REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau praėjo daugiau kaip dvidešimt metų, kai žmonės, pavargę nuo komunistinės demagogijos, melo, priespaudos, ištroškę laisvės ir noro gyventi geriau, pradėjo burtis į Sąjūdžio grupes.

REKLAMA
REKLAMA

Tada įvairaus rango Komunistų partijos sekretoriai rašė į spaudą, vykdavo į darbo kolektyvus aiškinti kokie dideli pavojai mus ištiks, atsiskyrus nuo Sovietų Sąjungos. Liksime be žaliavų, benzino, dujų, maisto... Trumpai tariant, neišgyvesime ir ilgai nesikankinę mirsime. Tada jie tariamai atstovavo darbo liaudžiai, visai mūsų visuomenei. Jie gynė mus, nuo, jų nuomone, radikalių Sąjūdžio veikėjų.

REKLAMA

Perskaičius Prienų rajono laikraštyje „Gyvenimas“, 2010 m. gruodžio 18 d. Nr.96  straipsnį:  „Rajono valdžia nepasiduoda šilumos tiekėjų viliotiniui“, atmintyje iškyla dvidešimties metų senumo įvykiai. Ta pati retorika, tie patys žodžiai, tik kiti veikėjai gina „viešąjį  interesą“.  Kas slypi po šiais tariamų gynėjų magiškais žodžiais?

Ar tai, kad dalis Prienų miesto gyventojų turi mokėti už šilumą didžiausią kainą? Ar kad jie yra pasmerkti skursti visą savo likusį gyvenimą ir neturi teisės pasirinkti kito, pigesnio ir ekonomiško  šildymo būdo? O gal jie yra paprasčiausi vergai, kurie turi mokėti lažą, kad išlaikytų  „Prienų šilumos tinklus“ ir „Prienų energiją“.  Kokios yra šių kromelių funkcijos?   Gal prieniškiai turi padengti visas išlaidas ir išlaikyti  UAB „Prienų energiją“ , jos akcininkus, Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko savininkus, taip pat verslininką  p. Virginijų Striogą, kad pastarieji gautų maksimalius dividendus ir tantjemas?

REKLAMA
REKLAMA

Reikia pažymėti, kad šiuo metu „Prienų energija“ turi apie 2500 abonentų, šilumos vartotojų. Tikriausiai nereikia būti žymiu ekonomistu, kad paskaičiuotumei, kokia mokesčių našta tenka šiems abonentams. Juk iš jų sumokėtų pinigų išplaukia: visi minėtų „uabų“ atlyginimai, kuriuos nori gauti ir gauna visus metus, nors šildymo sezonas trunka daugiausiai 6 mėnesius.

Visi šilumos nuostoliai pasenusiose trasose, sudėtinga ir neaiškios kainodaros principais sudaryta apskaita, išpūstos ir gremėzdiškos struktūros valdymo išlaidos.  Reikia nepamiršti, kad „uabiniai“ siekia bet kokia kaina susigrąžinti visas investicijas. O kur dar  akcininkai laukiantys dividendų. Aišku, politiškai yra paprasčiausia viską suversti neprognuozojamai dujų kainai ir nedraugiškai Rusijos kainodarai.  Bet pati SP AB „Prienų šilumos tinklų“ direktorė p. A. Minciuvienė puikiai žino, kad jos buto šildymas kainuoja 5-6 kartus pigiau negu kaimynų. Nors jinai šildosi tomis pačiomis dujomis, už kurias moka kaip eilinis vartotojas mažmenine kaina. Tačiau jinai sugebėjo prieš 7 metus viena iš pirmųjų atsijungti nuo centralizuotos šildymo sistemos. Taip yra ginamas „viešasis interesas“. Tokiu pat būdu šį interesą gina ir AB „Lietuvos dujos“ Kauno filialo Prienuose vadovaujantysis meistras p. Arūnas Bautronis. Jis taip pat atsijungė nuo centralizuotos šildymo sistemos, o kitiems vartotojams jau nebederina projektų. Tuo pačiu ne tik peržengdamas savo kompetencijos ribas, bet ir nesilaikydamas elementaraus padorumo – bent jau duoti rašytinius atsakymus. Pareikšti žodžiu: „Nederinsiu!„ – tikrai geresnis būdas. Tiesiog  vertas karaliaus Saliamono išminties. Juk tokiu atveju tie savo teises ginantieji žmogiukai neturi jokio teisinio pagrindo net parašyti skundą ir turėtų tiesiog užsičiaupti iš nevilties ir net nemurmėti. Nebent pritarti jam mormorando.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujaisiais metais drįstame garsiai pareikšti: Lietuva mokoma tylėti. Jau dvidešimt metų. Tokie bautroniai, povilėnai, minciuvienės ir daugybė kitų “didžiavyrių“ ir “didžmoterų„ yra tautos tylėjimo meno mokytojai. Išmokusios tylėti Lietuvos ir Prienų konkrečiai laukia tik pagyros: žmonės suprato, kas tai per daiktas “viešasis interesas“ – tai, mūsų valstybėlės klerkų ramaus ir sotaus gyvenimo lūkesčiai ir iš to kylantis nuolatinis jų vadukų grupinis orgazmas. Karts nuo karto pažvelgus į valdančiuosius, kurie save laiko visuomenės elitu, nuolat demonstruodami miniai ne savo išmintį ir gebėjimą valdyti valstybę ar miestą, o senstelėjusias nuogas krūtines ir celiulitines šlaunis, žuvies balsus sklindančius beveik iš kiekvieno TV kanalo, visokius kitus blizgučius, nuolatines spėliones kas yra kieno meilužis ar meilužė, medžiokles Afrikoje ir spalvotas nuotraukas provincialios europine prasme Lietuvos spaudoje ar internete. Todėl  didžiai daliai šių besipuikuojančių savimi narcizų, žodžių sąskambis teisinė valstybė tėra tuščias, bereikšmis ir nesuprantamas garsas, kaip kokios visiškai laukinės tautelės samprata apie internetą. Jie nemato reikalo atsižvelgti į valstybės ir žmonių  interesus,  net vargiai suvokia, jog tokie apskritai gali būti. Todėl jie remiasi vietiniais pagalbininkais. Daugumai šių vietinių klapčiukų valstybė ir miestas ar kaimas tėra kažkokia neapčiuopiama svetimybė, nes jie iki šiol iš esmės menkai supranta, kam ji apskritai reikalinga. Nes viską užgožia besaikis ir egoistiškas turto bei garbės siekimas.

REKLAMA

O gal randasi ir altruizmo? Gal visa tai, ką mes pasakėme jau yra praeitis? Šiandien Prienų rajono savivaldybės meras p. Alvydas Vaicekauskas ir visa jo komanda turi naują idėją fix, kaip gavus ES paramą sukurti tiems 2500 abonentų šviesų komunizmo rytojų. Mintis ne nauja ir jau kai kuriuose Lietuvos miestuose seniai realizuota. Pastatyti Prienuose savivaldybės valdomą biokuro katilinę. Padaryti naujas milijonines investicijas ir jas užkrauti ant tų pačių  vartotojų sprando. Įdomu, kodėl XXI amžiuje  šilumos kaina turėtų sumažėti? Mokslininkų prognozės kitokios. Pagaliau, ar  investicijų niekam nereikės grąžinti, o gal atsiras papildomų abonentų (prie centralizuotos šildymo sistemos sugrįš p. A. Minciuvienė ir p. A. Bautronis) ? Gal ponas meras sugebės įtikinti Paprienės ir Dvariuko gyventojus naudotis naujos katilinės paslaugomis? Tikriausiai šių mikrorajonų gyventojai labiausiai ir teršia aplinką, tačiau tai nerūpi rajono valdžiai.  Deja, šis ekonomikos pradžiamokslio uždavinys pernelyg  sudėtingas savivaldybės Statybos ir ekonominės plėtros skyriaus specialistams. Nors reikėtų  bent pasiskaityti spaudoje pasirodžiusius straipsnius, kad kainos mažėjimui nėra jokio pagrindo.

REKLAMA

Kaip didžiausią cinizmo viršūnę, norėtusi pacituoti aukščiau paminėtame laikraščio straipsnyje išsakytą  p. A. Vaicekausko  mintį: „ noriu aiškiai pareikšti: aš ginu viešą interesą, todėl esu įsitikinęs, kad turi išlikti centralizuotas šildymas, nes jeigu leistume visiems norintiems atsijungti, dauguma gyventojų liktų prisijungę prie esamų sistemų, tik jų situacija dar pablogėtų...“. Tačiau kaip matome saviems galima, o kitiems ne. Tuo tarpu mus, blogiečius ir nesusipratėlius ponas  meras kviečia prisidėti prie sutarties revizavimo, užuot susirašinėjus spaudoje. Tai reiškia, kad mes pateksim į privelegijuotų „partijos narių“ gretas ir taip pat galėsime atsijungti nuo centralizuotos šildymo sistemos? Valio! Pažadai nutraukti ydingą koncesijos sutartį jau pamiršti?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Baigdami norėtume rajono valdžios paklausti: nejaugi jie nemato ir nesupranta, kad tokia centralizuota šildymo sistema  mažame miestelyje su mažu skaičiumi abonentu neturi ateities ir yra visomis prasmėmis pasenusi? Kad šiuolaikinis pilnai automatizuotas dujinis katilas bute, kuris kainuoja apie 2000 Lt pilnai atlieka visas reikalingas funkcijas. Jam reikalinga minimali priežiūra, nėra šilumos nuostolių, nėra biurokratinio aparato ir išpūsto darbuotojų skaičiaus. Butent todėl, p. A. Minciuvienės ir p. A. Bautronio būstų šildymo kaina yra 5 - 6 kartus mažesnė.  Būtų didesnė problema, jeigu Prienuose neturėtume gamtinių dujų.  Dabar yra tokia  unikali galimybė. Tik nenorima ja leisti pasinaudoti visiems to pageidaujantiems.  Šiuo atveju, kaip dažnai nutinka Kreivųjų veidrodžių kunigaikštystėje Lietuvoje, prisidengus „viešuoju interesu“ yra ginamas kitas interesas?  Privilegijuotų verslo grupių pelno ir viršpelnio siekimo ir gavimo interesas. Jeigu ne, tai kodėl nenorima gaunamų inevesticijų panaudoti įdiegiant saulės, vėjo ir kitas energijos rūšis?  Kodėl vengiama net kalbėti garsiai, kad socialiai remtinus žmones valstybė turėtų remti tiesiogiai? Ar galima sugalvoti didesnę paramą, sumažinus šildymo kaštus kelis kartus? Negalima, nes tada šimtą milijoninių kompensacijų negaus mūsų aprašytieji „uabai“, o jų vadukai – nepelnytų dividendų.

REKLAMA

Pabaigoje savo trumpų pamąstymų, dar kartą norėtume paklausti  Prienų rajono savivaldybės mero p. Alvydo Vaicekausko bei visos jo komandos: ar ir toliau tobulinsite  socialistinę sistemą ir kursite komunizmą, ar bandykime pereiti prie teisinės valstybės valdymo ir gyvenimo pagrindų? Jeigu taip, tai kviečiu p. merą asmeniškai prisijungti prie Stadiono gatvės mikrorajono gyventojų ir pradėti drauge naudotis centralizuoto šildymo teikiamais nacionaliniais privalumais. Savo ruožtu mes, arba daugelis kitų pasirengę aukotis ir  pasikeisti su p. meru butais. Nors šios gražios, speiguotos žiemos metu.

Dr. Vytautas Paulauskas

Dr. Antanas Bartusevičius

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų