REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Laikus, kai Naujųjų naktį nuo vaišių lūždavę stalai, alkoholis liedavosi upeliais ir švęsdavo gausios kompanijos, restoranai ir kavinės mena su nostalgija. Iš viešojo maitinimo įstaigų svečius išvaikęs sunkmetis neįveikė meno tvirtovių. Šventinį vakarą teatro ir kino salės lūžo nuo žiūrovų.

REKLAMA
REKLAMA

Kainos neišgąsdino

Švenčių tradicijas gerokai pakoregavęs keikiamas sunkmetis ištuštino restoranus, tačiau užpildė teatrų ir kino sales. Verslininkams guodžiantis, kad nebe pirmus metus sunkiai sekasi panevėžiečius privilioti sutikti Naujųjų prie vaišėmis nukrautų stalų, rankomis trina menininkai.

Į Juozo Miltinio dramos teatrą ir „Garso“ kino centrą paskutinį praėjusių metų vakarą plūdo ne mažesnės žiūrovų minios nei senais gerais laikais.

REKLAMA

„Turbūt tradicija Naujųjų išvakarėse apsilankyti teatre – labai gili, nes salė visada sausakimša. Bilietais žmonės pradeda rūpintis jau nuo spalio“, – svarsto J.Miltinio dramos teatro vyriausioji administratorė Beatričė Miškinienė.

Skaičiuojama, kad gruodžio 31-osios vakarą į naujametį spektaklį „Meilės eliksyras“ susirinko apie 500 žiūrovų, tai yra dvigubai daugiau nei įprasta. Teatro gerbėjų neišgąsdino net gerokai šoktelėjusios kainos – 40–50 litų kainavę bilietai.

REKLAMA
REKLAMA

Mados keičiasi

Anšlago tvirtina sulaukęs ir „Garsas“, pasiūlęs šventinį Naujųjų metų kino seansą su karšto vyno taure ir nepakartojama kino klasika – „Traviata“. Pasak centro direktorės Genės Pučinskienės, pažiūrėti legendinio filmo-operos susirinko 80 panevėžiečių – keturiskart daugiau nei į nešventinį kino seansą.

„Buvo laikai, kai sutikti Naujųjų visi eidavo į kavines ir restoranus. Svarbiausias šventės akcentas buvo gausiai pavalgyti ir išgerti. Visų keikiama ekonominė krizė vis dėlto davė ir teigiamų rezultatų. Žmonėms šventėms pradėjo rinktis vertingesnius malonumus nei alkoholis ir maistas“, – pažymi G.Pučinskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Traviatą“ Naujųjų išvakarėse „Garsas“ rodė jau antrus metus iš eilės. Tradicija, direktorės tikinimu, pasiteisino, todėl ir po metų kino centras vėl žada legendinį filmą.

Vietiniai liko namuose

Svečių gausa Naujametę naktį nesiskundžia 14 kilometrų už Panevėžio esantis Bistrampolio dvaras. Nusiteikusiuosius linksmybėms jo prieigose pasitiko smuiko muzika, puotaujant po menių skliautais aidėjo fleitos, kontraboso, saksofono garsai, skambėjo operečių arijos, įvairaus laikotarpio melodijos, choreografas svečius mokė populiarių šokių – salsos, čia čia čia žingsnelių.

Pasak dvaro restorano-viešbučio direktoriaus pavaduotojos Eglės Valaitienės, nors šventinė programa baigėsi 2 val., tačiau susirinkusieji iki paryčių nesiskirstė į kambarius.

REKLAMA

„Sulaukėme skambučių iš Vilniaus, ar galima Naujametę naktį atvažiuoti tik pernakvoti dvare. Deja, suvažiavo tiek daug vakaro svečių, kad papildomai nakvynei nebegalėjom priimti, be to, ir patiems nakvojantiesiems nebūtų buvusios ramybės“, – „Sekundei“ teigė E.Valaitienė.

Tačiau, pasak pavaduotojos, šventinę naktį dvare šurmuliavo vilniečiai, kauniečiai, šiauliečiai, atvykėliai iš kitų miestų ir tik saujelė vietinių.

E.Valaitienė svarsto, kad veikiausiai Aukštaitijos sostinės gyventojams finansinės galimybės neleido už bilietą į šventę romantiškoje dvaro aplinkoje mokėti 180–200 litų. Juo labiau kad svečiams teko kišenes papurtyti ne tik linksmybėms, bet ir nakvynei dvare, nors, pasak pavaduotojos, viešbučio kambarių kainoms taikytos didelės nuolaidos.

REKLAMA

„Dvaras sulaukia labai daug užsakymų pobūviams iš kitų miestų, kad ir kaip keista būtų, – mažai iš Panevėžio. Ne pirmi metai organizuojam ir naujamečius renginius, bet ir juose panevėžiečių daug nesulaukiame. Matyt, vietinių pajamos nėra didelės, todėl žmonės linkę švęsti namuose“, – svarsto E.Valaitienė.

Uždarbio užteks tik skoloms

Laikus, kai nuo vaišių lūždavę stalai, alkoholis liejosi upeliais, o Naujuosius sutikdavo gausios kompanijos, maitintojai mena su nostalgija. Tris kavines-restoranus Panevėžyje valdančios bendrovės „Vakarinė žara“ direktorė Birutė Bernatonienė neslepia: nors žiemos švenčių maratonas išjudino sąstingį viešojo maitinimo sektoriuje, tačiau buvusios savo galybės neparodė.

„Prieš metus iš trijų restoranų per Naujuosius tebuvo vienas užsakytas. Šįmet jau geriau – visi trys, bet šventė labai negausios kompanijos – nuo 20 iki 70 žmonių“, – skaičiavo B.Bernatonienė.

Užsakovai net Naujametėms linksmybėms, anot direktorės, piniginių plačiau praverti nedrįso. Restorane metus palydėjęs panevėžietis vidutiniškai išleido 80 litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išskirtinių pageidavimų maitintojai taip pat neišgirdo. Pasak B.Bernatonienės, svečiai prašė tik kuklių vaišių, muzika pasirūpino patys.

Direktorės teigimu, Naujųjų uždarbio užteko per metus susidariusioms skoloms tiekėjams padengti – didesnio pelno sunkmečiu Panevėžyje verslininkė nė nesitikėjo.

„Maisto ir alkoholio kainos išliko tokios pačios, kaip prieš ketverius ar penkerius metus. Nors per tą laiką pabrango ir vanduo, ir elektra, ir patys produktai. Pardavimo kainų kelti negalime – niekas nebepirks, ir taip užsakovų nėra. „Nendrės vėjyje“ kavinėje net pietų metu – vos 10–12 žmonių, nors vietos 80-iai užtektų. O prieš keletą metų per pietus joje sausakimša būdavo. „Žaros“ restoranas veikia tik pagal užsakymą. Žiaurus štilis viešojo maitinimo sektoriuje“, – sunkmečio pasekmes vardijo B.Bernatonienė.

REKLAMA

Scenos žvaigždės nebeįkandamos

Porą metų Naujųjų sutiktuvių nerengęs viešbutis šįmet ryžosi panevėžiečius pakviesti į stebuklų naktį pilyje su Mariumi Jampolskiu ir Irūna. Televizijos žvaigždutės ilgai Panevėžyje neužsibuvo – įkaitinę publiką, išvažiavo palikę vietinius linksminti svečių.

Pasak „Romantic“ projektų vadovės Giedrės Lukoševičienės, romantiškoje, ištaigingoje aplinkoje vakarą praleidę svečiai juokavo, kad jau buvo bepamirštą, kaip valgyti su įrankiais, mat pastaruoju metu tapo madinga švęsti kaimo turizmo sodybose, pirtyse ar gamtoje.

REKLAMA

G.Lukoševičienė džiaugėsi, kad į Naujųjų sutiktuves susirinkusi publika šventė kultūringai ir prabangiai – ragavo įvairių pasaulio virtuvių gurmaniškų patiekalų, ypatingų skonių išlaikytus vynus, kurių butelis kainuoja kelis šimtus litų.

„Prieš trejetą metų buvome surengę furšetą, bet po jo liko nevalgiusiųjų – svečių apetitai skiriasi. Dabar visi liko labai patenkinti“, – džiaugėsi G.Lukoševičienė.

„Romantic“ naujuosius sutiko viešbučio svečiai vokiečiai ir italai, kompanija iš Kauno bei Panevėžio jaunimas. Į šventinį vakarą netgi buvo atsivedusiųjų mažamečius vaikus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau „Romantic“ savininkė Dalia Kuklierienė tvirtina, kad svečių sulaukta mažiau nei tikėtasi.

„Buvo šiek tiek žmonių, bet ne kažin kiek. Lietuviai nori šventės, tačiau neišlaidauja. Taupo net grįžusieji iš Anglijos, Airijos. Netikiu, kad panevėžiečiai masiškai būtų važiavę švęsti kur nors toliau. Sunkmečiu žmonės susigūžia, užsidaro savo aplinkoje“, – mano verslininkė.

Anot jos, Naujametis vakaras „Romanticui“ nebuvo nuostolingas tik todėl, kad į šventinę programą investuota kiek įmanoma mažiau – romantišką nuotaiką kūrė patys darbuotojai, pasipuošę perukais, damos – pūstomis viduramžių sukniomis.

REKLAMA

„Kad išaugus mokesčiams už autorines sutartis atsipirktų garsių atlikėjų programa, reikėtų surinkti į šventę apie 200 žmonių. O tiek kone neįmanoma, be to, patiems svečiams būtų nepatogu stumdytis minioje“, – teigė D.Kuklierienė.

Ne vieno Panevėžio restorano durys Naujametę naktį buvo užrakintos. Pelno nesitikėdami jų savininkai leido savo darbuotojams švęsti. Toks gerumas – ne vien iš altruizmo. Verslininkai prasitaria, kad organizuoti šventinį vakarą tampa prabanga – svečių mažai, o personalui tektų mokėti dvigubai didesnį atlygį.

Inga Kontrimavičiūtė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų