitų trūksta. Teigiamus pokyčius darbo rinkoje stabdo tiek darbo pasiūlos ir paklausos neatitikimas, tiek skirtingų darbdavių ir darbuotojų poreikiai ir lūkesčiai.

REKLAMA

Tai geriausiai atspindi, pavyzdžiui, siuvėjų situacija – nors teritorinėse darbo biržose jų įregistruota ne vienas šimtas, tačiau šios profesijos darbuotojai nenoriai priima pasiūlymus dirbti, ir darbdaviai darbo jėgos linkę ieškoti kitur“, – pranešime spaudai cituojamas tvirtino Lietuvos darbo biržos vadovas.

Be to, jo teigimu, nemažai įtakos turi ir tai, jog laisvos darbo vietos nesutampa su darbo ieškančiųjų gyvenamąja vieta, darbo ieškantys žmonės nėra mobilūs, dažnai tenkinasi gaunama socialine parama, o tai dar labiau didina teritorinius nedarbo skirtumus. Taip pat reikia pastebėti, kad šiuo metu kvalifikuotų specialistų netenkina tinkamo darbo pasiūlymai, kadangi neatitinka jų lūkesčių ir negarantuoja gyvenimo kokybės.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos darbo biržos duomenimis, sausio 1 d. teritorinėse darbo biržose buvo registruota 311,3 tūkst. bedarbių ir darbo ieškančių žmonių – 14,4 proc. visų šalies darbingo amžiaus gyventojų.

Per mėnesį šalies teritorinėse darbo biržose bedarbiais buvo įregistruota 19,8 tūkst. asmenų, kai pernai tuo pačiu metu – 27,7 tūkst.

Gruodžio mėnesį padėta įsidarbinti per 13 tūkst. žmonių, iš jų 9,3 tūkst. – pagal neterminuotas sutartis. Veiklą, įsigiję verslo liudijimus, pradėjo 2,3 tūkst. bedarbių. Į aktyvios darbo rinkos politikos priemones nusiųsta 1,8 tūkst. asmenų. Daugiausia jų 1,5 tūkst. dalyvavo remiamojo įdarbinimo priemonėse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Darbdaviai gruodžio mėnesį teritorinėse darbo biržose įregistravo 12,3 tūkst. laisvų darbo vietų, tai 63 proc. daugiau negu 2009 metų tuo pačiu laikotarpiu.

Daugiausia darbo pasiūlymų buvo pardavėjams, sunkiasvorių sunkvežimių ir krovinių transporto priemonių vairuotojams, dažytojams, siuvėjams, lengvųjų automobilių, taksi ir furgonų vairuotojams, virėjams, pardavimo vadybininkams.

Daugiausia bedarbių sausio 1 d., buvo Ignalinos (21,3 proc.), Mažeikių (19,8 proc.) ir Zarasų (19,4 proc.) rajonų savivaldybėse. Mažiausiai bedarbių buvo Neringoje (5,7 proc.), Birštone (10,7 proc.) ir Šiaulių mieste (11,3 proc.). Iš didžiųjų miestų daugiausia bedarbių buvo Panevėžyje (16,2 proc.).

Lietuvos darbo birža pernai padėjo įsidarbinti rekordiniam darbo ieškančių asmenų skaičiui – 191,2 tūkst., nusiųsta į aktyvios darbo rinkos politikos priemones – 59,3 tūkst. Tuo tarpu veiklą pradėjo, įsigiję verslo liudijimą laikotarpiui iki pusės metų, 33,4 tūkst. bedarbių – beveik dvigubai daugiau nei 2009 metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų