REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasaulinės maisto kainos gruodį pasiekė rekordines aukštumas ir sumušė 2008 metais pasiektą rekordą, praneša „BBC“, cituodama Jungtinių tautų Maisto ir žemės ūkio organizacijos pranešimą.

REKLAMA
REKLAMA

Kainų lygį pakėlė brangstantis cukrus, grūdai ir nafta. Maisto kainų indeksas, matuojantis kiek per mėnesį pabrango krepšelis, gruodį siekė 214,7 punktų. Tuo tarpu lapkritį jo dydis buvo 206 punktai, o rekordinę 2008-ųjų liepą – 213,5 punktai.

REKLAMA

Anot organizacjos ekonomisto Abdolrezos Abbasiano, ateityje grūdų kainos gali dar labiau išaugti dėl nenuspėjamo oro.

Pernai dėl sausrų Rusija buvo priversta apriboti kviečių eksportą. Taip pat potyviniai Australijoje šiuo metu neigiamai veikia eksportuojamų į Aziją maisto prekių kainas. Šalis 25 proc. sumažino savo cukraus eksporto prognozę. Taip pat pranešama, kad nuo potvynių nukentėjo ir kviečių pasėliai.

Trečiadienį tarptautinė energetikos agentūra įspėjo, kad dabartinės naftos kainos gali neigiamai paveikti pasaulio ekonomikos atsigavimą. Per pastaruosius metus Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijai priklausiančiom šalim naftos importo sąnaudos išaugo trečdaliu iki 790 mlrd. dolerių (2,054 trln. litų).

Rekordus muša ir vario kainos. Dėl pasaulio ekonomikos atsigavimo itin išaugo jo paklausa bei daugelis šalių turi sukaupę mažas jo atsargas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų