REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš kelias savaites lietuvaičius pasiekė netikėta žinia – buvo sukurtas „Lietuvos kvapas“. Tiesa, tai nereiškia, kad į buteliuką kvapų technikai sudėjo visą puokštę kvapų iš, pavyzdžiui, lietuviško kaimo, Katedros aikštės, Palangos paplūdimio. Anot kūrėjų – „Lietuvos kvapas“ primins lietuvių tautos istoriją, mentalitetą, kilmę ir svajones.

REKLAMA
REKLAMA

Kas yra Lietuva

„Mintis sukurti Lietuvos kvapą kilo trims draugams. Tiesiog kažkada išsivystė kalba apie Lietuvos įvaizdį, dalykus, kuriais būtų galima nustebinti žmones iš užsienio. Kadangi projekto vadovas Mindaugas (Mindaugas Stongvilas – Balsas.lt) „sėdi kvapuose“ kokius dvejus ar trejus metus, natūraliai išsivystė mintis pamėginti sukurti Lietuvos kvapą“, – pasakojo VšĮ „LT Kvapai“ komunikacijos vadovas Dainius Rutkauskas.

REKLAMA

Darbas su projektu truko nei daug, nei mažai – metus. O darbas prasidėjo nuo idėjų rinkimo.

„Reikėjo apskritai nustatyti, kas yra Lietuva, su kuo ji visiems asocijuojasi“, – prisiminė D. Rutkauskas. „Lietuvos kvapo“ kūrėjai įvairiausių žmonių – menininkų, verslininkų, užsieniečių, žmonių su regėjimo negalia klausė, kas jiems yra Lietuva ne tiek kvapų, bet emocine prasme. Anot jo, kvapais, kaip ir muzika, gali išreikšti bet kurią emociją, todėl kvapų pramonėje seniai nusistovėję, ką kuris kvapas reiškia ir kokia jo simbolinė prasmė.

REKLAMA
REKLAMA

Praeitis, gamta ir svajonės

Bandydami atsakyti į pateiktus klausimus žmonės prisiminė lietuvių tautos praeitį – kokie mes buvome, mūsų užsispyrimą, „kietumą“ ir sugebėjimą išlikti savimi per amžius. Akcentuotas gamtos unikalumas ir grožis, kalbos senoviškumas, prisiminta šiuolaikiška Lietuva, moderni valstybė, mūsų technologijos ir inovacijos bei tai, kokia valstybe norime būti.

„Taigi, kvapų technikams teko užduotis suformuluoti, kas yra Lietuva emocine prasme. Teko pasinagrinėti ir istorines knygas, ir literatūrą, išsiaiškinti, kokie kvapai buvo ten sutinkami, ką jie reiškė“, – pasakojo VšĮ „Lietuvos kvapai“ komunikacijos vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žemė, vanduo, vyras ir moteris

Išsinagrinėję atsakymus į klausimus, prancūzų įmonės „Galimard“ kvapų technikai išryškino keturias linijas: žemės, vandens, vyro ir moters. „Sukurtas „Lietuvos kvapas“, kvapas namams, yra žemės linija. Likusios trys linijos – pakankamai išvystytos, tačiau dar nenusprendėme, ką darysime su jomis“, – aiškino D. Rutkauskas.

„Lietuvos kvapo“ etalonas yra saugomas toje pačioje „Galimard“ laboratorijoje, o Lietuvą ir smalsuolių rankas pasiekė tūkstantis buteliukų namų kvapo.

REKLAMA

Tiesa, tie, kurie tikėjosi, kad „Lietuvos kvapui“ sukurti naudoti kvapai bus išimtinai lietuviški, gali nusivilti, mat flakonėlyje telpa ir greipfruto, imbiero, ambros, muskuso, sandalo medžio kvapai. „Skeptikai dėl šito bando kibti, bet atsakymas labai paprastas: šie kvapai turi aiškias ir senas simbolines prasmes – muskusas, ambra yra natūralūs afordiziakai, greipfrutas simbolizuoja modernumą ir inovatyvumą, sandalo medžio kvapas – aiški užuomina į mūsų indoeuropietiškas šaknis“, – aiškino D. Rutkauskas.

Prekybos centruose nebus

VšĮ „LT Kvapai“ komunikacijos vadovas patvirtino, kad didžiuosiuose prekybos centruose „Lietuvos kvapo“ nerasime. Jį bus galima aptikti suvenyrų parduotuvėse, galbūt ir Turizmo informacijos centruose, kadangi, kaip minėjo D. Rutkauskas, „Lietuvos kvapu“ susidomėjo ir Lietuvos valstybinis Turizmo departamentas.

REKLAMA

„Kvepalus išsiuntėme į Afganistaną tarnaujantiems kariams, kurie neblogai apie juos atsiliepė, panašu, kad patiko. Užsienio reikalų ministerija namų kvapą išdalijo Lietuvoje reziduojantiems ambasadoriams ir jau gavome puikų atsiliepimą iš Belgijos karalystės ambasados, žinau, kad premjeras turėjo „Lietuvos kvapą“ kaip suvenyrą nusivežti į Estiją“, – vardijo D. Rutkauskas.

Tuo tarpu paprasti vartotojai „Lietuvos kvapą“ tik giria arba reaguoja neutraliai. „Visiškai blogų reakcijų nesame gavę, – atskleidė VšĮ „LT Kvapai“ komunikacijos vadovas. – Mums žmonės netgi skambina ir klausia, ar galima naudoti šį kvapą kaip asmeninius kvepalus. Atsakymas taip, mat visi kvapai – natūralus ir nekenksmingi, tik kiek didesnės koncentracijos.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų