REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mokslininkai nustatė, kad vitaminas D gali padėti antibiotikais gydant tuberkuliozę.

Londono medicinos ir dantų gydymo mokyklos mokslininkai atliko tyrimus su 146 pacientais, kurie sirgo vaistams neatsparios tuberkuliozės forma. Visiems tiriamiesiems buvo taikomas standartinis gydymas vaistais, pusei jų kartu duodant 2,5 mikrogramo vitamino D papildų kasdien, o kitiems - placebo.

REKLAMA
REKLAMA

Vien tik vaistus vartojusiems tiriamiesiems plaučiai apsivalė per 6 savaites, o gavusiems papildų – per 5 savaites. Mokslininkai to nelaiko statistiškai reikšmingu skirtumu, tačiau tas skirtumas buvo daug ryškesnis pacientams, turintiems tam tikrą genetinį vitamino D receptoriaus tipą.

REKLAMA

Pradedant tyrimą, vitamino D nepakankamumas nustatytas 97 procentams pacientų. Sergantiesiems džiova tai yra būdinga problema, kuri atsiranda dėl nepakankamo saulės šviesos kiekio arba dėl nepakankamo vitamino D suvartojimo su maistu. Taip pat gali būti, kad pati džiova gali lemti vitamino D nepakankamumą, nors kol kas nėra visiškai aišku, kaip tai atsitinka.

Pasak tyrimo vadovo dr. Adrian Martineau, žinoma apie visokeriopą vitamino D naudą. Didelės šio vitamino dozės buvo naudojamos tuberkuliozei gydyti dar prieš sukuriant antibiotikus, tačiau iki šiol dar nebuvo atlikta klinikinių tyrimų, kokią įtaką vitamino D poveikiui turi pacientų genetika.

REKLAMA
REKLAMA

Britanijos plaučių fondo mokslo direktorius Ian Jarrold sako, kad pastarojo tyrimo rezultatai suteikia daug vilčių, kad daliai pacientų džiovos gydymas vaistais paspartės ir taps pigesnis.

Tyrimo ataskaitą paskelbė žurnalas „The Lancet“, praneša sciencedaily.com.

Žmogaus oda vitaminą D sintetina tiesioginiuose saulės spinduliuose, tačiau vyresniojo amžiaus žmonės, ypač gyvenantys šiaurinėse platumose, retai gauna pakankamai saulės ir turi vartoti papildus. Vitamino D turi riebiosios šaltųjų vandenų žuvys kaip lašišos, skumbrės ir silkės, taip pat žuvų taukai ir kiaušinio trynys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mokslininkai nesutaria, kiek per dieną žmogus turi gauti vitamino D. Lietuvoje, kaip ir visoje Europos Sąjungoje, rekomenduojama vitamino D paros norma yra 5 mikrogramai, o Jungtinėse Amerikos Valstijose - nuo 5 iki 15 mikrogamų priklausomai nuo amžiaus grupės ir kitų faktorių.

Tačiau vis daugėja duomenų, kad vitamino D turi būti vartojama daugiau, kai kurie mokslininkai mano, kad nuo 25 iki 50 mikrogramų per dieną.

savigydosasociacija.lt

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų