REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Mūsų rezultatai nėra blogiausi lyginant su kitomis ministerijomis. Tikiuosi, kad Prezidentė vertins realius faktus„, – antradienį apžvelgdamas praėjusių metų rezultatus kalbėjo aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas. – Pagal dabar turimus duomenis Aplinkos ministerija pirmauja.

REKLAMA
REKLAMA

Atliekų tvarkymui – beveik 500 mln.

Tarp didžiausių praėjusiais 2010 metais ministerijos nuveiktų darbų aplinkos ministras įvardijo atliekų tvarkymą.

REKLAMA

„Pavyko pasiekti, kad visos suinteresuotos pusės pasidalintų atsakomybę ir skaidriai vykdytų savo veiklą. Įstatymo pakete numatyta regioninių atliekų tvarkymo svarba ir regioniniai atliekų tvarkymo centrai. Numatyta, kad už tai bus atsakingos savivaldybės ir tai, jog bus daug sparčiau kuriamos infrastruktūros“, – sakė G. Kazlauskas.

Atliekų tvarkymo – rūšiavimo ir perdirbimo darbams išleista apie 450 mln. litų. Taip pat buvo uždaryta ir 500 senųjų bei atidaryta 11 naujų sąvartynų. Ateinančiais metais planuoja uždaryti dar 300 sąvartynų.

REKLAMA
REKLAMA

Nebesinaudojama senaisiais sąvartynais

G. Kazlauskas teigė, jog šiuo metu vyksta esminė atliekų tvarkymo sistemos pertvarka: atsisakoma formalios ir ydingos pažymų dėl atsiskaitymo už sutvarkytas atliekas sistemos, reformuojamas gamintojo atsakomybės principas.

„Visos priemonės leido pasiekti ES sąvartynų direktyvos reikalavimus – atliekų šalinimas į senuosius sąvartynus nutrauktas, o per pastaruosius dvejus metus pasiekta, kad daugiau nei 90 proc. gyventojų naudojasi visuotine atliekų surinkimo paslauga“, – kalbėjo aplinkos ministras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lengvina statybas

Nors ir pasigirdo aplinkos ministrui priekaištų dėl ministerijos išskirtinio rūpesčio tik statyboms ir su statybomis susijusiais subjektais, ministras drąsiai pasakė, kad ir toliau bus mažinami suvaržymai statybų verslui..

„Iš esmės pakeistas Statybos įstatymas, parengta visiškai nauja Teritorijų planavimo įstatymo redakcija. Supaprastintas statybos procesas, išspręstas savavališkai statomų ar pastatytų statinių griovimo bei įteisinimo klausimas. Taip pat supaprastinti reikalavimai atskirais atvejais leidžia planavimo procedūrą sutrumpinti nuo 16 iki 3 mėnesių. Prognozuojama, kad 80 proc. atvejų iš viso išnyksta pareiga rengti detaliuosius planus, o valstybei svarbių objektų atveju taikoma speciali procedūra“, – teigė G. Kazlauskas.

REKLAMA

Renovacija – vėl paslaptyje?

Prisimindamas šią ministerijos veiklos sritį ministras buvo ypač formalus ir kalbėjo tik teigiamus vadovaujamos ministerijos nuopelnus. Neprisiminta, jog atnaujinta 200 namų, o renovuoti iš viso reikėtų 28 tūkst.

G. Kazlauskas aptarė tik tai, kad ministerija išplėtė programoje dalyvaujančių subjektų ratą ir iki 100 proc. padidino kompensacijas už daugiabučių namų modernizavimo projektų rengimą, techninės priežiūros išlaidas.

„Be to, ES mastu teigiamai įvertintas “Jessica„  finansavimo mechanizmas iš esmės pradėjo veikti tik rudenį (kai ES lėšas daugiabučių modernizavimui pradėjo skirstyti Šiaulių bankas), o gruodžio pabaigoje jau 63 daugiabučių namų bendrijos buvo apsisprendusios dalyvauti naujojoje programoje . Būsto ir urbanistinės plėtros agentūros prognozės leidžia tikėtis, jog 2011 metų pabaigoje prisijungusius naujus dalyvius bus galima skaičiuoti ne dešimtimis, bet šimtais“, – teigė G. Kalzlauskas.

REKLAMA

Tačiau aplinkos ministras ministerijos veiklos aptarime nesiryžo įvardinti tikrųjų daugiabučių namų modernizavimo programos trūkumų – visiškai nesėkmingos veiklos ir klestinčios korupcijos.

Didins pavaldžių įmonių pelną

G. Kazlausko teigimu, 2011 metais planuojama didinti ministerijai pavaldžių įmonių pelną ir siekti grąžos iš valstybės įmonių valdomo turto.

„Taip pat bus vertinamas saugomų teritorijų valdymo ir priežiūros efektyvumas, numatomos galimybės vietos savivaldai ir bendruomenėms aktyviau dalyvauti įgyvendinant saugomų teritorijų tikslus. Daugiabučių namų atnaujinimo programa ir toliau bus siekiama sumažinti šilumos sąnaudas“, – sakė G. Kazlauskas.

Kaltinimai– nepagrįsti

Nors ministras ir išvardino visus gerus ir su kaupu nuveiktus ministerijos darbus, tačiau prasitarė, kad interpeliacijos greičiausiai išvengti nepavyks. Nors anot jo, kaltinimai stagnacija yra nepagrįsti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų