REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuva pažeidė per apkaltą nušalinto prezidento, dabartinio Europos parlamentaro, partijos Tvarka ir teisingumas lyderio Rolando Pakso teises, nusprendė Europos žmogaus teisių teismas.

REKLAMA
REKLAMA

Balsas.lt gavo R. Pakso patvirtinimą, kad tokį sprendimą ką tik paskelbė Europos žmogaus teisių teismo (EŽTT) Didžioji kolegija.

REKLAMA

Strasbūro teismo Didžioji kolegija paskelbė, kad Lietuva pažeidė Europos Žmogaus Teisių Pirmojo protokolo 3 straipsnį dėl teisės į laisvus rinkimus.

Remdamasis šiuo protokolu ieškovas skundėsi, kad Lietuvos rinkimų įstatymas buvo savavališkai pakeistas. Kitų punktų teismas netenkino.

Balandžio 28 d. Strasbūre Europos Žmogaus Teisių Teismo Didžioji kolegija viešame posėdyje išklausė Europos Parlamento nario, partijos Tvarka ir teisingumas pirmininko, iš prezidento posto nušalinto R. Pakso atstovo argumentus dėl pažeistų pilietinių ir politinių teisių atkūrimo. Trečiadienį R. Paksas į Strasbūrą irgi nevyko.

REKLAMA
REKLAMA

Gali vėl balotiruotis

Pats R. Paksas sakė, kad jo nuotaika puiki, o tamsa virš Lietuvos sklaidosi. „Nuotaika puiki. Trys karaliai atnešė dovaną ir man, ir mano artimiesiems, ir visai Lietuvai. 81 mėnesį virš Lietuvos tvyrojusi tamsa sklaidosi. Sakyčiau, kad tai pirmas šviesulys. Atstatytas teisingumas“, - džiaugėsi politikas.

R. Paksas pabrėžė, kad teismas svarstė ne visus aspektus, dėl kurių buvo skundžiamasi. „Prisimenate, kad advokatai prašė nušalinti Konstitucinio Teismo pirmininką Egidijų Kūrį, kai šis, prieš posėdį, buvo pastebėtas bičiuliškai bendraująs su apkaltos iniciatoriumi Gintaru Steponavičium? Prašymas nebuvo patenkintas, bet Lietuvoje paskui matyt ponai pajuto, kad praloš ir pakeitė įstatymą, parašydami, jog Konstitucinio teismo teisėjas privalo nusišalinti, jei kyla abejonių dėl jo nešališkumo“, - sakė R. Paksas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Savo tolesnius politinius planus R. Paksas piešė optimistiškai. Paklaustas ar balotiruosis į prezidento pstą jis sakė niekada nesakąs ne. „Nesakau ne. Man svarbiausi yra trys punktai. Kuo daugiau tiesioginės demokratijos, kad žmonės galėtų dalyvauti, šalinti politinę korupciją, o ne dovanėles gydytojams ar kyšius kelių policijai, be to – reikia radikalios valstybės valdymo reformos. Kokiame poste tai galima įgyvendinti – Seime, Vyriausybėje ar būnant Prezidentu – dar nežinau“, - svarstė jis.

V. Mazuronis: Konstitucijos dvasios patyrė fiasko

Partijos Tvarka ir teisingumas vicepirmininkas Valentinas Mazuronis portalui „Balsas.lt“ ketvirtadienį sakė apgailestaująs, kad už buvusio Konstitucinio Teismo pirmininko Egidijaus Kūrio ir kitų, jo žodžiais „perversmininkų“ veiksmus turės atsakyti Lietuvos valstybė. „Buvo labai aiškiai konstatuota, kad Lietuvoje pažeistos žmogaus teisės, o konkrečiai R. Pakso teisės, uždraudžiant jam dalyvauti rinkimuose. Teismas aiškiai konstatavo, ko vertos E. Kūrio iškviestos Konstitucijos dvasios ir kiti teisiniai nusišnekėjimai“, - džiūgavo V. Mazuronis.

REKLAMA

Anot V. Mazuronio, „perversmininkai“ turėtų atsakyti už savo veiksmus. „Tikiuosi, kad Lietuvos valstybėje atsiras kam pareikalauti visų perversmo organizatorių atsakomybės“, - sakė jis.

Politologas: sukurtas precedentas

Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas Lauras Bielinis teigia, kad EŽTT verdiktas nuvertina priesaikos institutą bei pasitarnaus partijai Tvarka ir teisingumas. „Teismo sprendimas įvels visuomenę į diskusiją, ar gali asmuo sulaužęs priesaiką vėl prisiekti ir eiti tam tikras pareigas. Pagal sprendimą išeina, kad priesaikos sulaužymas gali būti laikomas nelabai svarbiu“, sakė jis.

REKLAMA

Anot L. Bielinio, dabar ir apkaltos tvarka iš Seimo išmestas Linas Karalius ir kiti asmenys, pripažinti sulaužę priesaiką, galės remtis šiuo precedentu ir atstatyti savo teises vėl balotiruotis. L. Bielinis teigia, kad toks sprendimas kuria priesaikos nuvertinimo precedentą visoje Europoje ir pia vandenį ant R. Pakso partijos malūno.

„Artėjant savivaldybių tarybų rinkimams bus pakankamai intensyviai eksploatuojama žinia, kad R. Paksas išteisintas pagal vieną iš punktų. Tai leidžia jo partijai tikėtis rinkimuose surinkti daugiau, negu ji pati ligi šiol galėjo tikėtis“, - aiškino L. Bielinis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

*****

Primename, kad už šiurkštų Konstitucijos pažeidimą nušalintas prezidentas R. Paksas EŽTT prašė pripažinti, kad buvo pažeista jo teisė į laisvus rinkimus. Po 2004 metų Konstitucinio Teismo išaiškinimo, kad apkaltos būdu iš posto pašalintas R. Paksas iki gyvos galvos negalės eiti jokių valstybinių pareigų, reikalaujančių duoti priesaiką, buvo pakeisti atitinkami teisės aktai. Tai galėjo pažeisti Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvenciją. Bylos klausymus galima peržiūrėti čia.

R. Paksas apkaltos tvarka iš prezidento pareigų buvo pašalintas 2004 metų balandį. Pagrindas tam buvo Konstitucinio Teismo išvada, kurioje konstatuota, kad R. Paksas šiurkščiai pažeidė Konstituciją. Joje buvo teigiama, kad tuometinis prezidentas neužtikrino valstybės paslapties apsaugos. Vėliau Lietuvos Aukščiausiasis Teismas išteisino R. Paksą dėl valstybės paslapties atskleidimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų