REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV ambasados dokumentuose rekomenduojama sudaryti šalių sąrašą, kurioms reikia „atkeršyti“ už pasipriešinimą genetinei modifikacijai.

REKLAMA
REKLAMA

Amerikos ambasada Paryžiuje patarė Vašingtonui pradėti karinio stiliaus prekybą su tomis Europos Sąjungos šalimis, kurios buvo nusiteikusios prieš genetiškai modifikuotus (GM) javus, liudija „WikiLeaks“ paviešinti dokumentai.

REKLAMA

Atsakydamas į Prancūzijos pastangas uždrausti Monsanto GM grūdus 2007 metų pabaigoje, ambasadorius Craigas Stapletonas, buvusio JAV prezidento George'o Busho draugas ir verslo partneris, paprašė Vašingtono nubausti Europos Sąjungą, o ypač kelias šalis, kurios nepalaiko GM javų vartojimo.

JAV atstovai Paryžiuje rekomenduoja kalibruoti atsakomųjų veiksmų sąrašą, kuris gali sukelti „skausmo“ Europos Sąjungai. Visa Europos Sąjunga turės prisiimti kolektyvinę atsakomybę, tačiau JAV veiksmai taip pat turi sufokusuoti dėmesį ir į didžiausius kaltininkus.

REKLAMA
REKLAMA

„Sąrašas turi būti labiau apgalvotas, nei žiaurus, jis privalo būti vis atnaujinamas, kol nebus pasiekta pergalė. Atsakomieji veiksmai parodys, kad pasirinktas Europos kelias stipriai kerta per jos interesus“, – pasakė C. Stapletonas.

Kituose dokumentuose pranešama, kad JAV diplomatai platino GM javus visame pasaulyje kaip strateginį vyriausybinį ir komercinį imperatyvą.

Kadangi didžioji dalis katalikiškų vyskupų buvo nusiteikę prieš prieštaringai vertinamus javus, JAV pritaikė tam tikrą spaudimą ir popiežiaus patarėjams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dokumentai iš JAV ambasados Vatikane rodo, kad JAV mano, kad popiežius palaiko GM javų vartojimą. JAV gailisi, kad dėl vyresniųjų Popiežiaus patarėjų lobizmo, popiežius dar nespėjo išdėstyti pasauliui savo teigiamo požiūrio. Amerikos Valstybės departamento specialusis biotechnologijų patarėjas ir vyriausybės biotechnologijų patarėjai Kenijoje bandė paveikti Vatikano draugijai priklausančius žmones, kad šie įtikintų popiežių paskelbti, jog jis palaiko genetinį modifikavimą.

„Egzistuoja tam tikros galimybės spręsti svarstomą problemą su Vatikano vadovo pagalba ir savo ruožtu daryti įtaką didžiajai Europos gyventojų daliai ir apskritai visose besivystančiose šalyse“, – pranešama slaptuose dokumentuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų